Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 210024 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Loo

Torhoutsesteenweg 56-58 (Zedelgem)
Kasteeldomein (voormalige zetel heerlijkheid Loppem) dat doorheen de jaren ingrijpende veranderingen heeft doorgemaakt. Landhuis op een hoogte gelegen in een park en toegankelijk via een onverharde oprit met bijhorende en achterin gelegen voormalig noviciaat met kapel van 1949. Park in landschappelijke stijl met licht verzonken, kronkelende paden en kleine kunstmatige reliëfverschillen, gazons, vijver, hoogstamboomgaard en merkwaardige bomen op de rand van het bos en als solitair aangeplant. Kasteel van drie bouwlagen op quasi rechthoekige plattegrond, onder schilddak. Ten zuiden van het kasteel staat een grote geënte beuk met een achttal vertakkingen van deels rode en deels groene beuk. Het leengoed reeds vermeld in 1322. In 1551, wanneer het goed gekocht wordt door Daniël de Schietere, is er in elk geval al sprake van een hofstede. Het kasteel is te zien op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571). Omstreeks 1845 wordt het kasteel volledig ver- of herbouwd.


ID: 210029 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Klokhof en omgeving

Zeedijkweg 20 (Zedelgem)
Hoeve, ontstaan uit het opperhof van de nabijgelegen hofstede Pierlapont, opklimmend tot de 15de eeuw. De bouwvallige gebouwen worden door Charles van Tieghem afgebroken en volledig herbouwd in 1820. Gaaf bewaarde hoeve met een U-vormige opstelling van losse bestanddelen in verankerde, oranje baksteen onder kort overstekende zadeldaken en met vlechtingen in de zijgevels. De gebouwen omvatten de boerenwoning ten noord, dwarsschuren ten oosten en westen, en een bakhuisje ten noordoosten. Site toegankelijk aan de zuidkant via een populierendreef en metalen hekken gevat in overhoeks geplaatste vierkante bakstenen pijlers. Erf afgescheiden door een meidoornhaag, aan de westzijde resten van een omwalling.


ID: 210034 | Bouwkundig element

Hoeve Rabauwenhof

Zeedijkweg 41 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, toegankelijk via een aarden oprit.


ID: 209802 | Bouwkundig element

Hoeve

Zeeweg Zuid 3 (Zedelgem)
Hoeve op een van de hoogste punten van Aartrijke gelegen met uitzicht op de vallei van de Ichtegembeek. Het huis met bewaarde schuur is omgeven door graslanden. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778). Circa 1860 registreert het kadaster een kleine uitbreiding van het huis. Het woonhuis werd naar verluidt een dertigtal jaar geleden ingrijpend verbouwd door architect Leopold Pattyn die het huis bewoont. Gepotdekselde dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten en dakpannen) met wolfseind. Quasi volledig bewaarde dakconstructie, poort met winket en staldeuren. Tegen de westgevel een lage stalling onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen).


ID: 89685 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel met elektriciteitscabine

Avermaat (Zele)
Vrijstaande gebouw met rechthoekig grondplan onder steil zadeldak, aan straatzijde spitsbogig open portaal afgesloten door ijzeren hek met centraal een beeld op sokkel, toegangsdeur cabine verwerkt in de achtergevel, gebouwd in 1966.


ID: 89688 | Bouwkundig element

Park Peeters

De Deckerstraat (Zele)
Gemeentelijk Park, op gronden van de inmiddels afgebroken herenwoning Peeters. Park met een fraaie landschappelijke aanleg die mogelijk opklimt tot het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, met een aantal grote oude beuken, vijvers én pittoreske bruggetjes in cementrustiek.


ID: 84072 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Meeus

Langemuntstraat 10, 14 (Zele)
Brouwerswoning, opgetrokken circa 1843 in een fraaie omringende beboomde tuin, met vijver en landschappelijke aanleg, aan de straatkant afgesloten door ijzeren hekwerk met rechts een poorttoegang. De brouwerij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontmanteld. De bedrijfsgebouwen ruimden plaats voor een vijver en paardenstallen met garage voor notaris Albert Meeus naar ontwerp van Henri Vanden Broucke van 1921.


ID: 84115 | Bouwkundig element

Huis Convent

Oudburgstraat 29 (Zele)
Karakteristieke neoclassicistische burgerwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1877 naar ontwerp van architect Emile Save. Haaks op de achtergevel, de voormalige dienstvleugel van één bouwlaag waarvan de koergevel voorzien is van negen pilasters. Zeer grote tuin met landschappelijke aanleg, grotendeels volgens ontwerpplan van 1895 door H. Moerman.


ID: 76639 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Denderdreve 53 (Zelzate)
Achterin gelegen 18de-eeuwse hoeve met woonhuis van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak, haaks erop het dienstgebouw met schuur en stallen, toegankelijk via een geplaveide populierendreef.


ID: 76002 | Bouwkundig element

Scheepshelling voor herstelling binnenvaartuigen

Havenlaan (Zelzate)
Drie naast elkaar gelegen hellingen bij de jachthaven, bijhorende gebouwen van 1963-64 doch hellingen wellicht ouder.