Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 91273 | Bouwkundig element

Hoeve

Wittehuisstraat 14 (Kortemark)
Hoeve gelegen in een bocht van de weg, als site opklimmend tot de 18de eeuw. Langgerekte opstelling van een laag boerenhuis met rechts aansluitend een stalling, en een vrijstaande schuur, alle parallel aan de straat. Begraasd erf van de straat afgesloten door twee poorten in buisstaal (midden 20ste eeuw). Op het achtererf een deels behouden hulsthaag en knotwilgen langs de Strooibeek.


ID: 91274 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wittehuisstraat 20 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve met lage, losse bestanddelen in een U-vormige opstelling rond een gekasseid erf. Gelegen op een volledig omhaagd (haagbeuk) perceel dat aan de oost-, west- en zuidzijde afgezoomd is door populieren. Op vandaag 'landelijke woonboerderij' zogenaamd "De Doornhaege" met toeristische functie.


ID: 91275 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Wittehuisstraat 26 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw (meerdere bouwnaden). Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen), links geïncorporeerd stalletje of schuurtje, zie poortje. Getoogde muuropeningen onder strek, schuiframen, bewaarde luikduimen. Haaks bakstenen stalletje onder zadeldak (rode mechanische pannen).


ID: 91122 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zandstraat 2 (Kortemark)
Hoeve met eind 18de-eeuwse kern, als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828) met boomgaard en poel (eigenaar is dan E. Vanlarebeke uit Gent), doch met een andere opstelling (ook U-vormig maar met de open zijde naar het zuiden). Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie). Lage, losse bestanddelen, U-vormig opgesteld rondom het begraasde erf.


ID: 91123 | Bouwkundig element

Hoeve 's Raevens Heerlijkheid

Zandstraat 3 (Kortemark)
De site is aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828) (eigenaar is Jos Serruys uit Antwerpen): een U-vormige opstelling rondom het erf met boomgaard, achter het huis is een grote tuin gelegen. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Circa 1872 (mutatie 1878) wordt het huis uitgebreid. Circa 1894 (mutatie 1895) wordt het huis nogmaals uitgebreid met een haakse uitbouw aan de achterzijde. Wellicht wordt daarbij de rechter zijgevel van het huis vernieuwd, zie muurankers 1894.


ID: 91462 | Bouwkundig element

Hoeve

Zarren-Lindestraat 34 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve op het gehucht "Zarren-Linde". Twee oude lindebomen aan de erftoegang, roodgeschilderd ijzeren toegangshekken. Twee parallelle bestanddelen rondom een gekasseid erf.


ID: 91460 | Bouwkundig element

Hoeve met 18de-eeuwse kern

Zarren-Lindestraat 38 (Kortemark)
Hoeve met 18de-eeuwse kern, zie jaaraanduidingen en stallen. Bij de erftoegang, oude linde. Restant van boomgaard. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 is de hoeve aangeduid met drie vrijstaande gebouwen in een U-vormige opstelling.


ID: 91464 | Bouwkundig element

Hoeve Ark van Zarren

Zarren-Lindestraat 44 (Kortemark)
Lindes en ijzeren hekken bij de erftoegang, meidoornhaag. Als site met L-vormige opstelling van losse bestanddelen, omgeven door ruime boomgaard reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1827). Bij de mutatie van 1870 wordt onder meer een bakhuis gebouwd. Het huidige gebouwenbestand dateert uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, de 19de-eeuwse opstelling werd echter grotendeels behouden.


ID: 91466 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve bij de Couchezmolen

Zarren-Lindestraat 51 (Kortemark)
Ten noordwesten van het deels begraasde erf en van de molen, laag molenaarshuis, in zijn huidige vorm vermoedelijk daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


ID: 91469 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zarren-Lindestraat 59 (Kortemark)
Achteringelegen hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Boomgaard, oude meidoornhaag, es. Als site als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1827), in bezit van de Zarrense landbouwer Delahaye: losse bestanddelen, boomgaard. Bij de mutatie van 1886 wordt het huis vergroot.