Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2075 resultaten


ID: 41803 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Engelbertus

J.Vanzeerstraat (Diest)
In de neogotische constructie werd een kleine, toren van bak- en zandsteen uit het vierde kwart van de 18de eeuw met polygonale spits geïntegreerd.


ID: 41618 | Bouwkundig element

Begijnhofkerk Sint-Catharina

Kerkstraat-Begijnhof 4B (Diest)
Van de oude kapel, gebouwd circa 1265, blijft niets meer over. In de 14de eeuw werd ze vervangen door de huidige gotische kerk, opgetrokken uit ijzerzandsteen.


ID: 201398 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Kind Jezus

Ketelwinning 2 (Diest)
Neogotische parochiekerk van 1922-1929 naar ontwerp van architect A. Verheyden, De plattegrond ontvouwt een driebeukige kerk met ingebouwde westpartij, een schip van vijf traveeën en een koor van twee traveeën met driezijdige sluiting aan weerszijde geflankeerd door een sacristie.


ID: 41614 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Schaffensestraat (Diest)
Vermeld als slotkapel in 1211, verheven tot parochiekerk in 1253 en volledig ingewijd in 1288. Gebouw opgetrokken uit ijzerzandsteen van de Demerstreek.


ID: 41806 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hubertus

Sint-Hubertusplein (Diest)
Dit gebouw bestaat uit een vierkante westertoren, drie beuken van drie traveeën, een vooruitspringend transept en een veelzijdig koor, aan de zuidzijde geflankeerd door een recente sacristie. Eind 19de eeuw werd de kerk gerestaureerd naar plannen van Joris Helleputte en Vincent Lenertz.


ID: 41613 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan

Sint-Jansveld (Diest)
Op een oud kerkhof staat de door gras overwoekerde ijzerzandstenen ruïne van de Sint-Janskerk. In 1264 werd ze parochiekerk en van 1297 af collegiale kerk.


ID: 134478 | Landschappelijk element

Begroeiing rond de ruïne van de Sint-Janskerk

Sint-Jansveld (Diest)
Gotische kerkruïne met uitbundige klimopbegroeiing, lange tijd romantisch icoon van de stad; monumentale taxus en klimop.


ID: 41810 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Trudo

Webbekomstraat 113 (Diest)
Eenvoudig gebouw dat een toren, een beuk van drie traveeën en een polygonaal koor omvat. Classicistisch geheel van baksteen en arduin, op een sokkel van ijzerzandsteen.


ID: 135170 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Handzamevaart

Beerst, Diksmuide, Vladslo (Diksmuide), Handzame, Werken, Zarren (Kortemark)
Dit gebied omvat de polderinsnijding van de deels gekanaliseerde Handzamevaart tussen Handzame en Diksmuide, gekenmerkt door aaneengesloten graslanden. De Handzame heeft tussen het dorp Handzame en de Barisdamhoeve nog een sterk meanderende en natuurlijke loop in een smalle vallei met uitgesproken steilranden. Vanaf de Barisdamhoeve is ze sinds 1775 rechtgetrokken, gekanaliseerd en bedijkt om als transportkanaal dienst te doen. In de graslanden in de vallei zorgen “lanen” voor de afwatering naar grachten rond de percelen. De Hoge Andjoen is een mottesite waar nog duidelijk de typische dorpsstructuur uit de middeleeuwen bewaard is gebleven. De Barisdamhoeve bevindt zich op een verhevenheid, nabij de rand van de vallei, gedeeltelijk omgracht en getuigt van een dergelijke burcht.


ID: 301779 | Bouwkundig element

Grote Markt met omgeving

Admiraal Ronarchstraat, De Breyne Peellaertstraat, Generaal Baron Jacquesstraat, Grote Markt, Konijnenstraat, Koning Albertstraat, Sint-Niklaasstraat, Torenstraat, Van Pouckestraat, Vrijheidsplein (Diksmuide)
De Grote Markt is een groot rechthoekig, gekasseid marktplein dat de kern van de kleine stad Diksmuide vormt. De meest verzorgde en architecturaal uitgewerkte wederopbouwpanden vindt men aan de Grote Markt en de aanpalende hoofdstraten.