Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15105 resultaten


ID: 200083 | Bouwkundig element

Kasteeltje Van Tildonk

Kasteeldreef 1 (Haacht)
Het blokvormig woonhuis draagt het jaartal 1642 en stond tot voor kort boven op een kunstmatig aangelegde aarden heuvel omgeven door een ringgracht. Omwille van stabiliteitsproblemen werden circa 1987 de heuvel afgevlakt en de grachten gedicht.


ID: 41863 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Craeneveld met toegangswegen

Kraneveld 1 (Haacht)
Ruime omgrachte hoeve van het gesloten type met geïsoleerd bakhuis. Bewaarde gebouwen in traditionele stijl die hoofdzakelijk dateren uit de 17de eeuw. De hoeve wordt ontsloten door een netwerk van rechte wegen en ligt in een agrarische omgeving die ongewijzigd is sinds de 18de eeuw.


ID: 200084 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van het ursulinenklooster

Kruineikestraat 5, 5A-B (Haacht)
Het dorpsbeeld van Tildonk wordt in belangrijke mate bepaald door het imposante eclectische en neogotische klooster- en scholencomplex van de zusters ursulinen, dat in 1818 door pastoor Lambertz werd gesticht. Het complex werd verschillende malen uitgebreid in de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder andere met bijkomende vleugels, een lagere school, een boerderij en een kloosterkapel en -kerk. Rond 1900 bouwde men een art-nouveau-feestzaal naar ontwerp van architecten J. Prémont en A. Gellé. De tuin werd uitgebouwd vanaf 1821, aanvankelijk was zowel de sier- als de nutstuin op traditionele wijze ingericht (rechthoekige blokken). Eind 19de eeuw heraanleg van de siertuin (circa 3 hectare) in een hybride landschappelijke stijl, structuur en aankleding werden bepaald door religieuze thema's (calvarie, 'gotisch' gewelf van linden, Lourdesgrot, ...).


ID: 134496 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Esdorenhof met park

Mortelstraat 77 (Haacht)
Hoeve met jaartal 1736, bestaande uit woonhuis en koetshuis. Midden 19de eeuw verbouwingen door burgemeester Philippe de Behault, met een nieuwe tussenbouw, hovenierswoning en bakhuis. Op de hoek van het domein, een in 1958 ingehuldigde kapel. Omgeven door landschappelijk park (circa 1 hectare); dichte bomengordel rond een langgerekte open ruimte met bevedèreheuvel en vijvertje; bomenbestand grotendeels uit het interbellum maar ook enkele oude, monumentale bomen.


ID: 200250 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Valvekenshoeve

Rijmenamsesteenweg 223 (Haacht)
Langgestrekt hoevegebouw door ankers gedateerd 1764. De gebouwen zijn volledig in baksteen met enkele natuurstenen elementen in de omlijsting van de inkomdeur. De hoeve is bereikbaar via een gekasseide toegangsdreef in het oosten.


ID: 8875 | Bouwkundig element

Hof ter Betsenbroek

Anderenbroek 54 (Haaltert)
Voormalige gesloten hoeve met gekasseid erf, heden opgesplitst in twee panden. Dwarsschuur onder een zadeldak met erfgevel in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een bakstenen muurvoeting.


ID: 8835 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Bakkerstraat 26 (Haaltert)
Witgekalkt gesloten hoevetje, gedateerd 1802, met rechthoekig geplaveid erf ingeplant aan de straat. Inrijpoort in dienstgebouw ten zuidwesten.


ID: 8876 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekstraat 1 (Haaltert)
Met sloping bedreigde hoeve met losstaande bestanddelen, ingeplant bij het kruispunt van vier wegen.


ID: 8908 | Bouwkundig element

Hoeve

Bergstraat 7 (Haaltert)
Semi-gesloten hoevetje met éénlaags boerenhuisje, dubbelhuistype, van zes traveeën onder een zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 8836 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Boekentstraat 18 (Haaltert)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseid erf met mestvaalt en wilg.