Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 91405 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Roeselarestraat 48 (Kortemark)
Tweewoonst met westelijk volume onder hoger zadeldak. Volgens kadaster gebouwd in 1896 door respectievelijk werkman Terryn-Vandermeersch (west) en Deraeve-Vergote (oost) ter vervanging van vorige tweewoonst. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (rode Vlaamse pannen).


ID: 91401 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Roeselarestraat 6 (Kortemark)
Hoeve met lage bestanddelen in gesloten U-vormige opstelling, bestaande uit woonhuis en bedrijfsgebouwen (handel in meststoffen). Links, onverharde erfoprit met smeedijzeren hek.


ID: 91407 | Bouwkundig element

Hoeve

Roeselarestraat 61 (Kortemark)
Hoeve met enkel bewaard huis aan de straat, mogelijk voormalige herberg. De woning is in kern afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1827) als eigendom van werkman Frans Hinnion uit Zarren. Het huis wordt volgens het kadaster achtereenvolgend vergroot in 1841 en in 1870. Ook in 1870 wordt achteraan een vrijstaand bakhuisje gebouwd (heden afgebroken) in opdracht van toenmalig eigenaar brouwer Defebure-Schottey.


ID: 91248 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met stal

Ruidenbergstraat 3 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning met rechts geïncorporeerde stalling, op een driesprong van de weg gelegen. Dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 91414 | Bouwkundig element

Achteringelegen wederopbouwhoeve

Ruyterhoekstraat 10 (Kortemark)
Achteringelegen wederopbouwhoeve, bereikbaar via een lange erfoprit. Omgeving met weiden en hoogstamboomgaard. Volgens het kadaster is de hoeve herbouwd in 1920 na afbraak van een oudere hoeve die iets ten noordwesten lag binnen een deels bewaarde rechthoekige omwalling. Deze hoeve met losse bestanddelen binnen een rechthoekige omwalling is als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen van circa 1845.


ID: 91409 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve met L-vormige opstelling

Ruyterhoekstraat 35 (Kortemark)
Wederopbouwhoeve met L-vormige opstelling, uit de jaren 1920. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee gebouwen in elkaars verlengde, gelegen binnen een boomgaard.


ID: 91251 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Schaakstraat 9 (Kortemark)
Vrijstaande, lage tweewoonst met achterliggend landgebouw. Volgens kadaster in drie bouwfasen tot stand gekomen: opgetrokken in 1868 als woonhuis met aan de noordzijde een geïncorporeerd landgebouw. In 1902 wordt het boerenhuis uitgebreid aan de zuidzijde en wordt het landgebouw achteraan opgetrokken. Volgens een mutatie van 1908 wordt een volume aangebouwd aan de linker zijde en wordt het geheel opgesplitst in een tweewoonst.


ID: 91257 | Bouwkundig element

Hoeve  't  Hof 't Slommeke

Slommestraat 4 (Kortemark)
Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom het erf: boerenhuis met links aansluitende stalling, een vrijstaande schuur parallel aan de straat en een bakhuis achter het huis. Deels begraasd, deels gekiezeld erf aan de straatzijde afgezoomd door ligustrumhaag. Twee lindes bij de erfoprit waartussen een smeedijzeren hek met rechts voetgangersdoorgang. Restant boomgaard.


ID: 91410 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Smissestraat 3 (Kortemark)
Lage boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling (nu ingenomen door woonhuis), vermoedelijk uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog. Verharde erfoprit aan rechter zijde afgesloten door smeedijzeren hek. Verankerde, gele baksteenbouw van drie traveeën + een staltravee boven een gecementeerde plint.


ID: 91068 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met  stalletje

Sneppestraat 25 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning met links geïncorporeerd stalletje. Volgens het kadaster gebouwd in 1895. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse en mechanische pannen). Gecementeerde straat- en zijgevel.