Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7109 resultaten


ID: 302348 | Landschappelijk element

Kasseiweg Beukenlandschap

Beukenlandschap (Beersel)
De omgeving van de kasseiweg genaamd Beukenlandschap of Weg nummer zes, bestaat uit een klein beukenbestand op de zuidelijke flank van de Beerselberg, die hierdoor sterk geaccentueerd wordt.


ID: 133365 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard met afsluitingshaag

Fr. De Greefstraat, Wolfpoortstraat (Beersel)
Tussen de Fr. De Greefstraat en de Wolfpoortstraat is er een hoogstamboomgaard waarbij de afgestorven fruitbomen regelmatig werden vervangen met jonge inboet. De boomgaard is bovendien nog voorzien van een afsluitingshaag van meidoorn, beuk, haagbeuk en met natuurlijke verrijking van eik, hazelaar en sleedoorn.


ID: 133357 | Landschappelijk element

Oude knoteik als hoekboom

Fr. Deneyerstraat (Beersel)
In de hoek van een perceel, palend aan de Fr. Deneyerstraat staat een oude knoteik. De boom heeft de respectabele omtrek van 381 cm en werd traditioneel genot op een hoogte van 250 cm.


ID: 133230 | Landschappelijk element

Oude tamme kastanje

H. Torleylaan 100, Oud Dorp (Beersel)
In het beboste deel van het Provinciaal domein te Huizingen staat een zeer grote opgaande tamme kastanje. Met zijn stamomtrek van 574 cm behoort hij tot de ouderlingen onder de bomen. Deze oudjes worden ook wel eens veteraanbomen genoemd. In deze levensfase wordt de boom geheel of gedeeltelijk hol en ondergaat hij vaak een natuurlijke kroonreductie. Meestal wordt zo’n boom aanzien als ‘stervende’, terwijl hij enkel op weg is naar een nieuw evenwicht om - gehavend, maar springlevend - nog enkele eeuwen verder te gaan. En veteraanbomen zijn niet alleen prachtig om te zien, ze zijn ook van onschatbare ecologische, historische en landschappelijke waarde.


ID: 306241 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Herman Teirlinckplein (Beersel)
Op het plein aan de kerk van Beersel staat een opgaande linde. Deze boom is op 5 oktober 1919 aangeplant als vredesboom, ter herdenking aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde is aangeplant in een verhoogde, bakstenen bak. Op 11 november 2011 is aan de voet van de boom een gedenksteen ingehuldigd, ter gelegenheid van de oprichting van het vredescomité van Beersel.


ID: 304524 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

J. B. Vandenboschstraat 18 (Beersel)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, ook bekend als Wit Kapelleke, wegkapel gelegen op de kruising van vier straten, in ooit landelijk, onbebouwd gebied. Achter de kapel staat een linde.


ID: 304420 | Bouwkundig element

Hoeve

Solheidestraat 40 (Beersel)
Langgerekte hoeve met een oudere kern, die omstreeks 1889 haar huidige samenstelling kreeg.


ID: 133356 | Landschappelijk element

Houtkant met oude knoteiken op talud

Wolfpoortstraat (Beersel)
Op een steil talud langsheen een toegangsweg naar een woonkavel is er een houtkant met hakhout van hazelaar, olm, es, esdoorn, vlier en 4 oude knoteiken. De knoteiken staan boven op het talud en zijn waarschijnlijk een restant uit een knotbomenrij. Twee bomen staan in private tuinen en konden niet gemeten worden, de zwaarste heeft een stamomtrek van ca. 4 meter en de tweede een stamomtrek van 267 cm. De bomen zijn allemaal geknot op 3 à 4 meter hoogte.


ID: 304411 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Zevenbronnenstraat (Beersel)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, ook bekend als kapel Meerts of Kapel Van Struyvens, opgetrokken in 1893.


ID: 134453 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Het Kasteeltje

Kasteelstraat 56 (Begijnendijk)
Landhuis en landschappelijk parkje daterend uit circa 1890 onder bouwhaar kandidaat-notaris Ferdinand Daels, aangelegd ter plekke van een voormalige buitenplaats van de norbertijnenabdij van Averbode uit de 18de eeuw, waarbij sporen van de oude ringgracht zijn bewaard.