Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

690 resultaten


ID: 300401 | Bouwkundig element

Omgeving van de Sint-Annakapel

Landuitstraat (Nazareth)
De Sint-Annakapel of kapel van Sint-Anna Landuit werd in 1746 gebouwd en fungeerde als halte voor de bedevaarders die zich van Deinze en Oudenaarde naar het heiligdom van Sint-Anna te Bottelare begaven.


ID: 133001 | Landschappelijk element

Kaphagen van zwarte els en knotwilgenrij

Snepstraat 6 (Nazareth)
Perceelsrandbegroeiing aangeplant met in hoofdzaak zwarte els en in mindere mate bindwilg. Hier en daar heeft er zich ook een zomereik gevestigd. Langs de houtkanten zijn er nog sporen aanwezig van grachten. De houtkant is hier gevormd door een kaphaag en een stuk waar de kaphaag is omgevormd naar hakhout.


ID: 303368 | Landschappelijk element

Moestuin en boomgaard

Grotestraat 187 (Nieuwerkerken)
Oude moestuinsite en boomgaard bij een boerenhuis, uit minstens 1825.


ID: 83677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Parochiekerk gelegen binnen de voormalige vestingen, in het meest zuidelijke stadsgedeelte in nabijheid van de vroegere zuidelijke stadspoort. Reconstructie van circa 1922 van in oorsprong gotische hallenkerk met neogotische toren naast het noordelijke transept, omgeven door omhaagde grasperken afgezoomd met linden; natuurstenen zuil met verweerde inscriptie, vermoedelijk afkomstig uit de voormalige 15de-eeuwse kerk, ten zuiden van het huidig kerkgebouw.


ID: 301492 | Bouwkundig element

Gesloten hoeven met omgeving

Borrekensveldweg, Cyriel Prieëlsstraat, Tortelboomstraat, Waagstraat (Ninove)
Het agrarisch landschap vormt de gaaf bewaarde landelijke omgeving van de twee gesloten hoeven, waarvan de occupatiegeschiedenis minstens terug gaat tot de 18de eeuw.


ID: 131650 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij Kapel O.-L.-V. ten Beukenboom

Kapittelstraat (Ninove)
Geen beukenboom maar wel een mooie knotwilgenrij siert de kapelomgeving. Het zijn oude zwaar ontwikkelde knotbomen die er geplant zijn in de brede berm van de weg naar de kapel. Er zijn bomen bij met een stamomtrek van meer dan drie meter.


ID: 56667 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Anna met kerkhof

Stenedorpstraat (Oostende)
Naar het oosten georiënteerde laatgotische hallenkerk met huidig uitzicht opklimmend tot 1625, gelegen te midden het ommuurde kerkhof. Rechthoekig gekasseid voorpleintje met twee dubbele rijen linden; rechts voor de kerk een gedenksteen voor de slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog uit de tweede helft van de 20ste eeuw.


ID: 132690 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden als schermbeplanting

Broek (Oosterzele)
Op de zuid-westkant van een hoevetje en aan de overkant van de weg, staan drie gekandelaarde Hollandse linden. Ze zijn er geplant om het gebouw te beschermen tegen weer en wind. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 36770 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ter Hulst met omgrachting

Hoek ter Hulst 35 (Oosterzele)
In oorsprong hoogstwaarschijnlijk een laatmiddeleeuwse site met walgracht en kasteel of heerlijke verblijfplaats. Aan de voorste walgracht naast de straat paalt een merkwaardige boerenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak. Mogelijk liet een lid van de familie Schellart circa 1730 wat overbleef van het middeleeuws kasteel verbouwen tot boerenwoning in haar huidige nog bestaande vorm. De grachten zijn nog deels bewaard en bomenrijen markeren de perceelsgrens. Een onverharde dreef in het noordoosten geeft toegang tot de hoeve.


ID: 132488 | Landschappelijk element

Drie opgaande Canadapopulieren als straatbeplanting

Lange Munte (Oosterzele)
Drie hoog opgesleunde, opgaande Canadapopulieren staan op het openbaar domein langs de als monument beschermde kasseiweg de Lange Munte. Het zijn oude populierenklonen met zware stamomtrekken. De bomen werden in 2012 gemeten en hadden toen stamomtrekken van 357, 413 en 465 cm. De bomen zijn wel 28 meter hoog en hebben een kruindiameter van circa 23 meter en zijn hierdoor zéér beeldbepalend in het straatbeeld en in het omgevend landschap.