Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 135406 | Landschappelijk geheel

Polygoonbos en Reutelbeekvallei

Beselare, Geluveld, Zonnebeke (Zonnebeke)
Dit gebied omvat het Polygoonbos met de nabijgelegen militaire begraafplaatsen, het weggehucht Reutel en de vallei met de bovenloop van de Reutelbeek met onder meer enkele restanten van het vroegere Reutelbos en het Vijverbos. Nabij de waterscheidingskam komen brongebieden voor. Het Polygoonbos of Doelbos heeft een lange geschiedenis als deel van een voormalig abdijbos en later staatsdomein met schietheuvel. Een groot deel van het gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog. Er komen meerdere oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen en bunkers voor. Het huidige bos is het resultaat van heraanplant met vooral naaldhout na de oorlogsvernieling. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 300490 | Landschappelijk geheel

Slagveld Passendale

Passendale, Zonnebeke (Zonnebeke)
Dit gebied omvat een deel van het Slagveld van Passendale met het valleigebied van de Ravebeek en enkele grote militaire begraafplaatsen en gedenktekens in de nabijheid van Passendale. Ook een deel van de spoorwegbedding tussen Roeselare en Ieper is opgenomen. Nabij de waterscheidingskam komen brongebieden voor. Een groot deel van het gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, meer bepaald de bloedige veldslag van het najaar 1917 waarbij de geallieerden de hoogten rond het dorp Passendale wilden innemen. Er komen meerdere oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen, bunkers en ondergrondse schuilplaatsen voor. Vanop de heuvelrij zijn er talrijke vergezichten.


ID: 213363 | Bouwkundig element

Spoorzate Zonnebeke - Passendale

Onbepaald (Zonnebeke)
De voormalige spoorwegbedding Zonnebeke - Passendale bevat nog verschillende restanten van de Eerste Wereldoorlog, waaronder bunkers van de 'Flandern I Stellung'. De spoorzate werd heringericht tussen het dorp van Zonnebeke en de Britse militaire begraafplaats Tyne Cot Cemetery.


ID: 33011 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

Albertstraat 66-68 (Zonnebeke)
Eenheidsbebouwing met twee lage arbeiderswoningen in spiegelbeeld; moestuin links en rechts; achterliggend nutsgebouwtje (washuis + privaat).


ID: 33033 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Zonnebeke

Berten Pilstraat 5A, 5C, Ieperstraat 5 (Zonnebeke)
Het kasteeldomein van Zonnebeke bestaat uit een wederopbouwkasteel uit 1924, samen met een conciërgewoning, hengelhuisje, park met kasteelvijver en een omheiningsmuur met ingangspoort. Daarnaast omvat het domein het landhuis Bloemendaele, dat in 1933 in opdracht van kasteelheer Emmanuel Iweins voor zijn dochter werd opgetrokken. Dit leidde tot een feitelijke tweedeling van het kasteeldomein. De hereniging van beide parken gebeurde na de aankoop van beide helften door de gemeente (in 1982 en 2011) en een ingrijpende heraanleg in 2013.


ID: 33022 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Frezenbergstraat 2 (Zonnebeke)
Naar verluidt dichterbij de weg heropgebouwde hoeve volgens algemene architecturale kenmerken - onder meer wolfseinden - mogelijk naar ontwerp van architect L. Masure; grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 33124 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein

Kasteelstraat 1-3 (Zonnebeke)
Kasteel heropgebouwd op de vooroorlogse plaats naar verluidt in de jaren 1930, middenin een park naar Engels model aangelegd met loofbomen, grasperken en restant van omwalling uitgewerkt tot vijver met drie tuinbruggen. Verder ook nog kettingpalen, tennisveld en staande wip in het westelijk parkdeel. Kasteel. Benaderende reconstructie van het vooroorlogse 18de-eeuwse uitzicht met classicistische inslag, echter met toevoeging van één travee links én rechts van het middenrisaliet en verhoging van de hoektorens met één verdieping.


ID: 33204 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Kleine Ieperstraat 2 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoeve naar ontwerp van architect M. Dujardin naar verluidt herbouwd in 1924; grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw. L-vormig met wagenhuis, schuur, koestal, varkensstal, melk- en voorraadkamer, paardenstal, privaat en woonhuis; voorliggend erf met bewaarde bakstenen stoep onder afdak op houten pijler; tabaksast en - stelling respectievelijk ten noordwesten en noordoosten.


ID: 33057 | Bouwkundig element

Noordhof

Langemarkstraat 105 (Zonnebeke)
Aan de straat gelegen hoeve, heropgebouwd in 1922-'23 naar ontwerp van architect G. Hutsé, echter vereenvoudigde architecturale uitwerking; teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw. Losse bestanddelen rondom een begrind erf; boerenburgerhuis, lage stalvleugel en dwarsschuur respectievelijk ten noordoosten, zuidoosten en noordwesten; drenkplaats ten zuiden.


ID: 33058 | Bouwkundig element

Hof ter Velde

Langemarkstraat 134 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoeve teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.