20953 resultaten
ID: 48890 | Bouwkundig element
Oude Brugstraat 2-4 (Dendermonde)
Spoorwegstation opgericht in 1879-1880 aan de spoorlijn Gent - Dendermonde, een van de oudste spoorlijnen in ons land. Het station dat nog steeds in gebruik is vervangt een ouder en kleiner station. Het stationsgebouw bezit typologisch en stilistisch de gebruikelijke karakteristieken van een landelijk stationsgebouw uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Wachthuisje op het perron. Bakstenen bijgebouwtje van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak met Boomse pannen.
ID: 48559 | Bouwkundig element
Oude Molenstraat 49 (Dendermonde)
Achterin haaks op de straat ingeplant. Volgens het Land- en Kaartboek van Grembergen van 1772-1783 in kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw. Volume haast ongewijzigd gebleven tot op heden, met uitzondering van de afbraak van de vanouds aangebouwde schuur ten westen van de woning.
ID: 48681 | Bouwkundig element
Oudegemstraat 20 (Dendermonde)
Hoevetje met losse bestanddelen, in kern daterend uit de 19de eeuw en volgens de gegevens uit het kadasterarchief circa 1901 grondig verbouwd of heropgebouwd.
ID: 48859 | Bouwkundig element
Plesbosstraat 1 (Dendermonde)
Op de kaart van graaf de Ferraris van 1771-1778 is op dezelfde locatie een gebouwengroep aangeduid met losse configuratie en omhaagde boomgaard ten zuiden. De hoeve is van noord tot west omgeven door het bijhorend erf met deels door hagen afgeboorde boomgaard. Een grote eik markeert de toegang van de hoeve. De woning werd in het tweede kwart 19de eeuw vergroot en door aanpassing en uitbreiding van het L-vormig bedrijfsgebouw ten zuiden omgevormd tot gesloten hoeve in het derde kwart van de 19de eeuw.
ID: 48696 | Bouwkundig element
Plesbosstraat 4 (Dendermonde)
Achterin gelegen hoeve volgens het kadasterarchief gebouwd in 1888 ter vervanging van een oudere hoeve, die al opgetekend staat op het primitief kadasterplan van 1829. Boerenarbeiderswoning met bepleisterde en geschilderde, verankerde baksteenbouw onder mank zadeldak. Haaks op de straat ingeplante dwarsschuur met geïncorporeerde stallen aan de noordoostzijde van het erf.
ID: 48793 | Bouwkundig element
Processiestraat 48 (Dendermonde)
Hoevetje met semigesloten aanleg, gebouwd in 1877. Aan de straat, verankerde bakstenen boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag met rechts aansluitend poortgebouw onder doorlopend zadeldak. Op het achtererf, in L-vorm achter de woning aansluitende bakstenen bedrijfsgebouwen onder snijdende pannen zadeldaken. Dwarsschuur met rijen verluchtingsgaten in de zijpunttop.
ID: 48454 | Bouwkundig element
Provinciale baan (Dendermonde)
Architect Frans Van Severen maakte de plannen op voor de bouw van een voorlopige kerk later te verbouwen tot parochiezaal, doch tot op heden als parochiekerk in gebruik gebleven. Bouwwerken aangevat op 4 juli 1949 en op 16 oktober 1949 werd de nieuwe kerk ingewijd. Metalen skelet van oorspronkelijk eenbeukige zaalkerk geleverd door Ateliers de Constructions Baasrode. Kerk in 1987 uitgebreid met twee zijbeuken.
ID: 48562 | Bouwkundig element
Reynoutstraat 2 (Dendermonde)
Boerenwoning, gebouwd in het tweede of het begin van het derde kwart van de 19de eeuw, schuin tegenover de inmiddels verdwenen houten oliewindmolen. Breedhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met schijnvoegen en bruingeschilderde plint.
ID: 48561 | Bouwkundig element
Reynoutstraat 4-6 (Dendermonde)
Alleenstaand achterin gelegen villa van twee bouwlagen onder een snijdend zadeldak uit 1913, te midden van fraai aangelegde en beboomde tuin, omheind door bakstenen muur en ijzeren hek tussen concaaf geplaatste bakstenen pijlers onder houten luifel. Bijhorend vrijstaand wagenhuis en stal. Conciërgewoning; kleine woning van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak.
ID: 48795 | Bouwkundig element
Robert Ramlotstraat 43 (Dendermonde)
Gesloten hoevecomplex met aan de straat gelegen burgerhuis, tot stand gekomen in 1930 toen een bestaande kleine hoeve met achterin gelegen boerenhuis uitgebreid werd tot een vierkantshoeve. Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak, voorzien van drie oeils-de-boeuf. Dwarsvleugel samengesteld uit een vernieuwde kleine voormalige woning en aanpalend wagenhuis van drie traveeën onder pannen zadeldaken, gelijktijdig met voorin gelegen burgerhuis opgericht.