Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

653 resultaten


ID: 300544 | Landschappelijk element

Opgaande beuk

Koning Albertstraat 205 (Roosdaal)
Hoog opgesleunde beuk vervult een beeldbepalende rol in het straatbeeld. De opgaande boom heeft een evenwichtige en mooi ontwikkelde kruin.


ID: 134509 | Landschappelijk element

Domein van de abdij Vrouwenpark

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Domein van voormalige Cisterciën­zerinnen­abdij, ongeveer 11 hectare, in 1815-1820 heraangelegd in een vroege landschappelijke stijl met restanten van de abdijgebouwen, vanaf 1927 verbouwd tot kostschool en klooster door de paters montfortanen; met een serpentine­ vijver ('rivier') en talrijke follies (pittoreske boogbruggen en 'gotisch' tuin­paviljoen, 13de-eeuws cellarium als 'grot' enzomeer) binnen de strakke, oude omkadering.


ID: 42718 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin

Holsbeeksebaan 8-10 (Rotselaar)
Pastorie uit het eerste kwart van de 17de eeuw met poortgebouw en bijgebouw omgeven door pastorietuin van circa 1,5 hectare waarvan de helft omgracht; twee heuveltjes en interessante taxusarchitectuur getuigen van de voornaamste functie van deze tuin: meditatie en gebed; het goed is aan drie zijden omgeven door een hoge bakstenen muur.


ID: 42704 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten en omgeving

Steenweg op Wezemaal (Rotselaar)
Neogotische kapel met crypte onder het koor, gebouwd rond 1840, gelegen op een halfcirkelvormige aanplanting (14 are) van beuken en gekandelaarde linden, afgezet door pijlerkapellen met kruiswegstaties. De aanleg is bepaald door getallensymboliek en een bedevaartsritueel.


ID: 134511 | Landschappelijk element

Beplanting rond de Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Smarten

Steenweg op Wezemaal (Rotselaar)
Neogotische bedevaartskapel van 1840 gebouwd ter vervanging van een 17de-eeuwse kapel; kapel met halfcirkelvormige aanplanting (14 are) van beuken en gekandelaarde linden; aanleg bepaald door getallensymboliek en bedevaartsritueel.


ID: 133100 | Landschappelijk element

Bruine beuk op begraafplaats

Bruggesteenweg (Ruiselede)
Aansluiten bij de kapelhof van het Veldkappelleke is er een beboomde begraafplaats. Eén enorme, mooi ontwikkelde, bruine beuk valt er op.


ID: 90495 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Beuk met boomkruis Vorte Bossen

Bruwaanstraat (Ruiselede)
Groenbeschilderd, betonnen kruisbeeld in een cementkapelletje met in de nok het opschrift "CH. HOSTE / 1861-1961 INRI", opgehangen in een beuk.


ID: 134518 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Besloten tuin van de abdij van Averbode

Abdijstraat 1 (Scherpenheuvel-Zichem), Averboodsebaan (Tessenderlo)
Premonstratenzer of norbertijnenabdij, gesticht omstreeks 1135, met kloostergebouwen uit het eerste kwart van de 18de eeuw omgeven door besloten abdijtuin voorzien van tuinbrug en tuinpaviljoen; ongeveer 3,5 hectare, onderdeel van een groter geheel van boomgaarden, nutstuinen, vijvers en bossen dat gedeeltelijk nog bestaat; landschappelijk heraangelegd in 1860-1870 maar met behoud van diverse elementen (vijvers, talud) die minstens tot 1650 teruggaan.


ID: 134529 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Het Arendschot

Hoornblaas 136 (Scherpenheuvel-Zichem)
Het landhuis is het resultaat van een verbouwing van 1880 van de hoeve het Arendschot, gebouwd voor 1822 door Henri Eugène Bosquet; aanpassingen in 1978-1979. Omgeven door vierkante tuin van circa 1,5 hectare omringd door grachten, aangelegd begin 19de eeuw; diverse oude bomen.


ID: 134530 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Bosquet met park

Pastoor Brissacstraat 1-2, 3 (Scherpenheuvel-Zichem)
Villa, kort na 1870 gebouwd door Eugène Bosquet op een perceel ten noorden van zijn ouderlijk huis, het Arendschot. Ten westen van de villa liet hij het 'neerhof' bouwen, een rustiek U-vormig gebouw met koetshuis en stallen. Omgeven door landschappelijk park met vijver, circa 9 hectare; talrijke kunstmatige heuveltjes, gevormd door specie die werd uitgegraven bij de aanleg van de vijver; mooie beplanting met variatie in vorm en kleur.