Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

27975 resultaten


ID: 54412 | Bouwkundig element

Hoeve Turkeyenhof

Zegelaan 40A (Bredene)
Reeds aangeduid op de P. Pourbuskaart van het Brugse Vrije (1560-1571); boerenhuis vernieuwd in 1737. Verkaveling van de hoevegronden in de jaren 1970 en sloping van het gebouwencomplex met uitzondering van het boerenhuis, een gedeelte van de schuur, het bakhuis en het hondenhok. Langgestrekt boerenhuis van witgekalkte baksteen met gepikte plint, onder onderbroken zadeldak.


ID: 54414 | Bouwkundig element

Hoeve Prinsenhof

Zuid - Oostwijk 11 (Bredene)
Oorspronkelijk omgrachte hoeve; zou opklimmen tot de 17de eeuw. Losse, lage be­stand­de­len van bak­steen onder pannen zadeldaken rondom een begrint erf met nog sporadisch bewaarde bak­stenen stoepen: boerenhuis, schuur, rechthoekige bak­ste­nen latrine en vroe­gere kapel en wacht­huis­je naast de erf­toe­gang met bak­ste­nen hek­pij­lers.


ID: 54415 | Bouwkundig element

Hoeve 't Waterhof

Zuid - Oostwijk 12 (Bredene)
Hoeve gelegen ten oosten van de dorpskom en reeds aangeduid op de Ferra­riskaart (1770-1778). Ten noordoosten van het erf, hoger gelegen witgekalkt boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak. Driebeukige bergschuur, later verlengd met stalvleugel.


ID: 54416 | Bouwkundig element

Hoeve 't Duiveketehof

Zuid - Oostwijk 13 (Bredene)
Naar verluidt opgetrokken in het interbellum in de traditionele bouwtrant aansluitend bij de naoorlogse hoevewederopbouw. Ten zuiden van het erf, boerenhuis met één opkamertravee links + twee traveeën onder geknikt zadeldak. Ten noorden, restanten van de vroegere woning, nu stal; aansluitende dwarsschuur met erin opgenomen wagenhuis.


ID: 70869 | Bouwkundig element

Vogeldonskhof

't Hasseltkiezel 33-35 (Bree)
Klooster en hoeve. Het oorspronkelijke gedeelte is een alleenstaand gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak uit eind 19de-begin 20ste eeuw, omringd door recentere delen.


ID: 135337 | Landschappelijk geheel

Valleien van Itterbeek en Eetsevelderbeek van Gruitrode tot Opitter

Bree, Opitter (Bree), Gruitrode, Neerglabbeek (Oudsbergen)
De Itter en haar zijbeken sneden smalle valleien uit in het Kempens Plateau. Landschappelijk vormt de Itterbeek ook de overgang tussen het landbouwgerichte noordwesten en de Solterheide ten zuidoosten. Hoewel de oorspronkelijke heide daar is verdrongen door naaldbossen en akkers, worden in wegbermen, kapvlakten of brandgangen toch heiderelicten teruggevonden. Noordwestelijk, op de Nijsenberg en de Steenberg, voeren velden en weiden de boventoon, waartussen verspreide hoeves staan en loofbosjes voorkomen. In Opitter lagen niet minder dan vier watermolens. Vlakbij ligt nog het park Itterdal, in landschappelijke stijl, met merkwaardige boomsoorten, een vijvercomplex en vele bloemrijke delen. Guitrode kent ook een gave dorpskern met onder andere de Sint-Gertrudiskerk en een commanderij van de Duitse Orde.


ID: 70779 | Bouwkundig element

Abroxmolen

Abroxweg 41, 41A (Bree)
Watermolen van het onderslagtype op de Abeek. Waarschijnlijk behoorde de molen bij het hogervermelde laathof van Abroek. Voor het eerst vermeld in 1775. De molen werd volledig herbouwd in 1910 en vervangt een vakwerkgebouw.


ID: 70780 | Bouwkundig element

Hoeve

Abroxweg 48 (Bree)
Thans tweeledige, maar oorspronkelijk langgestrekte hoeve: het woonhuis met het aansluitend dienstgedeelte bevat de oude kern, doch dateert wat betreft uitzicht uit eind 19de-begin 20ste eeuw.


ID: 70781 | Bouwkundig element

U-Vormige hoeve

Abroxweg 51 (Bree)
U-vormige hoeve, ontstaan uit een L-vormige hoeve; de oude kern is de noordelijke vleugel met de haaks aansluitende vleugel achter aan het erf.


ID: 70799 | Bouwkundig element

Tweeledige hoeve

Bocholterkiezel 13 (Bree)
Oostelijk gedeelte van een voormalige tweeledige hoeve, uit het einde van de 19de eeuw. Ordonnantie: woonhuis-dwarsschuur/inrijpoort.