Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

7113 resultaten


ID: 130044 | Landschappelijk element

Opgaande linde kapelhof Sherenboompje

Provenseweg (Poperinge)
Op het kapelhof van de veldkapel Onze-Lieve-Herenboompje staat links achter de kapel een opgaande linde. Rond de boomstam werden draden gespannen, waaraan lintjes en flarden werden vastgeknoopt. Tijdens de inventarisatie van 2006 stelden we vast dat de attributen enkel nog werden opgehangen in de meidoornhaag.


ID: 31204 | Bouwkundig element

't Kloosterhof

Provenseweg 98 (Poperinge)
''t Kloosterhof' volgens de bewoners. Langgestrekte 19de-eeuwse hoeve met bakstenen stoep ten noordwesten van een deels verhard erf.


ID: 200957 | Bouwkundig element

Mendinghem Military Cemetery

Roesbruggestraat (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en W.C. Von Berg. De begraafplaats met onregelmatig grondplan wordt volledig ommuurd en bevat een toegangsgebouw met smeedijzeren hek. Er is een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance', terwijl de witte natuurstenen grafstenen verspreid liggen over 11 perken. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen, een struikenrij en bloemenperken.


ID: 132452 | Landschappelijk element

Knotbomenrij van zwarte populier

Sint-Sixtusstraat (Poperinge)
Een knotbomenrij van zwarte populier langs een perceelsrand die parallel loopt met de toegangsweg naar de hoeve. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als perceelrandbegroeiing aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland).


ID: 31223 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Sixtusstraat 82 (Poperinge)
Hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom een licht verhard erf met deels behouden, bakstenen stoep rondom het boerenhuis; ten zuiden en tevens in de nabijheid van de voormalige hopast, kleine drenkplaats afgezoomd met knotwilgen.


ID: 132453 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulieren bij poel

Sint-Sixtusstraat 82 (Poperinge)
Zwarte knotpopulieren bij een poel gelegen op een boerderijerf. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout en als oeverversteviging aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 31224 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Sixtusstraat 83 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldaken rondom een deels verhard erf. Mogelijk versteende boerenwoning aanleunend bij het langgestrekte type, met oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 132454 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulieren als welkomstbomen

Sint-Sixtusstraat 90 (Poperinge)
Twee zwarte knotpopulieren zijn bij een erftoegang geplant als welkomstbomen. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.


ID: 31499 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Spaarpotweg 2 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwald hoevetje met losse, lage bestanddelen rondom een deels met grint bedekt, deels met gras begroeid erf, met een boerenhuis uit 1758.


ID: 132449 | Landschappelijk element

Zwarte knotpopulier

Stavelestraat 2 (Poperinge)
Een eenzame zwarte populier bij een verdwenen perceelsgrens, vermoedelijk een restant uit een bomenrij. De bollaards, zoals ze in de Westhoek worden genoemd, zijn hier als geriefhout aangeplant. De natuurlijke populaties van zwarte populier zijn volledig verdwenen. Deze zeldzame populierensoort wordt nog sporadisch aangetroffen meestal als oude geknotte bomen in houtkanten, knotbomenrijen bij poelen, beken, grachten, perceelsgrenzen, op erven of in de buurt van boerderijen. Het merendeel van de gevonden relicten is te vinden in de ruime omgeving van het cultuurlandschap aansluitend bij de IJzervallei en Leievallei (Poperinge, Diksmuide, Veurne en Heuvelland). Het zijn steeds bomen die ooit door menselijk toedoen uit hun natuurlijk biotoop zijn weggehaald en die door het genetisch materiaal voortdurend te klonen, onder de vorm van pootmateriaal, in het landschap zijn blijven bestaan.