Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 90997 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met stal en schuur

Ichtegemstraat 91 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalletje (links) en schuurtje (rechts), volgens het kadaster in twee bouwfases in 1921 en 1936 tot stand gekomen. In 1936 wordt het huis aangebouwd en wordt achterliggend een bakhuis gebouwd.


ID: 91002 | Bouwkundig element

Burgerhuis met stalling en industriële gebouwen

Ieperstraat 29 (Kortemark)
Burgerhuis met stalling en industriële gebouwen. Het huis gaat terug tot 1886, de voormalige leerlooierij en de stalling tot de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 91005 | Bouwkundig element

Dry Ceuninghenhoeve

Ieperstraat 56 (Kortemark)
Hoeve gelegen in de vallei van de Grijsperrebeek, groene omgeving met meidoorn- en hulsthagen en populieren. De benaming van de hoeve en het leengoed komt reeds voor in 1628.


ID: 91009 | Bouwkundig element

Hoeve

Ieperstraat 82 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. De site met losse bestanddelen is voor het eerst aangeduid op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850).


ID: 91299 | Bouwkundig element

Hoeve

Kaaistraat 1 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw. Bewaard boerenhuis met rechts aansluitend een stal en aan de achterzijde een parallelle voederkeuken/ varkensstal. Hoeve georganiseerd rond een onverhard erf toegankelijk via onverharde weg, aan de weg gemarkeerd door oude perenboom. De schuur is recent afgebroken. Perceel omhaagd door deels bewaarde gemengde haag (meidoorn, hulst, vlier).


ID: 91386 | Bouwkundig element

Samenstel van arbeiderswoningen

Kapoenstraat 16-18 (Kortemark)
Samenstel van lage arbeiderswoningen, naar verluidt "Vermanders Reke" genoemd. Rechter zijgevel met datering "1904". Spiegelbeeldschema van telkens drie traveeën + een staltravee. Verankerde, donkerrode baksteenbouw onder doorlopend zadeldak (rode mechanische pannen).


ID: 91389 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met landgebouwen

Klerkenstraat 12 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning met achtergelegen landgebouwen, volgens kadaster in 1934 opgetrokken in opdracht van de Zarrense landbouwer Camiel Hosten-Tyvaert en kinderen.


ID: 91214 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met  stal

Koekelarestraat 73 (Kortemark)
Lage, vrijstaande boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling. Volgens het kadaster opgetrokken in 1912 in opdracht van Philips Gilles de Pelichy ('s Gravenwezel). Woonhuis met dubbelhuisopstand en geïncorporeerd nutsgebouw en vrijstaand nutsgebouwtje onder zadeldak links van de erftoegang. Tussen beide volumes een verharde oprit afgesloten door een smeedijzeren hek.


ID: 91215 | Bouwkundig element

Lage dorpswoningen met werkhuis

Koekelarestraat 74-76 (Kortemark)
Lage tweewoonst met aanpalend werkhuis, aan weerszijden een smeedijzeren hek. Volgens een mutatieschets gebouwd in 1909 in opdracht van Philips Gilles de Pelichy ('s Gravenwezel). Het werkhuis wordt in 1913 vergroot aan de achterzijde zodat de pachter, een timmerman, er een gemotoriseerde maalderij/ zagerij kan in onderbrengen.


ID: 91013 | Bouwkundig element

Hoeve

Koekelarestraat 9 (Kortemark)
Kleine aan de straat gelegen hoeve, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw (site als dusdanig nog niet aangeduid op de Atlas der Buurtwegen, circa 1844). Hulsthaag. Verankerde rode baksteenbouw (gepekte plint) onder zadeldaken (rode mechanische pannen). Bij de stalling geknikte dakoverstek op klossen.