Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 78760 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Hoeke met tuin

Oostkerkestraat 4 (Damme)
Ten noorden van de Sint-Jacobskerk, gelegen in omhaagde tuin, toegankelijk via hek met bakstenen pijler. Achterliggend weiland te bereiken via een poortje achterin de tuin. De huidige pastorie wordt tussen 1781 en 1790 gebouwd, maar heeft in de 19de en 20ste eeuw verschillende verbouwingen ondergaan. Pastorie in classicistische stijl, bestaande uit een hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok haaks op straat). Aan beide zijden een uitbouw onder plat dak.


ID: 78721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Bonempolder

Oude Damse Weg 1 (Damme)
Historische hoeve. Reeds bebouwing op de site weergegeven op kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Hoeve oorspronkelijk van het langgeveltype, thans met losstaande bestanddelen op deels verhard erf, toegankelijk via ijzeren hek tussen recente bakstenen pijlers. Boerenhuis, samen met aansluitende lagere stal- en schuurvleugel minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Deels witgekalkt boerenhuis met gepekte plint onder pannen zadeldak; twee opkamertraveeën. Geïncorporeerd duiventil; losstaand bakhuis-zomerkeuken.


ID: 78837 | Bouwkundig element

Pastorie van Moerkerke

Oude Pastoriestraat 4-6 (Damme)
Pastorie van Moerkerke, gebouwd circa 1782 en in 1926 openbaar verkocht. In 1925, bouw van een nieuwe pastorie in de Vissersstraat. Statige woning in bleke baksteenbouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met dakklok, haaks op de straat. Toegang tot het erf via twee monumentale eind-18de-eeuwse hekpijlers in bak- en natuursteen.


ID: 78723 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Oude Sluissedijk 5 (Damme)
Hoeve met semigesloten opstelling omheen deels verhard/gekasseid erf, met woonstalhuis vermoedelijk opklimmend tot eind 18de-begin 19de eeuw, vergroot volgens kadaster circa 1865. Uitgebreid met losstaande schuur en bijgebouw in 1927. Erftoegang via ijzeren hek tussen witgekalkte erfpijlers met bolbekroning. Aan straatzijde, witgekalkt L-vormig woonstalhuis met gepekte plint onder deels overkragend zadeldak met verspringende nok.


ID: 78726 | Bouwkundig element

Hoeve Hulsterlo

Oude Sluissedijk 52 (Damme)
Hoeve opklimmend tot minimum het laatste kwart van de 18de eeuw. Restanten van oorspronkelijke omwalling; poel aan zuidzijde van het erf. Erftoegang met ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers, rechts met rondbogig beeldnisje (verdwenen beeld). Woonstalhuis aan zuidwestzijde en schuur aan noordoostzijde. Witgekalkte en verankerde baksteenbouw op gepekte plint. Losstaande bakstenen dwarsschuur onder overkragend zadeldak (mechanische pannen). Ten noordwesten, hutvormig hondenhok met bolbekroning.


ID: 78987 | Bouwkundig element

Hoeve Scardauw

Schardauwstraat 15 (Damme)
Dieper gelegen hoeve "Scardauw", opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op het primitief kadasterplan (1834), uitgebreid in de loop van de 20ste eeuw met woonhuis en bijgebouwen. Zo genoemd naar het leengoed Schardauw dat in de eerste helft van de 13de eeuw samen met het kleine leengoed Helsmoortel of Elsmoortele toegevoegd wordt aan de heerlijkheid Rostune, gelegen ten noorden ervan.


ID: 78738 | Bouwkundig element

Sint-Pietersdijkhoeve

Sint-Pietersdijk 7 (Damme)
Historische hoeve gelegen in de bocht van de weg aan de grens met Moerkerke. Oude site, reeds bebouwing weergegeven (twee volumes) op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Huidig (verbouwd) boerenhuis, stal en bijgebouw reeds weergegeven op Atlas der Buurtwegen (1845). Hoeve met losstaande bestanddelen omheen verhard erf. Erftoegang met ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers. L-vormig boerenhuis centraal op het erf, witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen); muurankers.


ID: 79006 | Bouwkundig element

Hoeve

Veldstraat 10 (Damme)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845), doch vermoedelijk ouder, zie volume weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778); woonhuis vermoedelijk aangepast in het interbellum.


ID: 78855 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij

Vissersstraat 103, 107 (Damme)
Complex van drie haaks op de straat geplaatste gebouwen waarin tussen 1890 en 1926 brouwerij Tanger was gevestigd. Brouwerswoning is herenwoning met boomgaard van tien traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (1837); aan straatkant lagere aanbouw onder pannen lessenaarsdak. Tuin omgeven door een bakstenen muur; hek tussen vierkante pijlers met arduinen dekplaat. Parallel, op nummer 105, het voormalige koetshuis.


ID: 78749 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve met losse bestanddelen Vaucelleshof

Vredestraat 17 (Damme)
Historische, omwalde hoeve "Vaucelleshof", waarvan de geschiedenis opklimt tot minimum de 16de eeuw, thans met voornamelijk 19de-eeuwse hoevegebouwen. Bakstenen toegangspijlers met natuurstenen bekroning; ijzeren hek. Ten noorden van het erf woonhuis opgetrokken in 1868. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen. Stal, paardenstal, schuurvleugel met geïncorporeerd wagenhuis en villa met rieten bedaking.