Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 36354 | Bouwkundig element

Herenhuis

Hundelgemsesteenweg 1A (Merelbeke)
Bloemistenhuis achter een voortuin met een decoratieve, golvende ijzeren afsluiting. Rechthoekig herenhuis van het dubbelhuistype met twee en een halve bouwlaag en zes traveeën, onder schilddak in kern deels uit derde en vierde kwart 19de eeuw. Tegen de rechter zijgevel aangebouwde vierkante toren uit het vierde kwart 19de eeuw. Aan de straat: achtzijdige houten gloriëtte uit vierde kwart 19de eeuw.


ID: 36382 | Bouwkundig element

Kasteel Stas de Richelle

Kerkstraat 73 (Merelbeke)
Oorspronkelijk en tot de verkoop ervan in 1873 een rechthoekige omgrachte hofstede en pastorie, omgevormd tot buitenverblijf met aanpassing van de pastorie in het vierde kwart van de 19de eeuw. Gedeeltelijk herbouwd circa 1930 door Stas de Richelle. Gewitte bakstenen villa van twee verdiepingen met mansardedak, in neo-Lodewijk XVI-stijl. Rechts een bijgebouw achter een schermgevel met gelijkaardige pilasterordonnantie en halsgeveltop.


ID: 36385 | Bouwkundig element

Kasteel Mijl Eke

Lembergsesteenweg 19 (Merelbeke)
Buitenplaats, genaamd naar de wijk. Kasteelpark met onregelmatige rechthoekige vorm omgeven door grachten. Als omgrachte site een weinig ten zuiden van de Schellebellebeek minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 36396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Blauwhuys

Oude Gaversesteenweg 86 (Merelbeke)
Huidig kasteel van drie bouwlagen ontstaan door diverse aanpassingen en uitbreiding van een mogelijk aanvankelijk rechthoekig gebouw, waarschijnlijk uit het midden van de 18de eeuw, waaraan de eenvoudige ontpleisterde bakstenen noordgevel van vijf traveeën mogelijk nog een herinnering bewaart. Bestaand rechthoekig kasteel in 1884-85 naar ontwerp van baron A. Verhaegen aanzienlijk vergroot door toevoeging ten zuidoosten van een dominant hoog bakstenen gebouw in de typische neogotische stijl van de Gentse Sint-Lucasschool. Vervallen tuinpaviljoen ingeplant op een heuveltje in de oostelijke hoek van het park.


ID: 36450 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Bottelare

Poelstraat 184, 188 (Merelbeke)
Gebouwd in 1875 op de grenslijn van Bottelare en Merelbeke met omgevend park. Neoclassicistisch kasteel van bak- en zandsteen met eclectische inslag; constructie van twee verdiepingen op souterrain met asymmetrische plattegrond door de in- en uitsprongen aan elke zijde van de rechthoekige basisvorm. Ten noordoosten van het kasteel de bijgebouwen van het kasteel.


ID: 36457 | Bouwkundig element

School en klooster Onze-Lieve-Vrouw Visitatie

Rid. A. Stas de Richellelaan 19 (Merelbeke)
Kleuter- en lagere meisjesschool met pensionaat en klooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. Schoolgebouwencomplex op de hoek van de Dorpsstraat. Oorspronkelijk bakstenen gebouw met U-vormige plattegrond en min of meer symmetrische opbouw, in neoclassicistische stijl opgetrokken in 1864-1866 naar ontwerp van architect L.J. Beaufays. Voorpleintje tussen beide aan de straat palende zijrisalieten afgesloten door een muur met centrale rechthoekige toegangspoort.


ID: 36456 | Bouwkundig element

Notariswoning

Rid. A. Stas de Richellelaan 8 (Merelbeke)
Notariswoning in neoclassicistische stijl, gebouwd circa 1877 door notaris E. De Saegher op de plaats van een oudere woning. Achterin gelegen dubbelhuis van twee en een halve bouwlagen en vijf traveeën, met schilddak. Voorplein aan weerszij afgesloten door lage, vroegere dienstvleugels, stallen en koetshuis, die naar verluidt zouden dateren van circa 1690, maar aangepast werden in de 20ste eeuw.


ID: 36587 | Bouwkundig element

Kasteel van Zink

Zink 11-13 (Merelbeke)
Kasteeldomein met ruim 1 kilometer lange oude dreef vanaf het kasteel westwaarts voerend naar de verdwenen vroegere parochiekerk aan de Torrekensstraat. Toegangspoort aan de straat met aanpalend gedeelte van de vroeger gesloten kasteelhoeve. Kasteel gebouwd tegen de zuidelijke hoek van de omgrachte site. Heden min of meer L-vormig gebouw van twee verdiepingen met verspringende bouwlagen en zadeldaken. Verbouwingswerken van circa 1900 bepalen het globaal uitzicht van kasteel in neotraditionele stijl, maar anderzijds zijn vroegere bouwfasen nog duidelijk afleesbaar waaronder een overblijfsel van een vroegere donjon of mottetoren uit de late middeleeuwen. Gerestaureerde en deels tot woning gerenoveerde vroegere kasteelhoeve, waarschijnlijk uit de 16de tot 17de eeuw.


ID: 46927 | Bouwkundig element

Landhuis Het Kasteeltje

Molenzijde 12 (Merksplas)
In 1928 gebouwd als buitenverblijf, circa 1960-1961 in neoclassicistische trant verbouwd.


ID: 46934 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Wilibrordusparochie

Pastorijstraat 7 (Merksplas)
Vrijstaand neoclassicistisch huis onder schilddak, opgetrokken in 1862-1863 naar ontwerp van J. Van Gastel, vergroot in 1902-1903 naar ontwerp van F.X. Taeymans.