Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20953 resultaten


ID: 48888 | Bouwkundig element

Ensemble van personeelswoningen

Theodoor Vermylenstraat 24-36 (Dendermonde)
Huizenrij van zeven woningen voor bedienden, als nieuwbouw gekadastreerd in 1906 en behorend tot de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen.


ID: 48879 | Bouwkundig element

Reeks personeelswoningen

Theodoor Vermylenstraat 3-13 (Dendermonde)
Reeks van aaneensluitende huizen samen als nieuwbouw gekadastreerd in 1911, onderdeel van de aparte fabriekswijk met woningbouw gerealiseerd door het bedrijf Vermylen.


ID: 48829 | Bouwkundig element

Hoeve

Torrestraat 35-37 (Dendermonde)
Hoeve al aangegeven op het primitief kadasterplan uit 1817, volledig gereconstrueerd en vergroot in 1872. Hoeve met U-vormige aanleg rondom verhard erf geopend naar de straat en met lindeboom. Achterin en parallel aan de straat gelegen boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak.


ID: 48835 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Van Langenhovestraat 20 (Dendermonde)
Brouwerswoning van vier traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak, vermoedelijk omstreeks 1900 of begin 20ste eeuw opgericht door brouwer Theophilus Van Assche nadat hij in 1899 in de pas aangelegde Van Langenhovestraat een eigen brouwerij opstartte. Vrijstaand burgerhuis met voortuin afgesloten door ijzeren hekwerk op gesinterde bakstenen onderbouw met hardstenen dekplaat; voetgangershek in de as van de voordeur. Links aansluitende gekasseide poortinrit met ijzeren hek aan vierkante bakstenen pijlers met dekplaat.


ID: 48984 | Bouwkundig element

Herenhoeve

Vijfbunderstraat 11 (Dendermonde)
Herenhoeve met ommuurde tuin met herenwoning in neoclassicistische stijl met dubbelhuisindeling. De woning werd in 1885 kadastraal genoteerd ter vervanging van een ouder en kleiner gebouw met dezelfde oriëntatie. Grote langsschuur met doorrit in baksteenbouw onder een pannen zadeldak en daarachter de het lager en smaller wagenhuis met twee steekboogvormige poorten.


ID: 48588 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vijfbunderstraat 13 (Dendermonde)
Het gebouw met bijhorende L-vormige aanhorigheid aan de straat, staat opgetekend in het Land- en Kaartboek van Grembergen van 1772–1783, als eigendom van Pieter Ketz. Achterin gelegen alleenstaand huis van één bouwlaag onder zadeldak bekleed met mechanische pannen; zowel dak als kroonlijst vernieuwd.


ID: 48505 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlassenbroek 129-131 (Dendermonde)
Hoeve met losse bestanddelen ingeplant naast de Scheldedijk nabij de dorpskerk van Vlassenbroek. Schuin ten opzichte van straat ingeplant vrijstaand huis al aangegeven op het primitief kadasterplan van 1816. Aan de straat op het voorerf ingeplant bakhuisje van het samengestelde type. Op het achtererf, wagenhuis in gewitte baksteenbouw met pannen zadeldak.


ID: 48856 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Gertrudisparochie met tuin

Vlassenbroek 192 (Dendermonde)
De vrijstaande pastorie van Vlassenbroek ligt ten noordoosten van de kerk. Ze bevindt iets van de straat verwijderd en heeft een met hekwerk afgesloten ommuurde voortuin en open achtertuin. De pastorie was oorspronkelijk een gebouw van slechts één bouwlaag met een mansardedak dat minstens tot 1775 opklimt. Na de aankoop in 1876 werd het met een bovenverdieping verhoogd en voorzien van een uniforme bepleisterde voorgevel.


ID: 48507 | Bouwkundig element

Hoeve

Vlassenbroek 232 (Dendermonde)
Hoeve, gelegen achter een naar verluidt in 1938 gebouwd nieuw huis nummer 232. Perceel aan de straat afgesloten door ijzeren hek met slangenmotief aan betonnen pijlers. Langgerekt bouwvolume van één bouwlaag in verankerde baksteenbouw bestaande uit een woning en later aangebouwde, aansluitende stal, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Boerenwoning en naar verluidt voormalig café, van vier traveeën onder zadeldak.


ID: 48502 | Bouwkundig element

Herberg Vlassenbroek

Vlassenbroek 54 (Dendermonde)
Hoeve met herberg met achterliggend erf. Voorheen alleenstaande woning volgens kadastergegevens opgericht in 1864, in 1894 uitgebreid met rechts aansluitende schuur en kleine losstaande stal op het achtererf. Ensemble van landelijke gebouwen in verankerde baksteenbouw. Aan de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag. Oude ronde waterput met houten deksel op achtererf.