Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 89986 | Bouwkundig element

Station Meulebeke

Achtste Linielaan (Meulebeke)
Voormalig stationsgebouw gebouwd in 1854. Eenvoudig stationsgebouw in neoclassicistische stijl van een bouwlaag en aanvankelijk vijf, thans resterende vier traveeën onder schilddak. Overkragende en omlopende geprofileerde houten kroonlijst. Witgepleisterde baksteenbouw met zwartgeschilderde plint voorzien van geblokte horizontale lagen, strekgewijs boven de muuropeningen.


ID: 89987 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Achtste Linielaan (Meulebeke)
Gedenkteken voor de militaire slachtoffers van de 9de Compagnie van het 8ste Linieregiment - Tweede Wereldoorlog. Opgericht na de oorlog ter herdenking van de gesneuvelde manschappen van de 9de Compagnie van de 8ste Linie van het Belgische leger, die zich bij de "Slag om Meulebeke" op 26 en 27 mei 1940 over een breedte van 500 meter langs de spoorlijn heeft ingegraven om het Duitse leger tegen te houden.


ID: 89996 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Borcht

Baronielaan 27 (Meulebeke)
Het kasteeldomein Ter Borcht is de site van de oude heerlijke verblijfplaats Ter Borcht of Ter Burgt, eertijds de hoofdheerlijkheid van Meulebeke. De site met omwalde motte is bereikbaar via een zuidwaarts lopende dreef met gracht en opgaande bomen. Park ten oosten ervan met restant van vroegere zichtas en gevarieerd bomenbestand, ten westen van de dreef eveneens authentiek bomenbestand. Poortgebouw gemarkeerd door twee achthoekige wachttorentjes die vermoedelijk dateren uit de late 16de of eerste helft 17de eeuw. Toegang tot het opperhof tussen twee hoge vierkante natuurstenen sokkels, bekroond met gietijzeren zuiltjes. Het kasteel Ter Borcht klimt in kern op tot de 17de eeuw, zie onder meer volume, dakhelling, trapgevels aan de oostzijde en dakgebinte, met noordelijke vleugel van jongere datum dan de zuidelijke. De tegen de zuidgevel aangebouwde kapel met sacristie dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw en is aangepast in 1860.


ID: 90023 | Bouwkundig element

Vrijstaand herenhuis in tuin

Gentstraat 15 (Meulebeke)
Vrijstaand herenhuis in tuin, in oorsprong gebouwd in 1895 en in 1950 verbouwd in opdracht van Gerard Vande Vijvere naar ontwerp (1948) van de Gentse architecten Charles en Gerald Hoge.


ID: 90076 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Kasteelstraat 10 (Meulebeke)
Neoclassicistisch burgerhuis, volgens kadaster samen met een naastgelegen pakhuis gebouwd in 1853 voor de Meulebeekse molenaar - later koopman - Joannes Storme. Dubbelhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde mechanische pannen); nieuw dakvlakvenster. Breed uitkragende, vernieuwde kroonlijst. Lijstgevel met aangepast parement van lichtgele siersteen, gesigneerd "G. DE CAIGNY EMELGHEM".


ID: 90084 | Bouwkundig element

Ensemble van dorpswoningen

Kasteelstraat 51-53 (Meulebeke)
Half vrijstaand ensemble van twee woonhuizen, volgens kadaster in oorsprong in 1903 gebouwd als één woonhuis met achterliggend werkhuis voor rijtuigmaker Alfons Destoop. Na verkoop in 1910 aan herbergier Emiel Bekaert wordt het woonhuis opgesplitst. Later wordt de achterliggende voormalige rijtuigmakerij afgebroken.


ID: 90085 | Bouwkundig element

Ensemble van dorpswoningen

Kasteelstraat 60-62 (Meulebeke)
Half vrijstaand ensemble van twee woonhuizen, volgens kadaster net als het naastgelegen en later aangepaste huis nummer 58 in 1841 gebouwd voor olieslager Karel Goethals. In oorsprong neoclassicistisch breedhuis van zes traveeën onder zadeldak.


ID: 90075 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Kasteelstraat 7 (Meulebeke)
Neoclassicistisch breedhuis, volgens kadaster gebouwd in 1896 voor de Meulebeekse schoenmaker Theofiel Verleye. Later uitgebreid met achterbouw; thans "Salon Pascale". Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwartgeglazuurde pannen).


ID: 90110 | Bouwkundig element

Half vrijstaand woonwinkelpand

Marialoopplaats 23 (Meulebeke)
Half vrijstaand woonwinkelpand in neoclassicistische stijl, gebouwd in 1873 voor bakker Carolus Judy uit Meulebeke. Breedhuis van vijf ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen).


ID: 90111 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning in neoclassicistische stijl

Marialoopplaats 25 (Meulebeke)
Woonhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in 1873 voor schoolmeester Henricus D'hondt uit Schuiferskapelle. Breedhuis met ongelijke travee-indeling en twee bouwlagen onder zadeldak.