Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

885 resultaten


ID: 60826 | Bouwkundig element

Dokerswoning

Zeger van Heulestraat 40 (Kortrijk)
Imposant herenhuis gedateerd 1899, zie houten erker, opgetrokken in neo-Vlaamse-renaissancestijl.  De opdrachtgever was dokter A. Iserbyt. Deels vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen en leien bedaking. Verankerde bakstenen lijstgevel op plint van breuksteen, met rondbogige keldermonden. Uiterste traveeën oplopend in versneden puntgevel. Links gemarkeerd door houten erker op consoles uitgewerkt als engelenhoofdje. Borstwering met mascarons en datum.


ID: 208792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Delhaye met tuin

Steenweg op Brussel 275 (Kraainem)
Villa met grote omringende tuin, gebouwd in 1890 door Henri Delhaye, een ondernemer uit Brussel. Het huidige uitzicht wordt bepaald door de verbouwingen uit de jaren 1930. Tuin van aanvankelijk 27,5 are, enkele jaren later verruimd tot 59 are en recentelijk gereduceerd tot 52 are; enkele merkwaardige oude bomen, onder meer een oosterse plataan, en een tuinpaviljoen.


ID: 17639 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, aangelegd in landschappelijke stijl, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33. Smeedijzeren hangbrug die de twee delen van het park met elkaar verbindt. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.


ID: 43922 | Bouwkundig element

Notariswoning

Alfred Amelotstraat 22 (Kruisem)
Beeldbepalend historiserend bakstenen hoekcomplex in L-vorm met woonhuis; achterliggende grote ommuurde tuin met tuinpaviljoen van circa 1875.


ID: 74372 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Herlegem

Herlegemstraat 20-22 (Kruisem)
Kasteeldomein op de grens met Waregem. Heden nog behouden aanleg zoals gekend uit een plan van 1777 met meerledig site met walgrachten en afzonderlijk omgracht kasteel met toegangsbrug ten zuiden, ereplein met in U-vorm ingeplante dienstgebouwen ten noorden en ruime rechthoekige omgrachte moestuin en boomgaard aansluitend ten oosten. Ten oosten, aan de rand van het park, decoratief uitgewerkt bakstenen tuinpaviljoen van circa 1875.


ID: 43828 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Wannegem-Lede

Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.


ID: 74296 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Nokere

Kasteeldreef 1-3, 10-12 (Kruisem)
Het kasteel van Nokere, een classicistisch waterkasteel van circa 1727, bevindt zich binnen een omhaagd domein met verschillende vijvers en uitgestrekte tuinen en bossen. De Franse Tuin in het park is een fraai voorbeeld van het werk van tuinarchitect René Pechère. Een lange platanendreef verbindt het kasteeldomein met de dorpskern van Nokere.


ID: 74380 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Aaishove

Kasteelstraat 6-10, 6A-B (Kruisem)
Het 17de-eeuwse waterkasteel met aanhorigheden in een uitgestrekt park van 13 hectare met vijvers is gelegen tussen de Kasteelstraat, de Colijnstraat en de Moerasstraat en wordt door een lindedreef verbonden met de dorpskern.


ID: 74512 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Den Ast

Korte Aststraat 10-14 (Kruisem)
Oorspronkelijk landhuis gebouwd door de Gentse bouwkundige L. Roelandt en voltooid circa 1850; nadien herhaaldelijk aangepast. Kasteel met aanhorigheden met onder meer belvedèretoren en serres mooi ingeplant op de helling boven de beekvallei met aangelegde rozentuin ten westen en park met vijvers in landschappelijke stijl. Ten noorden palend aan het kasteel hoeve in U-vorm, het zogenaamde ''t Goed ten Ast'. Ten zuiden van het kasteel gelegen hovenierswoning.


ID: 43834 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Denijsparochie en zondagsschool en tuin

Lededorp 9, 9A (Kruisem)
De voormalige pastorie van Wannegem-Lede is ingeplant ten oosten van de kerk in de dorpskern en wordt omgeven door een deels ommuurde en omhaagde tuin met op de linker hoek een voormalig zondagsschooltje.