Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 91208 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met erfbeplanting en boomkapel

Hazewindstraat 2 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve. Linde met Mariakapelletje en ijzeren hek bij de erftoegang, meidoornhaag. De hoevesite is alsdusdanig reeds aangeduid met losse bestanddelen, L-vormig rondom het erf opgesteld, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het boerenhuis is nog deels 19de-eeuws, de overige gebouwen dateren uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 91209 | Bouwkundig element

Hoeve

Hazewindstraat 5 (Kortemark)
Hoeve, grotendeels met wederopbouwkarakter van de jaren 1920. Licht achterin gelegen, huis met voortuin. Links van de hoeve, boomgaard.


ID: 91212 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Hemelstraat 3 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Achteringelegen in omgeving met weides, restant van boomgaard. De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie), doch met een andere erfopstelling: het erf met L-vormige opstelling van de bestanddelen was aan de straat gelegen, met een bewaarde L-vormige omwalling. Ten noorden van dit erf, vrijstaand volume, op de plaats waar nu de dwarsschuur staat.


ID: 91292 | Bouwkundig element

Hoeve

Hogestraat 37 (Kortemark)
Achteringelegen, in kern 18de-eeuwse hoeve, heden enkel bewaard boerenhuis met geïncorporeerde stal. Boerenhuis en recente bedrijfsgebouwen rond een onverhard erf toegankelijk via een onverharde erfoprit met twee lindes en een kapel aan de straatzijde. De hoeve is omgeven door weiden en een veedrinkpoel links van het boerenhuis.


ID: 91293 | Bouwkundig element

Dorpswoning met stal

Hogestraat 42 (Kortemark)
Vrijstaande woning met achterliggend parallel stalletje, gelegen in een omhaagde tuin. Vermoedelijk daterend uit eerste kwart van de 20ste eeuw. Verankerd roodbakstenen dubbelhuis onder zadeldak (blauwe mechanische pannen).


ID: 91295 | Bouwkundig element

Vroeg 19de-eeuwse hoeve

Hogestraat 45 (Kortemark)
Achteringelegen vroeg 19de-eeuwse hoeve met grote boomgaard (hoogstamfruit, knotwilgen en notelaar) en onverharde oprit, aan de straat afgesloten door smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Perceel afgezet met gemengde haag (veldesdoorn, hulst, meidoorn). Op het primitief kadasterplan (circa 1827) is de hoeve weergegeven als een boerenhuis met geïncorporeerde stal en achterliggende tuin en twee vrijstaande nutsgebouwen in een boomgaard.


ID: 91296 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met nutsgebouw

Hogestraat 50 (Kortemark)
Vrijstaande boerenarbeiderswoning met aanpalend lager nutsgebouw. Volgens het kadaster opgetrokken in 1921 na afbraak van het tot "puin" herleide molenhuis en "Papelynemolen", een houten staakmolen. Beide waren reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) (zie illustratie). Rechts van de woning is nu nog een lichte verhevenheid te zien van de oude molenberg. Onverharde erfoprit aan de rechter zijde.


ID: 91298 | Bouwkundig element

Watermolenhof

Hogestraat 82 (Kortemark)
Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw; boerenhuis gedateerd "1765" in moerbalk. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen (boerenhuis, schuur met geïncorporeerd wagenhuis en stal) rondom een begraasd erf met onverharde erfoprit. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is reeds het boerenhuis met de parallelle stal afgebeeld met links een ruime moestuin. De schuur met geïncorporeerd wagenhuis wordt voor het eerst opgetekend op het primitief kadasterplan (circa 1827). Gelijkaardige weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Volgens het kadaster wordt in 1921 het boerenhuis achteraan uitgebreid, wordt de stal opmerkelijk vergroot en wordt het achterliggende nutsgebouwtje gebouwd. Circa 1948 worden de schuur en het achterliggende nutsgebouw vergroot en wordt naast de woning een nieuw bedrijfsgebouw opgetrokken.


ID: 90990 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Huilaertstraat 21 (Kortemark)
Kleine hoeve met losse bestanddelen L-vormig gegroepeerd rondom een begraasd erf, restant van boomgaard en meidoornhaag. Het huis en de schuur dateren uit de wederopbouwperiode (1921). Bij de mutatie van 1904 wordt het huis (nog niet aangeduid op het primitief kadasterplan van circa 1828) gedeeltelijk herbouwd door Pieter Desplenter-Muylle, zwingelaar te Kortemark en wordt in de boomgaard een nieuw nutsgebouw opgetrokken (functie onbekend). Bij de mutatie van 1921 wordt het huis geheel herbouwd en wordt de huidige schuur gebouwd.


ID: 90999 | Bouwkundig element

Historische hoeve De heerlijkheid van Markhove

Ichtegemstraat 100 (Kortemark)
Historische hoeve zogenaamd "de heerlijkheid van Markhove", tijdens het ancien régime het foncier van de heerlijkheid "Markhove". Licht achterin gelegen tegenover de straat, geasfalteerde erfoprit.