Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

739 resultaten


ID: 40173 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Brixius

's Herenweg (Meise)
Georiënteerde, longitudinale kruiskerk gelegen op de hoek van de ’s Herenweg en de Hoefkantweg. Door het contrasterende materiaalgebruik van witte kalkzandsteen en zwarte leien, het verspringende dakenspel en het omringende kerkhof, heeft de kerk een sterk beeldbepalend karakter in het centrum van het gehucht.


ID: 40202 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Kwinten

Barbierstraat (Meise)
Georiënteerde, neoclassicistische parochiekerk van 1839-1841 met omringend ommuurd kerkhof, gelegen op een lage heuvel.


ID: 40189 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius en Sint-Gorik met omringend kerkhof

Gemeenteplein 24 (Meise)
De georiënteerde longitudinale kruiskerk, waarvan de ingebouwde vroeggotische toren opklimt tot de 13de eeuw, is gelegen op een hoogte ten westen van het Gemeenteplein, waardoor het dominerende effect in de dorpskern vergroot wordt.


ID: 40214 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Boodschap

Meusegemstraat 70 (Meise)
Neogotische kerk van 1860-1863 met ingebouwde resten van een kalkzandstenen westtoren van omstreeks 1300; omringend, gedeeltelijk omhaagd kerkhof. Ten zuidoosten van de kerk: beeld van Christus Koning in een plantsoen omgeven door een decoratief uitgewerkt ijzeren hek tussen pijlertjes van kalkzandsteen.


ID: 40181 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus

Oppemkerkstraat 1 (Meise)
Georiënteerde, gotische zaalkerk uit de 16de en 17de eeuw met geïntegreerde westtoren, omgeven door een kerkhof en gelegen op een hoogte. Het inmiddels aan noordzijde uitgebreide kerkhof heeft een nagenoeg halfcirkelvormige plattegrond die is afgezet met een taxushaag. Het gravenbestand dateert voornamelijk uit de 20ste eeuw. De toegangen, de ene in de as van het kerkportaal, de andere in de zuidwestelijke hoek, zijn geflankeerd door topiary.


ID: 40218 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Medarus en -Gildardus

Rossemdorp (Meise)
Georiënteerde, neogotische parochiekerk van 1874 naar ontwerp van 1873 van de hand van G. Hansotte, gelegen te midden van een omringend, ommuurd kerkhof, door een latere uitbreiding geopend aan de noordzijde.


ID: 36302 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Geraardsbergsesteenweg 133 (Melle)
Eenbeukige neogotische kruiskerk naar ontwerp van priester - architect Jan August Clarysse, gebouwd in 1854-1855 en ingeplant op een heuveltop met gedeeltelijk omringend en voornamelijk achterliggend kerkhof waar de oude parochiekerk was gelegen.


ID: 40295 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stefanus

Brussegemplein (Merchtem)
De parochiekerk Sint-Stefanus is een gotisch kerkgebouw, waarvan de oudste bewaarde kern opklimt tot de 16de eeuw, namelijk het koor en het transept. Omstreeks 1905-1906 werd de kerk ingrijpend aangepast en vergroot naar ontwerp van architect Georges Dhaeyer. De kerk is gebouwd op een helling ten opzichte van de Brussegemkerkstraat, die afgebakend wordt door een zandstenen keermuur, en wordt omringd door een heden vergroend kerkhof.


ID: 76331 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper met ommuurd kerkhof

Kasteelstraat 30 (Merchtem)
Parochiekerk ingeplant te midden van een ommuurd kerkhof, de typische plattelandskerk vormt een stilistisch heterogene constructie met een complexe bouwgeschiedenis, waarbij de westtoren als oudste kern teruggaat tot circa 1300.


ID: 40328 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gudula met omringend kerkhof

Lindestraat (Merchtem)
Parochiekerk van Hamme, vandaag gewijd aan Sint-Gudula, maar tot 1982 gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. De parochiekerk is een voorbeeld van een kleine gotische dorpskerk, waarvan de kern opklimt tot de 13de eeuw. Het kerkgebouw wordt omringd door een met haagbeuk omhaagd kerkhof, dat later ten noorden werd uitgebreid.