Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

653 resultaten


ID: 200088 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Michiels met tuin

Rozenstraat 17, 17A (Scherpenheuvel-Zichem)
Landhuis in eclectische stijl gebouwd in 1903 met langwerpige villatuin in landschappelijke stijl van 3,5 hectare, min of meer symmetrisch aangelegd; conciërgewoning tegen de westelijke perceelgrens; wegenpatroon met een dubbele lus met vijvertje.


ID: 131548 | Landschappelijk element

Twee bruine beuken kasteeldomein Vordenstein

Kopstraat (Schoten)
Twee bruine beuken zijn bij de restauratie van het imposante drevenstelsel in Domein Vordenstein als reminiscentie behouden. Ze staan in het oosten van het parkbos bij het begin van een lange dreef die diagonaal, van uit het zuidoosten naar het noordwesten, het parkbos doorloopt.


ID: 300396 | Landschappelijk element

Opgaande beuk als vrijheidsboom

Dries (Sint-Gillis-Waas)
De jonge opgaande beuk bij de gemeentepomp is aangeplant ter vervanging van een in 1940 gevelde vrijheidsboom. De oorspronkelijke vrijheidsboom was een hoog opgesleunde eik of linde ooit geplant als aandenken voor de boerenkrijg (1798). De vrijheidsboom stond oorspronkelijk tussen de gemeentepomp en dicht bij de huizenrij op de Dries.


ID: 131397 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Dorpsstraat (Sint-Laureins)
Ten zuiden van het gemeentehuis van Sint-Laureins werd in 1919 een bruine beuk geplant als vredes- en vrijheidsboom na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog. Op 26 september 1920 werd het arduinen oorlogsmonument voor de helden van 1914-1918 aan de voet hiervan plechtig ingehuldigd.


ID: 131401 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als vredesboom

Molenstraat, Stee, Veldstraat (Sint-Laureins)
De vrijheidsboom, aangeplant in 1919 is een alleenstaande bruine beuk met een stamomtrek van 256 cm en een rechtopstaande stam van 5 m hoogte. Naast de boom werd een oorlogsmonument ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog opgericht, eveneens in 1919. De boom werd vervangen door een jonge boom.


ID: 132492 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag gewezen moestuin pastorietuin Zonnegem

Halleweg (Sint-Lievens-Houtem)
De gewezen moestuin wordt langsheen het pad aan de zuidzijde afgesloten met een oude scheerhaag. De haag is gemengd en bestaat uit: haagbeuk, meidoorn, hazelaar, beuk en olm.


ID: 132493 | Landschappelijk element

Treurbeuk bij voormalige Brouwerij Zonnegem

Heetstraat 1A (Sint-Lievens-Houtem)
De tuin bij de voormalige brouwerij werd in twee delen verkaveld. De kavels zijn inmiddels omgevormd tot private tuinen bij recent gebouwde woningen. Een deel van de bomen heeft de gewijzigde situatie overleefd. Een mooi gevormde treurbeuk is nog een representatief relict uit de brouwerstuin.


ID: 132496 | Landschappelijk element

Berceau van beuk bij voormalige Brouwerij Zonnegem

Heetstraat 1B (Sint-Lievens-Houtem)
De tuin bij de voormalige brouwerij werd in twee delen verkaveld. De kavels zijn inmiddels omgevormd tot private tuinen bij recent gebouwde woningen. Een deel van de beplantingen hebben de gewijzigde situatie overleefd. Een berceau van beuk is nog een representatief relict uit de brouwerstuin.


ID: 301050 | Landschappelijk element

Boomcirkel van bruine beuken in domein Groenhof

Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
De bomencirkel van vier, vroeger vijf bruinen beuken zijn aangeplant in een cirkel achteraan het oudste tuingedeelte, aan de oostelijke zijde van de zichtas.


ID: 134771 | Landschappelijk element

Domein Coloma

Joseph Depauwstraat 25-27, Sint-Sebastiaansstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot met bijgebouwen, in het begin van de 16de eeuw gebouwd als omgracht 'huis van plaisantie' met omliggend kasteelpark van 4 hectare 26 are, omstreeks 1860 heraangelegd in landschappelijke stijl binnen het 17de-eeuwse, strak-geometrische stramien; op heden openbaar park van 15 hectare na uitbreiding met aanleg van grote rozentuin op aanpalende gronden vanaf 1995, voorzien van een internationaal belangrijke collectie.