Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 31133 | Bouwkundig element

Herenhoeve

Krombeekseweg 32 (Poperinge)
Merkwaardige herenhoeve die getuigt van de heropleving van de Poperingse landbouwbedrijvigheid in de 19de eeuw. Semigesloten opstelling van de hoevegebouwen. Afgezonderde hopast uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 31135 | Bouwkundig element

Lindenhof

Krombeekseweg 36 (Poperinge)
Kleine hoeve met losse, lage bestanddelen ingeplant rechts van de populierendreef naar de 19de-eeuwse hoeve nummer 32. Aan de straat gelegen boerenhuis met omhaagd voortuintje waarvan de toegang geflankeerd door twee linden; erachter, erf met minder interessante, overige gebouwen.


ID: 31312 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Lovie

Krombeekseweg 82-84 (Poperinge)
Het kasteel De Lovie werd in 1856 opgetrokken naar ontwerp van de West-Vlaamse architect Pierre Nicolas Croquison met koetsgebouw en conciƫrgewoning. Het park, aangelegd in landschappelijke stijl, met vijvers en gazon omgeven door een parkbos en bomengroepen. In het park een toegangspoort, 19de-eeuwse kapel, tuinpaviljoen, vijvers, jagersgrot, ijskelder en schuilgebouwtje. Deels bewaarde rabattenstructuur en moestuinmuur, motteheuvel en stuwen. Bewaard klooster, kloosterkapel en Mariagrot uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 132480 | Landschappelijk element

Knotbomerij van zwarte populier

Lappestraat (Poperinge)
Knotbomenrij van zwarte populier bij een perceelrand langs de Lappestraat. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als perceelrandbegroeiing aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 31149 | Bouwkundig element

Hoeve

Lenestraat 1 (Poperinge)
Kleine hoeve met losse, lage bestanddelen voornamelijk van verankerde, donkerrode baksteen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom begraasd erf; bakstenen stoep rondom het boerenhuis waarachter omhaagde moestuin. Omzomende doornhaag ten noordoosten (straatzijde) en zuidoosten.


ID: 31151 | Bouwkundig element

Hoeve

Lenestraat 7 (Poperinge)
Langgestrekte lage hoeve van baksteen, ten noordwesten van een verhard erf. Het gaat om een heropgebouwde hoeve, die dateert van 1923 ter vervanging van een afgebrand ouder geheel van 1810.


ID: 31152 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lenestraat 9 (Poperinge)
Hoeve met lage, losse bestanddelen onder overstekende zadeldaken voorzien van ijzeren bliksemafleiders met hartvormige bevestiging, grosso modo U-vormig gegroepeerd rondom een licht verhard erf; vaalt voor het stalgedeelte van het boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type. Begrinte erfoprit; bakstenen hopast onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 20ste eeuw. Omzomende doornhaag afwisselend met knotwilgen, knotpopulieren, en vlieren.


ID: 31360 | Bouwkundig element

Hoeve Lindegoed

Lindegoedstraat 2 (Poperinge)
Hoeve 'Lindegoed' met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 31363 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Lokerseweg 4-6 (Poperinge)
Op de hoek bij de Zevokotestraat gelegen eenheidsbebouwing van drie lage breedhuizen volgens spiegelbeeldschema uit de jaren 1920.


ID: 31156 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Loviestraat 73 (Poperinge)
Aan de straat gelegen, laag 19de-eeuws hoevetje van het langgestrekte type met bakstenen stoep; vervallen toestand. Achterliggend klein erf met stal en gesloopt bakhuis; deels omhaagde moestuin.