Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1423 resultaten


ID: 135230 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere

Aaigem, Mere (Erpe-Mere), Haaltert, Heldergem, Kerksken (Haaltert), Herzele, Ressegem, Woubrechtegem (Herzele)
De vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere heeft een heuvelig karakter doordat de vallei zich in de onderliggende Tertiaire afzettingen heeft ingesneden. Op de Molenbeek komen verschillende boven- en onderslagmolens uit de 18de eeuw voor zoals de Ratmolen met molenaarshuis en de Engelsmolen. In de vallei komen weilanden voor met perceelsrandbegroeiing maar ook bospercelen en bronbosjes die zorgen voor een gesloten karakter. Te Herzele is de vallei van de Molenbeek relatief breed met veel bocage. Hier ligt het kasteel van Herzele in een omringend park met lange eikendreef. De historische continuïteit van bepaalde delen van de Blauwbossen gaat minstens terug tot de 18de eeuw.


ID: 13026 | Bouwkundig element

Landhuis De Eik

Kalmthoutsesteenweg 37 (Essen)
Landhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw gelegen in beboomde tuin omhaagd met rododendrons.


ID: 13091 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch landhuis

Stationsstraat 180 (Essen)
Alleenstaand neoclassicistisch landhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, aanleunende travee van één verdieping onder koepel, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 13083 | Bouwkundig element

Landhuis

Stationsstraat 53 (Essen)
Landhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw met grote omhaagde tuin.


ID: 135220 | Landschappelijk element

Doornzele Dries

Evergem (Evergem), Gent (Gent)
De Doornzeledries vormt het centrum van Doornzele, ontstaan als gehucht rond de dries bij de cisterciënzerabdij van Doornzele (1234-1796). In het drieslandschap zijn het historisch plant- en weiderecht van de omwonenden nog duidelijk herkenbaar.


ID: 33776 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Heylweghen

Burggravenlaan 12, 18 (Evergem)
Reeds vermeld in 1379 als landbouwnederzetting. In de jaren 1780 werd het kasteel heropgebouwd in zijn huidige vorm met behoud van de walgrachten rondom het park en rondom het kasteel. Kasteel, eertijds in een rechthoekige omwalling, gedempt in de jaren 1880, en een dienstgebouw aan de straatkant. Geschilderde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met twee dakkapellen. Voormalig wagenhuis van vijf traveeën onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


ID: 33774 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Goed ten Boekel

Burggravenlaan 3 (Evergem)
Het oorspronkelijke kasteel in zijn dubbele omwalling wordt afgebeeld in A. Sanderus' Flandria Illustrata van 1641. Het huidige kasteeltje vertoont ondanks de 18de-eeuwse verbouwingen en de grondige restauratie van 1895 nog sterke gelijkenis met het oude kasteel zoals afgebeeld in het werk van Sanderus. Bak- en zandstenen gebouw met een voorbouw en een bijna parallel met de achterbouw van twee bouwlagen onder twee zadeldaken tussen zijtrapgevels. Voor het kasteel, twee tegenover elkaar staande dienstgebouwen onder zadeldak, uit de 18de eeuw. Het park evolueerde in de loop van de 19de eeuw naar een landschappelijke stijl waarin de gracht werd omgevormd tot vijver. De omwalling in het zuiden is niet meer volledig watervoerend, maar in reliëf nog waarneembaar


ID: 33814 | Bouwkundig element

Goed In het Torenken

Elslo 25 (Evergem)
Voorheen omwald goed In het Torenken, in de 18de eeuw lusthuis. Grotendeels vernieuwde villa met behoud van het polygonale traptorentje en de eenvoudige geschilderde achtergevel met rechthoekige vensters met persiennes.


ID: 33816 | Bouwkundig element

Kasteel Huis ter Burcht

Fortune De Kokerlaan 11 (Evergem)
Voormalig kasteel, sedert 1958 gemeentehuis. Voorheen kasteel gelegen in dubbele cirkelvormige omwalling. De middeleeuwse burcht werd gebouwd door de heren van Evergem, sinds de 11de eeuw de heren van Dendermonde, die na de invallen van de Noormannen aangesteld werden als voogden van Evergem in het Sint-Baafsdomein. Kasteel uit 1884 in neo-Vlaamserenaissance-stijl in deels verkaveld park met vijver, aan de straatkant met gietijzeren afsluiting en hek tussen pijlers.


ID: 103801 | Bouwkundig element

Goed ten Broeke en omgeving

Heffink (Evergem)
Het Goed ten Broeke in de wijk Heffink was in de middeleeuwen één der belangrijke uitbatingen van Evergem. In het centrum ervan lag het omwalde opperhof. Een circa 800 meter lange beukendreef leidt nog steeds naar de vrij gaaf bewaarde site met in de as ervan het Goed ten Broeke en ervoor, links en rechts van de dreef, de bijhorende hoeven.