Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1024 resultaten


ID: 30850 | Bouwkundig element

Hoeve

Kemmelseweg 35 (Ieper)
Hoeve waarschijnlijk naar ontwerp van architect L. Verstraete.


ID: 30849 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kemmelseweg 41 (Ieper)
Hoeve, volgens de bewoners niet op de vooroorlogse plaats heropgebouwd, naar ontwerp van architect L. Verstraete (Izegem), aanleunend bij de regionale hoevebouw


ID: 30299 | Bouwkundig element

Hoeve

Kemmelseweg 46 (Ieper)
Hoevetje, volgens bewoners heropgebouwd in 1925 in het domein van het thans verdwenen 19de-eeuwse kasteel; vooroorlogse hoeve dieper in gelegen.


ID: 30852 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve West-Bellegoed

Kemmelseweg 66 (Ieper)
De historische hoeve West-Bellegoed is in 1921-1923 op de vooroorlogse locatie herbouwd door de Ieperse architect Cyrille Schmidt. De regionalistische baksteenarchitectuur van de wederopbouwhoeve is erg beeldbepalend in het open akkerlandschap. De hoeve met semigesloten, vierkante opstelling is omgeven door een grotendeels bewaarde, ruime omwalling, die minstens teruggaat tot de 18de eeuw. Vanaf de straat trekken de imposante, in een tuin gelegen boerenwoning met dakvenster en wapenschild, en de chicorei-ast de aandacht.


ID: 30867 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve De Pollepel met cichorei- en tabaksast

Komenseweg 30 (Ieper)
De wederopbouwhoeve is een vroegere eigendom van de Ieperse Burgerlijke Godshuizen met kenmerkend rood-wit geschilderd houtwerk. De hoevenaam gaat minstens terug tot eind 17de eeuw. Drie vrijstaande gebouwen zijn in U-vorm rondom het aan de straat gelegen erf gegroepeerd. De Britse militaire begraafplaats ten zuiden van de poel en de betonnen schuilplaats aan de overzijde van de weg wijzen op de ligging van de hoeve in de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel in 1921-1923 op de oorspronkelijke plaats herbouwd kreeg de hoeve een totaal nieuwe plattegrond. Centraal op het erf staat een witte paardenkastanje.


ID: 30399 | Bouwkundig element

Landhuis 't Kasteeltje

Meenseweg 150-152 (Ieper)
Voormalige buitenplaats, thans aangepast tot permanente woonst. Gelegen midden beboomd park, toegankelijk via dreef afgezoomd met platanen; toegang gemarkeerd door bakstenen hekpijlers.


ID: 44048 | Bouwkundig element

Hoeve Rozendaele

Middelstraat 5 (Ieper)
Wederopbouwhoeve, gelegen midden weilanden, naar ontwerp van architect Pierre Verbruggen en teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 30675 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Millekruisstraat 5 (Ieper)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architecten E. Richir en G. Veraart (Brussel), teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 30681 | Bouwkundig element

Herberg-afspanning

Ouderdomseweg 50 (Ieper)
Aan de straat gelegen voormalige herberg-afspanning, daterend van het begin van de jaren 1920.


ID: 30835 | Bouwkundig element

Hoeve

Poperingseweg 500 (Ieper)
19de-eeuwse hoeve, deels verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarna gedeeltelijk heropgebouwd (voorgevel boerenhuis + links stalgedeelte, losse stalvleugel), gedeeltelijk hersteld (schuur) naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1920.