20953 resultaten
ID: 48858 | Bouwkundig element
Jozef De Troetselstraat 36 (Dendermonde)
Aan de volledig gekasseide rechthoekige binnenplaats van de hoeve palen in U-vorm opgestelde hoevegebouwen uit het tweede kwart van de 19de eeuw: ten westen de langsschuur met voorpuntgevel aan de straatzijde, ten noorden de aan de achterzijde van de binnenplaats gelegen boerenwoning, ten oosten de lage vleugel die de stallen en een vroeger knechtenhuisje omvat. Elk van deze gebouwen getuigt door de aandacht voor architecturaal verzorgde details van de welstand die de toenmalige bouwheer met de constructies wou etaleren.
ID: 206967 | Bouwkundig element
Karel Eeckhoutstraat 15 (Dendermonde)
Dieper gelegen haaks op de straat ingeplant voormalig boerenhuis in een ruime omringende beboomde tuin. Van straat afgescheiden door brede gracht. Toegankelijk via ijzeren hek aan gemetste vierkante pijlers op sokkel met hardstenen dekplaat.
ID: 48909 | Bouwkundig element
Kerkhofweg 17 (Dendermonde)
De stedelijke begraafplaats van Dendermonde werd in neogotische stijl ontworpen door stadsarchitect Edouard Bouwens, die het voorzag van een afsluitmuur met een monumentale ingangspoort en een kleine woning voor de grafdelver. Het project was in 1883 voltooid. Pas in 1884 werd in het midden van de begraafplaats een grote grafkapel opgericht, met eronder vijftien grafkelders met plaats voor drie tot zes lichamen.
ID: 48948 | Bouwkundig element
Kerkstraat 18 (Dendermonde)
Deze herenwoning was oorspronkelijk de conciërgewoning van het belendende filiaal van de Nationale Bank die sinds 1923 in de Kerkstraat gevestigd was. Evenals het bankgebouw is dit een ontwerp van architect Eugène Dhuicque van 1924. Dit gebouw onderscheidt zich van de aanpalende panden die respectievelijk in neorococo en neo-Franse-barok werden uitgevoerd, door de strakke gevelopbouw die stilistisch meer naar het modernisme neigt.
ID: 48953 | Bouwkundig element
Kerkstraat 36 (Dendermonde)
De Vrije Vakschool Dendermonde liet in 1923-1924 naar een plan van de Dendermondse architect Frans Van Severen een bestuurderswoning bouwen in neogotische stijl. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken, sobere baksteenbouw, verlevendigd door middel van groene en zwarte bakstenen banden en fries, op een geblokte natuurstenen plint.
ID: 48955 | Bouwkundig element
Kerkstraat 38-42 (Dendermonde)
De Heilige Geestkapel maakte deel uit van het Heilige Geesthuis. Dit godshuis was in 1345-1346 gesticht. De arme klaren vestigden er een klooster met kluizen en namen er in 1841 hun intrek. Circa 1876-1878 lieten ze een neogotische kapel optrekken. De kapel met aansluitend een portierswoning in dezelfde stijl en materialen was een ontwerp van architect A.T. Verhaegen. In 1914 brandde de kapel uit. Daarna werd ze naar de oorspronkelijke plannen door architect Frans Van Severen circa 1920 heropgebouwd.
ID: 48962 | Bouwkundig element
Kerkstraat 54-62 (Dendermonde)
Voormalig Weeshuis, nu Heilige Maagdcollege met aanpalende woning in neotraditionele stijl eertijds bestemd als strijkruimte en woning voor de professoren-priesters. Het hoofdgebouw werd in 1845 ontworpen door stadsarchitect Johan Baptist Beeckman in neobyzantijnse en neoromaanse stijl. In de Eerste Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd. Nadat het in 1920 door het Heilige Maagdcollege verworven werd, werd meteen met de heropbouw gestart. De kapel in neogotische stijl werd opgericht in 1922-23 door de architecten-aannemers Van Herrewege & De Wilde.
ID: 207138 | Bouwkundig element
Kerkstraat 68 (Dendermonde)
Monumentaal en beeldbepalend burgerhuis, volgens de bouwaanvraag ontworpen door architect Hubert De Maen in 1922-1923. De voormalige notariswoning is opgetrokken in een eclectische stijl met architectuurelementen onder meer ontleend aan het classicisme, art deco. De woning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en evenveel bouwlagen is afgedekt met een leien zadeldak.
ID: 200940 | Bouwkundig element
Kerkstraat 95-99 (Dendermonde)
Nummer 95. Art-decogetint hoekpand links palend aan het hoofdvolume, daterend uit 1929 en opgetrokken naar een ontwerp van architect Van den Bogaert. Nummer 97. Neoclassicistisch getint hoofdvolume, kloostergebouw, van acht traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak. De neogotische kapel werd rond 1901-1902 ontworpen door stadsarchitect Alexis Sterck ter vervanging van een kleinere 19de-eeuwse kapel. Nummer 99. Nieuw volume aan de straat van negen traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak in leien of kunstleien, links palend aan het hoofdgebouw.
ID: 48627 | Bouwkundig element
Kloostergoedstraat 60 (Dendermonde)
Hoeve met L-vormige plattegrond, in 1914 gebouwd en in 1935 uitgebreid tot een U-vormig grondplan door de toevoeging van een aanpalende schuur ten zuiden. Oorspronkelijk volume bestaande uit woonhuis met schuur onder zadeldak. Boerenwoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag.