20953 resultaten
ID: 48414 | Bouwkundig element
Zandstraat 141 (Dendermonde)
Huidig boerenburgerhuis volgens kadastergegevens in 1903 opgetrokken op plaats van ouder gebouw in het midden van de 19de eeuw gekend als café De Exter. Half vrijstaand breedhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak in kunstleien.
ID: 48596 | Bouwkundig element
Zijdijk 2 (Dendermonde)
Haaks op de straat ingeplante L-vormige boerenwoning en café, met bijhorend landgebouw, gelegen op één van de vroegere dijken van de Schelde. Woonhuis volgens kadasterarchief in kern teruggaand op een bescheiden werkmanswoning met L-vormige plattegrond gebouwd in 1857, in 1900 deels gereconstrueerd in 1913 vergroot. Ten noorden, haaks op de straat ingeplant verankerd bakstenen bijgebouw onder zadeldak opgetrokken in 1928.
ID: 48673 | Bouwkundig element
Zijpestraat 15 (Dendermonde)
Dorpswoning, voormalig hoevetje, in 1916 gebouwd op de plaats van oudere bebouwing. Van de straat verwijderde woning toegankelijk langs verhard wegeltje. Vrijstaand dubbelhuis van vier traveeën onder vernieuwd leien zadeldak, met verankerde bakstenen gevel verlevendigd door zwartgesinterde banden. Achterliggend natuurgebied.
ID: 48967 | Bouwkundig element
Zwijvickstraat 6-8 (Dendermonde)
Het voormalig Militair Hospitaal is een volledig ommuurd beeldbepalend complex gelegen in het centrum van Dendermonde. Het oudste gedeelte, ontworpen door architect Jan-Baptist Segers, bestaat uit drie parallelle panden rond twee binnenkoeren van de straat afgescheiden door een hoge muur met twee poorttoegangen. Door geldgebrek had men in 1865 de werken vroegtijdig moeten staken waardoor de derde vleugel niet afgewerkt was geraakt. Ten zuidwesten, ligt de tegenaan gebouwde jongere L-vormige vleugel met binnentuin, conciërgewoning, poortgebouw en afsluitingsmuur, opgetrokken enkele jaren na 1868, in dezelfde materialen, in eclectische stijl.
ID: 84417 | Bouwkundig element
Adamstraat 8 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via onverharde oprit, afgezet met jonge berken. Reeds op de kaart van Ferraris (1770-1778) is bebouwing te zien, op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) bestaande uit een schuur en een woonhuis. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met pannen.
ID: 84418 | Bouwkundig element
Adamstraat 9 (Dentergem)
Boerenarbeiderswoning, opgetrokken volgens kadaster circa 1917, gelegen in de bocht van de weg. Lage baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Ten westen van het huis ligt een boomgaard.
ID: 84306 | Bouwkundig element
Ankelaarstraat 25 (Dentergem)
Voormalige boerenarbeiderswoning, dwars op de straat georiënteerd en nu dienst doend als bijgebouw bij een nieuw woonhuis. Volgens het kadaster is de woning circa 1894 volledig herbouwd. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Laag dubbelhuis, segmentboogvormige muuropeningen.
ID: 84307 | Bouwkundig element
Baljuwstraat 7-8 (Dentergem)
Herenhuis, voormalige woning van de baljuw, gedateerd "1763" zie muurankers. Dubbelhuis, schuin op de rooilijn geplaatst, opgetrokken door Peter Bernardus Minne. Achterliggende weide met aan de noordwestzijde een hekken met pijlers in gesinterde baksteen. Stallingen en wagenhuis, verankerde baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel en onder pannen zadeldak.
ID: 84308 | Bouwkundig element
Bamstraat 1 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een lange oprit. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). De oude hoeve wordt volgens het kadaster circa 1880 vervangen door nieuwbouw, op de mutatieschets gelegen in de "Oudewalle meerschen". Woonhuis (leegstaand) in verankerde, witbeschilderde baksteen boven gepekte plint en pannen zadeldak. Muuropeningen met 19de-eeuws uitzicht, vensters met bewaard schrijnwerk, luiken en grote roedeverdeling.
ID: 84314 | Bouwkundig element
Bamstraat 12 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen, heden niet meer in gebruik als landbouwuitbating. Toegankelijk via een grinten oprit met bakstenen hekpijlers en afgezoomd met jonge knotwilgen. Links van de oprit bevindt zich een (voormalige) kapel. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Ten zuiden van de oprit een boomgaard met meidoornhaag. Woonhuis, waarschijnlijk teruggaand tot de 18de eeuw, in verankerde, bruine baksteen onder pannen zadeldak. Tegenover het huis ligt de voormalige schuur met wagenhuis. Bakhuis.