Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 14470 | Bouwkundig element

Hoeven Lilly en Annie

Gasthuisdreef 5-6 (Wuustwezel)
Twee vrijwel identieke hoeven uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, omringende boomgaard en weilanden nabij het dal van de Kleine Beek.


ID: 300166 | Landschappelijk element

Dreef van opgaande bomen

Ginhoven (Wuustwezel)
De Hofdreef is een circa 1 kilometer lange dreef van zomereik, beuk, winterlinde en Amermikaanse eik. De dreef werd in verschillende fasen aangelegd tussen 1755 en 1823, en verbindt het kasteeldomein ‘het Hof van Wuustwezel’ met de dorpskern van Wuustwezel. De oudste bomen in de dreef dateren mogelijk nog van de vroeg 19de-eeuwse aanleg.


ID: 14493 | Bouwkundig element

Landhuis

Kasteelweg 1-2, 3 (Wuustwezel)
Kasteel op U-vormige plattegrond met flankerende polygonale torens, uit de 18de eeuw; bakstenen dienstgebouwen en stallingen uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 14479 | Bouwkundig element

Napoleonhoeve

Kruisweg 12 (Wuustwezel)
Voormalige afspanning, woonstalhuis onder zadeldak met ijzeren windvaantje, een postbode te paard voorstellend; te dateren in het vierde kwart van de 18de eeuw.


ID: 14482 | Bouwkundig element

Hoeve

Noordheuvel 50-52 (Wuustwezel)
Hoeve omgeven door weilanden en dreef, met interessante bakstenen langsschuur, 18de eeuw, onder afgewolfd zadeldak en met unieke duiventoren.


ID: 14486 | Bouwkundig element

Kasteel Sterbos

Sterbos 1-3, 4 (Wuustwezel)
Landhuis in cottagestijl op onregelmatige plattegrond, dateert van 1898 en werd circa 1906 vergroot; aan de westzijde boerderij met losse bestanddelen.


ID: 14490 | Bouwkundig element

Vloeikenshoeve en 't Bouwke bij kasteel Wezelhof

Vloeikensstraat 27-28 (Wuustwezel)
Vloeikenshoeve bestaat uit een woonhuis met duiventoren, koetshuis, paardestal, langsschuur en bakhuis; 't Bouwke bestaat uit een dienstgebouwtje en voormalige jagersafspanning.


ID: 307544 | Landschappelijk element

Dreef van robinia's

Wolfsvenweg (Wuustwezel)
De Wolfsvenweg is een dreef van robinia's in het veteraanstadium. Deze soort werd zelden gebruikt in dreefaanplanten.


ID: 135031 | Landschappelijk geheel

Binnenbos en omgeving

Pulderbos, Pulle, Viersel, Zandhoven (Zandhoven)
Het Binnenbos en omgeving, met de kasteeldomeinen Hovorst en Boutersem vormt een vrijwel intact, kleinschalig landschap, dat hier nog een uitgestrekt geheel vormt. Een aantal beken met de bijhorende valleien domineren het gebied, met daarin afwisselend open structuren (beemden, graslanden, akkers, moerassen en rietvelden) en gesloten structuren (struwelen, loof- en naaldbossen, kasteeldomeinen). Wegen, houtkanten, bomenrijen en dreven zorgen voor de verbindingen. De esthetische waarde is groot. In het gebied liggen de Schoutvorsthoeve en de kasteeldomeinen Hovorst en Bautersemhof.


ID: 135030 | Landschappelijk geheel

Zoerselbos en Hooidonkse Beemden

Zandhoven (Zandhoven), Halle, Zoersel (Zoersel)
Het Zoerselbos en Hooidonkse beemden is een weerspiegeling van een oud agrarisch-economisch concept dat deels teruggaat tot de 18de eeuw en met het Hooidonkbos, het beemdensysteem en de landbouwexploitatie deels tot in de Middeleeuwen. Het compartimentenlandschap en de vele sporen van het oorspronkelijke landbouwgebruik geven het gebied een typisch karakter. De vroegste verwijzing naar het gebied gaat terug tot 1233, toen de Hertog van Brabant het bos Hoodonc aan de Abdij van Villers schonk. Later kwam het gebied in handen van de Sint-Bernardsabdij van Bornem. Kenmerkend voor het gebied is het vloeibeemdensysteem. Ook werden er enkele visvijvers aangelegd. Met het kasteel ‘Zoerselhof’, enkele oude hoeves en kapellen omvat dit gebied tevens heel wat bouwkundig erfgoed. Het Boshuisje was een bron van inspiratie voor ‘De Loteling’ van Hendrik Conscience.