Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 205511 | Bouwkundig element

Begraafplaats bij de Sint-Joriskerk

Beernemsteenweg (Wingene)
Begraafplaats bij de Sint-Joriskerk, volledig omhaagd met haagbeuk waarin een smeedijzeren hek staat tussen gietijzeren pijlers als toegang. Hoofdzakelijk recente graftekens met behoud van enkele gietijzeren kruisen, arduinen interbellumgraftekens, bronzen bas-reliëfs en ornamenten.


ID: 205502 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Wildenburg

Beernemsteenweg 106 (Wingene)
Voormalig kasteel Wildenburg, toegankelijk via een lange dreef. Ingeplant in een ruime parkomgeving met vijvers, dreven, ommuurde groentetuin en ijskelder. Het oorspronkelijke kasteel van 1860, gebouwd door baron Frederic van der Bruggen werd in 1985 afgebroken. De conciërgewoning met koetshuisvleugel werd in 1985 gerestaureerd en omgebouwd tot een woning. In de gevel van de voormalige paardenstallen staat een toren met naaldspits en windvaan. Voormalig koetshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak gevat tussen twee trapgevels. Verankerde oranjerode bakstenen lijstgevel tegenaan de goot afgewerkt met een bakstenen sierlijstje. Kasteelpark in landschappelijke stijl met riant karakter bestaande uit een park, een parkbos, een monumentale, driezijdig ommuurde moestuin en een perceel boomgaard.


ID: 205535 | Bouwkundig element

Hoeve met toegangsdreef

Boskapeldreef 2 (Wingene)
De huidige boerenwoning wordt in 1849 gebouwd samen met twee vrijstaande landgebouwen. Boerenwoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak. De toegangsdreef is afgezoomd met knotbomen.


ID: 205567 | Bouwkundig element

Brug over de Ringbeek

Hertsbergeveldstraat (Wingene)
Brug over Ringbeek met zwart geschilderde smeedijzeren borstwering dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw. .


ID: 205909 | Bouwkundig element

Elektriciteitscabine

Hille (Wingene)
Vierkant volume in oranje baksteen onder schilddak met rondboogvensters. Hoeken uitgewerkt als vlakke pilasters.


ID: 205593 | Bouwkundig element

Hoeve

Kasteeldreef 1 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een onverharde dreef afgezoomd met beuken. Vermoedelijk weergegeven in het landboek van 1756 als een site en volgens het kadaster bakhuis van 1881. Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een onverhard erf met restanten van een boomgaard. Boerenwoning, opgevat als een tweewoonst van telkens vijf traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak en een schuur.


ID: 205942 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Couttere

Koolskampstraat 20 (Wingene)
Hoeve met historiek minimaal opklimmend tot de 17de eeuw. Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als een hoeve bestaande uit vier vrijstaande gebouwen binnen een ruime boomgaard op een omhaagd perceel. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn de boerenwoning en de schuur al weergegeven. Huidig gebouwenbestand dateert hoofdzakelijk uit de 19de eeuw. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen georganiseerd rond een met gras begroeid erf met hoogstamboomgaard, grote linde voor de boerenwoningen. Boerenwoning. herbouwd in 1923 met recuperatie van een aantal elementen van de boerenwoning dat reeds was weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Opgebouwd uit een hoger volume van vier traveeën en twee bouwlagen met aan weerszijden een lage aanbouw. Centraal gebouw in verankerde, oranje baksteen onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Bakhuis, stal/ schuur met geïncoporeerd wagenhuis gedateerd 1855, schuur en ast.


ID: 205629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Munkegoed

Munkelostraat 35 (Wingene)
De oudste vermelding van de site dateert van 1274, oorspronkelijk een landbouwontginning 'in de woestenij' toebehorende aan het klooster van Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinen. Tijdens de godsdiensttroebelen in de tweede helft van de 16de eeuw werd het goed geplunderd en verlaten, later heropgericht. In 1796 werd het ganse domein door de Fransen aangeslagen. Volgens het kadaster organiseerde de toenmalige Brusselse eigenaar Constantinus Ophoven-Suys een grote verbouwingscampagne in 1852, toen werden de twee woonhuizen samengevoegd en verbouwd tot kasteel. Vrijstaand neogotisch kasteel ingeplant binnen een ruime parkaanleg met laat 19de-eeuwse landschappelijke kenmerken, vijver en parkboomgroepen met omliggende bossen. Aan de straat gelegen ommuurde moestuin en recentere boomgaard. Hoofdvolume van twee bouwlagen onder leien zadeldak met centrale toren met naaldspits.


ID: 205672 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Schauttewalle of Meulendam en erfbeplanting

Peerstalstraat 1 (Wingene)
Historische, deels omwalde hoeve. Woning gedateerd 1618 en poortgebouw 1904. De eerste officiële vermelding van de hoeve gebeurt in een pachtbrief van 1444. Hoeve bestaande uit een boerenwoning op een hoge terp, twee stallen en een poortgebouw in een gesloten opstelling rondom een met gras begroeid erf met rondgaand grindpad en een boomgaard.


ID: 205688 | Bouwkundig element

Neerhof van het kasteel Poelvoorde

Poelvoorde 5 (Wingene)
Deels omwalde site toegankelijk via een onverharde toegangsdreef en afgezoomd met bomen. Boerenwoning gedateerd 1627. Breedhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en drie opkamertraveeën onder een doorlopend pannen zadeldak. Verankerde bakstenen lijstgevel. Deels ingestorte schuur, volgens het kadaster gebouwd in 1881. Verankerde geelbakstenen constructie onder een pannen zadeldak. Ten zuiden van het erf gelegen stal. Vermoedelijk een constructie uit de tweede helft van de 19de eeuw.