Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 52180 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Steenstraat 4 (Gistel)
Losse witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken. Bewaarde lange dwarsschuur met jaarsteen "1843"; geïncorporeerde stalling en wagenhuis.


ID: 52181 | Bouwkundig element

Hoeve 't Oudhof

Steenstraat 7 (Gistel)
Losstaande, deels witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken, met globaal erg verbouwd karakter. Echter bewaarde 18de-eeuwse bergschuur (schilddak met golfplaten) met aanleunende stalling ten noorden van het erf, zichtbaar vanaf de autostrade.


ID: 52169 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldstraat 3 (Gistel)
19de-eeuwse hoeve met vrijstaande witgekalkte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Volumespel gekenmerkt door verspringende nokhoogte. Merkwaardig zijn het dwarse wagenhuis en het "trompe-l'oeil" van de halfronde venstertjes (jaaraanduiding "1872") van het boerenhuis.


ID: 52171 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Weidestraat 3 (Gistel)
Markerend witgeschilderd volume uit de 19de eeuw met verspringende nokhoogte.


ID: 52191 | Bouwkundig element

Hoeve

Zevekotestraat 103 (Gistel)
Klein gecementeerd en witgeschilderd hoevetje uit het einde van de 19de eeuw. Aan de straat gelegen boerenhuis met aansluitende stalling. Rechts aansluitend, bunker uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 52190 | Bouwkundig element

Hoeve Westhof

Zevekotestraat 90 (Gistel)
Huidige volumes reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Losse, lage witgekalkte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken.


ID: 52114 | Bouwkundig element

Hoeve

Zomerloosstraat 43 (Gistel)
Historische hoeve op de ommeloper van Gistel van 1691 reeds aangeduid als omwalde site zogenaamd Somerloos Wal. Omwalling, naar verluidt gedempt bij de aanleg van de autostrade circa 1973-1975. De twee oudste bestanddelen zijn het boerenhuis en de bergschuur. Ten zuidwesten van het erf, boerenhuis met merkwaardige gewelfde kelder (onder de achterkeuken) met stervormige stucbepleistering. Vrij lage bergschuur ten oosten van het erf: vernieuwde bakstenen muren en zes ankerbalkgebinten.


ID: 135088 | Landschappelijk geheel

Bogaarden, Bellingen en Pepingen

Kester (Gooik), Beert, Bellingen, Bogaarden, Heikruis, Pepingen (Pepingen)
Leemgronden zijn kenmerkend in dit sterk heuvelend landschap ten zuiden van Pepingen, met holle wegen en ruggen tot 70 meter hoog en meer, met verschillende beken die tot het Zennebekken behoren. Naast Bogaarden en Bellingen omvat het afgebakende gebied ook de gehuchten Hoesnaeke, Geiling, Plutsingen, Teleweide en Terheugen. De boerderijen van waaruit in de 18de eeuw het gebied werd uitgebaat, bestaan nog en zijn nog in bedrijf. Bellingen is een landelijke dorp zonder echte kern maar met een aantal Brabantse vierkantshoeves aan de Roskambeek. Het dorpsgezicht is er de laatste 150 jaar nagenoeg niet gewijzigd. Het Moeliebos is een typisch voorbeeld van de bron- en beekbegeleidende bosjes in de leemstreek.


ID: 39177 | Bouwkundig element

Hoeve Hof de Bail

Berghomstraat 19 (Gooik)
Vierkantshoeve uit de 19de eeuw met gebouwen van baksteen onder zadeldaken gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.


ID: 39178 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Berghomstraat 23 (Gooik)
Ruime vierkantshoeve uit de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen met zadeldaken rondom de geplaveide binnenplaats.