Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 301951 | Bouwkundig element

Abdij ten Putte en ruime omgeving

Abdijstraat, Claventweg, Kloosterbrugstraat, Leffingestraat, Naaikapelleweg, Nieuwpoortse Steenweg (Gistel)
De ruime omgeving van abdij Ten Putte in Zevekote (Gistel) wordt gekenmerkt door een open landschap met voornamelijk akkerland.


ID: 52001 | Bouwkundig element

Rossekothoeve

Abdijstraat 75 (Gistel)
Hoeve met losse lage bestanddelen rondom een rechthoekig erf. Overwegend witgekalkte baksteenbouw boven gepekte plint. Boerenhuis ten zuiden van het erf, waarachter rosmolen en bakhuis.


ID: 52172 | Bouwkundig element

Hoeve Het Ooievaarsnest

Bazelaar 8 (Gistel)
In kern 19de-eeuwse hoeve met 'boerenhuis' uit de jaren 1930 met cottage-inslag zie onder meer het imitatievakwerk.


ID: 52117 | Bouwkundig element

Hoeve van 1928

Beekstraat 44 (Gistel)
Nieuw gebouwd hoevetje van 1928 (zie sierlijke jaarankers). Erftoegang gemarkeerd door lindes en boomgaard. Langgestrekt hoevetje van anderhalve bouwlaag, geïncorporeerde stalling en schuur. Achtergelegen vrijstaand bakhuis.


ID: 52148 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bergschuurstraat 5 (Gistel)
Site, ten zuidoosten van het dorp Snaaskerke, bestaande uit een boerenhuis (ten zuiden van het erf) en een bergschuur met stallingen (ten oosten). Bestond reeds in de 17de eeuw (legger uit 1664) en behoorde aan het Kartuizerklooster van Brugge. Onder Frans bewind werd de hoeve verkocht als Nationaal Goed.


ID: 52150 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Dorpsstraat 51 (Gistel)
Boerenburgerhuis uit de jaren 1920 met gecementeerde lijstgevel met markerende erker, achterliggende nutsgebouwen onder meer stal en schuur.


ID: 52154 | Bouwkundig element

Hoeve

Dorpsstraat 58 (Gistel)
Beeldbepalende hoeve met witgeschilderde bestanddelen recht tegenover de kerk. In kern teruggaand tot de 18de eeuw, rechthoekig omwalde site reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), omwalling deels bewaard ten noorden. Merkwaardige toegangspoort met rondboogdoorgang en ijzeren hek, als verbindingselement tussen schuur en boerenhuis.


ID: 52027 | Bouwkundig element

Hoeve De Vierschaere

Groene Dreef 16 (Gistel)
Historische hoeve "De Vierschaere" (zie houten naambord). Erftoegang via de Groenedreef en via de Kleine Warande die uitloopt op het erf. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid als "Ferme Defossez". Huidige opstelling gaat in grote mate terug op de Atlas. Oorspronkelijk omwalde hoeve met gracht, ten westen deels bewaard. Hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken rondom een rechthoekig erf met mestvaalt. Witgekalkte baksteenbouw grotendeels op gepekte plint.


ID: 52030 | Bouwkundig element

Moereblootehoeve

Halve Stepsteenweg 4 (Gistel)
19de-eeuwse hoeve met losse lage bestanddelen van witgekalkte baksteen onder pannen zadeldaken. Het gaaf bewaardste bestanddeel is de dwarsschuur ten oosten van het erf, met aansluitend lager wagenhuis en hoog oplopende steunberen.


ID: 52159 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kanaalstraat 36A (Gistel)
Vervallen hoeve met losstaande bestanddelen, in kern teruggaand op het begin van de 19de eeuw.