20953 resultaten
ID: 84476 | Bouwkundig element
Heuvelhoekstraat 35 (Dentergem)
Staat weergegeven in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste (1770), naar een origineel uit de tweede helft van de 17de eeuw, met een opperhof met ronde omwalling, waar zich vroeger het kasteel van de dorpsheer van Oeselgem bevond. Toegankelijk via een grinten oprit, afgesloten met een smeedijzeren hek gevat in ronde pijlers. Langgerekt, laag woonhuis, bepleisterde verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en boven een lichtbruine plint, imitatievoegen in de voorgevel. Monumentale dwarsschuur in verankerde bruinrode baksteenbouw. Circa 1923 wordt een bedrijfsgebouw ten noorden van het erf, verbouwd tot vlaszwingelarij.
ID: 84514 | Bouwkundig element
Kapellestraat 17 (Dentergem)
Directeurswoning van de linnenfabrikant Derveaux die hier in de straat een weverij bezat. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier reeds bebouwing aangeduid. Deze wordt, steeds volgens het kadaster, respectievelijk circa 1892 en 1936 vervangen en uitgebreid. Herenhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannnen).
ID: 84330 | Bouwkundig element
Kapittelstraat 1-3 (Dentergem)
Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) aangeduid als één woning en volgens mutatieschetsen in 1864 opgesplitst tot twee wooneenheden. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) zijn de huizen getekend, zie huidig. 19de-eeuws uitzicht, vlechtingen in de linkerzijgevel wijzen eventueel op een oudere kern. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. De muuropeningen werden in de loop van de 20ste eeuw aangepast.
ID: 215063 | Bouwkundig element
Katteknok 12 (Dentergem)
Kleine hoeve van boswachter uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gebouwen in L-vorm rond erf geschikt. Aan de noordzijde, bakstenen woonhuis onder zadeldak, plint van geteerde bakstenen. Centrale voordeur met bovenlicht. Bewaard gebleven schrijnwerk, vernieuwde vensterluiken. Op de westzijde van het erf, bakoven. Recente schuurtjes tegen de zijgevels van het woonhuis.
ID: 84335 | Bouwkundig element
Katteknok 14 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen toegankelijk via een lange geasfalteerde oprit geflankeerd door populieren. De site staat vermoedelijk op de Ferrariskaart (1770-1778). Boerenhuis onder pannen zadeldak, grondig vernieuwd, onder meer met nieuw gevelparement en muuropeningen. Rechts van de oprit staat een tweeledig bakhuis in rode, verankerde baksteen, onder pannen zadeldaken. Links ervan een aardappelkelder. Links van het erf een 19de-eeuwse dwarsschuur met wagenhuis. Poel links van de oprit.
ID: 84333 | Bouwkundig element
Katteknok 2 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een onverharde oprit. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). Woonhuis wellicht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Baksteenbouw onder zadeldak.
ID: 84482 | Bouwkundig element
Kerkplein (Dentergem)
Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl uit 1905 (zie datering met ankers in dakkapel) met invloed van de Brugse stijl (zie traveenissen). Tegenwoordig in gebruik als kinderdagverblijf. Afgescheiden van straat door middel van lage bakstenen tuinmuur met arduinen deksteen en hoekpijlers, versierd met drielob.
ID: 84337 | Bouwkundig element
Kerkstraat 1 (Dentergem)
Gemeentehuis van Dentergem, voormalige pastorie. In 1784-1785 laat de toenmalige pastoor, Jan Demeyer, een nieuwe pastorie oprichten die de oude, vervallen pastorie uit 1605 moet vervangen. De architecten Dutre (Gent) en Cazart (Kortrijk) tekenen het plan van de voorgevel. Het dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën heeft nog de oorspronkelijke indeling met traveenissen
ID: 84527 | Bouwkundig element
Kraaistraat 14-26 (Dentergem)
Rijkswachtkazerne van 1956 ontworpen door architect Hendrik De Nijs (Brugge). Koppelwoningen met garages gegroepeerd rond een asfaltweg. Witbeschilderde baksteenbouw boven een donkere plint, regionalistische inslag.
ID: 84528 | Bouwkundig element
Kraaistraat 18 (Dentergem)
Boerenarbeiderswoning van het langgeveltype, dwars op de straat georiënteerd. Ligt binnen de zogenaamde Drievuldigheidsommegang die het kasteeldomein van Wakken afbakende. Staat getekend op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846).