Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 36209 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Brusselsesteenweg 210 (Melle)
Neoclassicistisch burgerhuis, gedateerd 1893. Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (roofing), voorzien van een oeil-de-boeuf aan weerszij van het centrale dakvenster.


ID: 36219 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Brusselsesteenweg 261-267 (Melle)
Ensemble van twee burgerhuizen aan weerszij van een overbouwde doorgang, met voorgevel in neoclassicistische stijl. Enkelhuizen van twee bouwlagen en drie traveeën onder pseudo-mansardedak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 36220 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Brusselsesteenweg 268 (Melle)
Onderkelderd breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, van het dubbelhuistype, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neoclassicistische bepleisterde en geschilderde lijstgevel begrensd door geblokte hoekbanden.


ID: 36229 | Bouwkundig element

Villa Beau Séjour

Brusselsesteenweg 455 (Melle)
Aan de straat gebouwde neoclassicistische villa van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen op een plint in imitatiebreuksteen en begrensd door hoekpilasters. Rechts lagere bijbouw van twee bouwlagen.


ID: 36230 | Bouwkundig element

Klooster en college van de paters Jozefieten

Brusselsesteenweg 459 (Melle)
Een deel van het vroeger kloosterpand bleef bewaard in de zuidvleugel van het complex. Waarschijnlijk daterend uit eind 16de-begin 17de eeuw werd dit gebouw verlengd en aangepast in het derde kwart van de 19de eeuw. Voor 1840 al was ten noorden van de overgebleven kloostergebouwen een L-vormig schoolgebouw toegevoegd dat mogelijk opklom tot eind 18de eeuw en een classicistische bouwtrant vertoonde. Van de in tweede helft van de 19de eeuw toegevoegde schoolgebouwen zijn de bouwwerken die in 1850 aanvingen naar ontwerp van architect L. Pavot de voornaamste. Nog een belangrijke uitbreiding van de school met nieuwe lokalen vond plaats circa 1874. De sschoolboerderij, bakkerij en andere dienstgebouwen dateren van het laatste kwart van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. De achtzijdige gloriëtte in rococostijl dateert waarschijnlijk uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 36233 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Linden

Caritasstraat 35 (Melle)
Kasteel in neoclassicistische stijl, gebouwd rond 1905 door Verplancke de Diepenhede naar verluidt volgens diens eigen ontwerp. Inplanting en architecturale uitwerking met accentuerende voorgevel dusdanig opgevat dat het gebouw ondanks zijn beperkte bouwdiepte prestigieus overkomt. Gebouwd op een lichte verhevenheid aan het eind van het kasteelpark achter een U-vormige vijver en in de as van de parkingang. Breed ijzeren toegangshek tussen twee zware, gewitte vierkante hekpijlers met hardstenen sokkel en dekplaat.


ID: 36237 | Bouwkundig element

Psychiatrisch ziekenhuis Caritas

Caritasstraat 74-76 (Melle)
Het psychiatrisch ziekenhuis Caritas is een instelling voor vrouwelijke psychiatrische patiënten opgericht ter vervanging van het vroegere Sint-Jozefsgesticht voor krankzinnigen te Gent. Het complex is belangrijk omwille van zijn paviljoensysteem volgens de toen nieuwe opvattingen in verband met de psychiatrische ziekenhuisverpleging, namelijk naar het voorbeeld van eigentijdse Nederlandse en Duitse modelinstellingen gebouwd. Bouwwerken van 1905-1911 naar ontwerp van architect J. Haché.


ID: 36249 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Gemeenteplein 11 (Melle)
Neoclassicistisch burgerhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, onder pseudomansardedak, uit eind tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en pilastergeleding.


ID: 36276 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Kloosterstraat 102 (Melle)
Neoclassicistisch burgerhuis in een ommuurde tuin en naar verluidt vroeger met geschilderd opschrift, Scheldezicht. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1890. Gewit ijzeren hekwerk met toegangshek tussen ronde ijzeren pijlers ter breedte van de voorgevel in de bakstenen omheiningsmuur.


ID: 55745 | Bouwkundig element

Stadhuis van Menen

Grote Markt 1 (Menen)
Huidig complex, tot stand gekomen in twee grote bouwfases. Bij de voltooiing in 1782 vormen stadhuis, belfort, hallen en waag een vierkant complex met open binnenkoer. Vernieling van de hallen en de waag bij beschietingen door Franse revolutionairen. 1838: Heropbouw van de waag naar de plannen van architect Josephus Devos. 1573: de Gentenaar Bartholomeus Dhaese wordt door het Menense stadsbestuur belast met de bouw van het belfort. Belfort met een totale hoogte van 33 meter bestaande uit vierzijdige onderbouw en achtkantige bovenbouw.