Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1389 resultaten


ID: 200394 | Bouwkundig element

Oude begraafplaats

Kempische steenweg (Hasselt)
Begraafplaats met typisch 19de-eeuwse parkbegraafplaatsaanleg, ter vervanging van het ‘groot kerkhof’ van Hasselt, dat tegen het einde van de 18de eeuw overvol geworden.


ID: 215767 | Bouwkundig element

Provinciaal Gedenkteken voor Limburgers gestorven voor het Vaderland

Kolonel Dusartplein (Hasselt)
Het oorlogsmonument werd rond 1920 ontworpen door architect Jan van Asperen en beeldhouwer Edouard Vereycken om de feiten en slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en bij uitbreiding van de Tweede Wereldoorlog te gedenken.


ID: 215768 | Bouwkundig element

Nationaal Monument voor de Oorlogsvrijwilligers

Vrijwilligersplein (Hasselt)
Het oorlogsmonument werd rond 1961 ontworpen door E. Droogmans om hulde te brengen aan de slachtoffers van de onafhankelijkheid in 1830, aan de zovele vrijwilligers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog en aan de strijders die in 1950 onder UNO-vlag naar Korea trokken.


ID: 80454 | Bouwkundig element

Het Nationaal monument ter ere van het Verzet in Limburg

Kamperbaan (Hechtel-Eksel)
In het 302 hectare grote Gemeentebos, werd begin 1942 door de Duitsers in het geheim een executie- en begraafplaats voor gefusilleerden aangelegd.


ID: 32141 | Bouwkundig element

Monument voor de gesneuvelden

Bovelingenstraat (Heers)
Op de hoek van de Bovelingenstraat met de kloosterstraat, monument voor de gesneuvelden van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.


ID: 13120 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Hemiksem

Gemeenteplaats 1 (Hemiksem)
Licht L-vormig alleenstaand dubbelhuis in eclectische stijl met renaissance elementen, gelegen tegenover de kerk.


ID: 216099 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Herselt

Dorp (Herselt)
Hardstenen obelisk met de namen van gesneuvelden.


ID: 201017 | Bouwkundig element

Locre No.10 Cemetery

Dikkebusstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met Britse en Duitse doden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen tussen Loker en Dranouter. De ommuurde begraafplaats met L-vormig grondplan, een smeedijzeren toegangshekken en een 'Cross of Sacrifice' werd ontworpen door W.H. Cowlishaw. Het geheel wordt getooid met struiken, bloemperken en opgaande bomen.


ID: 201453 | Bouwkundig element

Demarcatiepaal nummer 7

Dikkebusstraat (Heuvelland)
Eén van de 22 demarcatiepalen, die in de eerste helft van de jaren 1920 zijn geplaatst door de Touring Club de Belgique, ter markering van symbolische plaatsen langs de voormalige frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog. Deze demarcatiepalen, naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier, werden in drie varianten uitgewerkt: een Belgisch, Frans en Brits model. Demarcatiepaal nummer 7, een Frans model, wil de plaats markeren tot waar de Duitsers tijdens hun Lente-Offensief (voorjaar 1918) gevorderd waren.


ID: 213262 | Bouwkundig element

Gedenkzuil militaire en burgerlijke doden

Dikkebusstraat (Heuvelland)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden uit beide wereldoorlogen van Loker, van de hand van A. Derudder uit Komen. Het gedenkteken is er gekomen op initiatief van de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders) en werd onthuld op 24 april 1927.