Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 306680 | Bouwkundig element

Dorpskom Meerle

Chaamseweg, Gemeenteplein, Kerkstraat, Sint-Jorispad, Ulicotenseweg (Hoogstraten)
Rond de Sint-Salvatorkerk bevindt zich nog een vrij homogene kern gevormd enerzijds door een groep openbare gebouwen met bijhorende beplanting ten oosten van de kerk en een eenlagige bebouwing ten westen van de kerk.


ID: 46601 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Donckstraat 6 (Hoogstraten)
Gebouw in gotische en neogotische stijl, met toren opklimmend tot het vierde kwart van de 15de eeuw - eerste kwart van de 16de eeuw.


ID: 46667 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bedevaartpark Mariapark

Dreef (Hoogstraten)
Bedevaartspark aan de westzijde van de Dreef, tegenover het kapucijnenklooster.


ID: 46453 | Bouwkundig element

Kasteel van de heren van Hoogstraten

Gelmelstraat 131 (Hoogstraten)
Domein van circa 70 hectare omvattende kasteel en aanpalende gebouwen, weiden en landbouwgronden, ingeplant aan de oever van de Mark.


ID: 46688 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Salvator

Kerkstraat 2 (Hoogstraten)
Vrijstaande parochiekerk gedeeltelijk opgetrokken in gotische stijl uit de eerste helft van de 15de eeuw en gedeeltelijk in laatgotische stijl uit het vierde kwart van de 15de eeuw - eerste helft van de 16de eeuw met mogelijk een oudere kern in de toren.


ID: 46747 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Klinketstraat (Hoogstraten)
Op een verhevenheid gelegen vrijstaande kerk met omringend kerkhof, omsloten door een kerkhofmuur en haag, vóór de toren vijf oude linden.


ID: 46731 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Clemens

Minderhoutdorp (Hoogstraten)
Vrijstaande gotische parochiekerk uit de tweede helft van de 15de - begin 16de eeuw.


ID: 46578 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Catharina

Vrijheid 153 (Hoogstraten)
Georiënteerde kruisbasiliek ingeplant ten oosten van de Vrijheid; in 1525-1546 opgetrokken in Kempense hooggotiek, doch grotendeels heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 300397 | Landschappelijk geheel

Gehucht Korsele en omgeving

Sint-Maria-Horebeke (Horebeke)
Korsele is een gehucht op grondgebied van de gemeente Horebeke gelegen. In het gehucht Corseele of Korsele, nu gevormd door de straten Korsele, Koning Willemdreef en Abraham Hansstraat, bevindt zich de zogenaamde 'Geuzenhoek'. Het gehucht Korsele is het enige protestantse dorp dat zich al meer dan vijf eeuwen weet te handhaven in Vlaanderen. Dit vormt de belangrijkste historische waarde van het gebied. De Oude en Nieuwe kerk met tussenliggende protestantse begraafplaats vormen een belangrijke site waar het protestantse geloof duidelijk afleesbaar is in het landschap. Het gehucht Korsele is gelegen langs een weg die een heuvelrug volgt. In de loop van de middeleeuwen werd het landschap definitief ontgonnen en werd de basis gelegd voor het huidige landschap.


ID: 43791 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Kerkplein 2 (Horebeke)
Parochiekerk ingeplant midden een ovaalvormig kerkhof afgesloten door eenvoudige lage bakstenen kerkhofmuur. De huidige classicistische kerk dateert van 1789-1790.