Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 131326 | Landschappelijk element

Opgaande linde Burgemeester Bertenplein

Burgemeester Bertenplein (Poperinge)
Op het Burgemeester Bertenplein staat een opgaande linde die samen met de rest van de boomaanplantingen een beeldbepalend geheel vormt.


ID: 131327 | Landschappelijk element

Apenboom

Burgemeester Bertenplein (Poperinge)
Op het Burgemeester Bertenplein staat een monumentale araucaria, ook slangenden of apenboom genoemd. Dit is een wintergroene conifeer die van nature groeit in het zuiden van Chili en het zuidwesten van Argentinië. Deze soort is in Europa geïntroduceerd omwille van zijn speciale groeivorm en sierwaarde.


ID: 132440 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier bij poel

Callestraat (Poperinge)
Een eenzame zwarte populier bij een perceelsgrens, vermoedelijk een restant uit een bomenrij. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 132040 | Landschappelijk element

Gelegde haagbeukhaag bij kasteeldomein de Lovie

Canonstraat (Poperinge)
Het kasteeldomein de Lovie wordt aan de zuidwestzijde, de Canonstraat, afgesloten door een sierlijk geschoren haag van haagbeuk. De haag is breder aan de basis dan bij de top en is bovendien dicht gemaakt door de haagplanten in een bepaalde richting te leggen, het leggen gebeurde hier niet in één richting maar kruisgewijs. Het leggen van de haag is een oude techniek waarbij men de haag ondoordringbaar maakt voor vee en waarbij men ook het gat in de haag herstelt.


ID: 30985 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Casseldreef 23 (Poperinge)
Kleine boerderij vermoedelijk gegroeid uit de samenvoeging van een hoevetje en nabijgelegen boerenarbeiderswoning, beide in vakwerkbouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw. Losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken met overstekende dakrand onder meer op houten modillons.


ID: 31361 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapelletje met knotlinde

Casselstraat, Lindegoedstraat, Sint-Pietersstraat (Poperinge)
Wegkapelletje beschaduwd door linde, gelegen op het kruispunt bij de Sint-Pietersstraat, met jaarsteen 1885 boven de deur.


ID: 31314 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein 't Couthof

Couthoflaan 31, 50 (Poperinge)
Het kasteel ’t Couthof, gebouwd als zomerverblijf in 1763, wordt omgeven door een 19de-eeuws park in landschappelijke stijl, getypeerd door een vijver, graslanden, visuele assen en her en der verspreide tuinornamentiek en -meubilair en gebouwen.


ID: 200948 | Bouwkundig element

Poperinghe Old Military Cemetery

Deken De Bolaan (Poperinge)
Poperinghe Old Military Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De met hoge muren omheinde begraafplaats met smeedijzeren toegangshekken bevat twee paviljoenen, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en rijen met witte 'headstones'. Het geheel wordt getooid met markeringsbomen, klimplanten en bloemperken.


ID: 200949 | Bouwkundig element

Poperinghe New Military Cemetery met Frans militair ereperk

Deken De Bolaan (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats omvat een Brits en Frans deel en is deels omheind door een natuurstenen muur, deels door een haag. Het Britse deel is ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew, met een 'Cross of Sacrifice' geflankeerd door twee paviljoentjes uit witte natuursteen en een 'Stone of Remembrance', evenals witte grafstenen, bloemperken, struiken en opgaande bomen. Het Franse perk wordt gekenmerkt door de typische grafkruisen of onder een grafsteen met hoefijzerboog voor moslims.


ID: 200992 | Bouwkundig element

Abeele Aerodrome Military Cemetery

Dodemanstraat (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van G.H. Goldsmith. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangspoortje, schuilhuisje, 'Cross of Sacrifice' en twee perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en opgaande bomen.