Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 91395 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Molenstraat 11 (Kortemark)
Kleine hoeve op een hoogte en in omgeving met weiden gelegen. De huidige opstelling van de gebouwen in elkaars verlengde en haaks op de straat is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1827) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). In 1886 komen de volumes van het stalletje en het ander nutsgebouw tot stand. In 1905, kleine uitbreiding van het huis.


ID: 91398 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mollestraat 4 (Kortemark)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, met bewaarde schuur en stal uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, vernieuwd boerenhuis en stal teruggaand op volume van 1858.


ID: 91399 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mollestraat 6 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Vier losse bestanddelen georganiseerd rond een begraasd erf. Toegankelijk via onverharde erfoprit gemarkeerd door twee erflindes en afgesloten door een hek in buisstaal.


ID: 91300 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Vladslostraat 1 (Kortemark)
Hoeve met bewaard erf en schuur. Vernieuwd boerenhuis, bewaard interieur. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): weergave van vier volumes in een U-vormige opstelling, op een erf met boomgaard. Op vandaag zijn de bestanddelen achterin gelegen, ten zuiden van een begraasd erf. Bij de erftoegang bevindt zich een klein witgeschilderd betonnen kapelletje op een dito paal, inscriptie "19 BJB 37", beschaduwd door een linde met meerdere opgaande stammen.


ID: 91055 | Bouwkundig element

Lage boerenarbeiderswoning

Oude Zeedijkstraat 6B (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning onder zadeldak (rode mechanische pannen), links geïncorporeerde stalling. Rode baksteenbouw boven gecementeerde plint met schijnvoegen, overhoekse baksteenfries.


ID: 91059 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie met tuin

Pastoor Blanckestraat 17 (Kortemark)
Vrijstaande pastorie gelegen binnen ruime pastorietuin met moestuin, boomgaard, bloementuin en siertuin. In de tuin, ijzeren contructie voor vlaggenmast. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (blauwe mechanische pannen). Rechts aansluitend, voormalig koetshuis onder lager zadeldak. Achter het koetshuis, halfronde serre (circa 1901) met gietijzeren bindroeden. Langs de Stationsstraat is het perceel afgesloten door een lage bakstenen muur en aan de Pastoor Blanckestraat toegankelijk via een bakstenen portaal centraal in een hoge bakstenen muur met muurvakken en pannen afdekking.


ID: 91065 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met maalderij

Politieke-Gevangenenstraat 9 (Kortemark)
Lage vrijstaande boerenarbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw met rechts maalderij uit het midden van de 20ste eeuw. Het huis met de geïncorporeerde stalling wordt circa 1874 gebouwd door Desiré Denduyver uit Zwevezele (Wingene), dit ter vervanging van een ouder huis. Circa 1941 wordt het huis vergroot met twee linker traveeën en een vrijstaande maalderij.


ID: 91302 | Bouwkundig element

Walhoeve

Pollaertstraat 5 (Kortemark)
Achteringelegen kleine hoeve met losse bestanddelen, in zijn huidige vorm daterend van circa 1903 (sic) wanneer het huis volgens het kadaster totaal herbouwd wordt. De verspreide opstelling van huis, schuur en stal gaat terug op het primitief kadasterplan (circa 1827). Het bakhuis werd herbouwd op de plaats van een bakhuis van 1897.


ID: 91067 | Bouwkundig element

Achteringelegen hoevesite

Polletstraat 10 (Kortemark)
Achteringelegen hoevesite, als hoevesite met huis en nutsgebouw reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828, eigenaar is dan burgemeester Degrendel van Handzame). Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Bij de mutatie van 1860 wordt het huis volledig herbouwd en is de hoeve omgeven door een boomgaard. In 1878 wordt het huis vergroot.


ID: 91402 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Roeselarestraat 18 (Kortemark)
19de-eeuwse hoeve. Opstelling met lage, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Gebouwenbestand bestaande uit een boerenhuis met aanpalend lagere en smallere stalling en vrijstaande schuur. Voor het huis en de stalling, bewaarde stoep van rode bakstenen op hun kant. De site is iets hoger gelegen dan de omringende weilanden. De erfoprit met recent hek loopt tussen de gebouwen door verder in oostelijke richting.