Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 54620 | Bouwkundig element

Sint-Clarengoed

Grotestraat 154 (De Haan)
Staat vermeld in een ommeloper van 1686 als eigendom van het Brugse Sint-Claraklooster. De hoeve is op de Ferrariskaart (1770-1778) met L-vormige opstelling afgebeeld, aan de straat is over de Zwinbeek een stenen brug getekend.


ID: 214269 | Bouwkundig element

Villa Populierenhof en Villa Zorgvliet

Grotestraat 9, 25 (De Haan)
Achterin gelegen woning zogenaamd Populierenhof (nummer 25), samen met nummer 9, zogenaamd Zorgvliet, op de plaats van een hoeve gebouwd. In 1922 wordt het geheel opgesplitst in twee wooneenheden waarbij de westvleugel als huis (nummer 9) wordt heropgebouwd. In 1953 worden beide woningen vergroot. Oprit naar nummer 25 met aan de straat bakstenen pijlers van de vroegere erftoegang. Villa Populierenhof is opgevat als een lage, witbeschilderde verankerde baksteenbouw, wellicht nog met een oudere kern en met aanpassingen uit de jaren 1920 en 1950. Villa Zorgvliet wordt getypeerd door een wisselend dakenspel, erkers en veranda.


ID: 85815 | Bouwkundig element

Villa La Renardise

Jordaenslaan 2 (De Haan)
Fraaie, bakstenen villa, op de hekpijler gesigneerd architect Edmond Lauwens (Antwerpen) en gedateerd 1928. Geïnspireerd door de Anglo-Normandische bouwtrant.


ID: 54629 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Schamele Weecke

Lepelemstraat 42-44 (De Haan)
Oorspronkelijk omwalde hoeve aan de zuidkant toegankelijk via een lange, bochtige, geasfalteerde oprit en een betonnen brug met bakstenen balustrades geflankeerd door twee vierkante, witbeschilderde bakstenen pijlers. De walgracht met wilgen is grotendeels bewaard, boomgaard ten westen van het boerenhuis. Bekiezeld, gekasseid en begraasd erf, deels tot siertuin omgevormd met er omheen de losse bestanddelen, fasegewijs tot stand gekomen. Centraal op het erf staat een conisch hondenhok in witbeschilderde baksteen.


ID: 16279 | Bouwkundig element

Hoeve Groot Moerhof

Molendam 2 (De Panne)
Hoeve Moerhof, mogelijk Groot Moerhof, die een uithoeve was van de Duinenabdij van Koksijde in de onmiddellijke nabijheid van De Moeren. Ommuurde hoeve met toegang aan noordzijde en losse U-vormige opstelling van verankerde witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken, rondom een centraal, onverhard erf met conisch hondenhok als middelpunt.


ID: 16283 | Bouwkundig element

Vissershuisje met bakhuis

Sportlaan 7 (De Panne)
Vlak achter de duinen van het gemeentelijk reservaat "Oosthoek", haaks op de straat ingeplant vissershuisje met voorliggend bakhuis (nok loodrecht op het huis) en geplaveid erf; laatst genoemde gemarkeerd door vierkante hekpijlers met bekronende siervazen en ijzeren hek.


ID: 16234 | Bouwkundig element

Landhuis

Veurnestraat 195 (De Panne)
Neo-Vlaams-renaissancistisch getint kasteeltje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, ter vervanging van voormalige herenhoeve zogenaamd "Duinenhof"; toevoeging van een linker- en rechtervleugel in 1913 naar ontwerp van architecten A. en A. Dumont (De Panne); gelegen midden een park.


ID: 86285 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen Oud Ridderhof

Gaversstraat 104 (Deerlijk)
Historische hoeve "Oud Ridderhof" (recente naamgeving). Afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als hoeve met U-vormige opstelling. U-vormig gegroepeerd en bestaande uit vermoedelijk voormalig woonhuis, stalvleugel, schuur en bakhuisje. Nu met alleen resterend noordelijk georiënteerd boerenhuis van vier ongelijke traveeën en verbouwde stalvleugel. Voorts verscheidene grote recente loodsen. Deels gekasseide erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers. Deels onderkelderd woonhuis gedateerd "1732". Ten zuidoosten, kleine veldkapel.


ID: 86287 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Overackere

Groenstraat 42 (Deerlijk)
Het bureel van weldadigheid, het huidige O.C.M.W, gaf in 1903 de opdracht om de oude hoeve te slopen en te herbouwen, waarbij de huidige opstelling ontstond. In 1930 wordt de schuur uitgebreid alsook het noordelijke volume dat nu aansluit bij het boerenhuis. Tevens wordt in het zuidoosten een kippenren opgericht. Nu, semigesloten hoeve met verankerde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom onverhard erf gemarkeerd door bakstenen erfpijlers met ijzeren hek. Erf aan de straatzijde afgezet door populieren met betonnen kruis met Christusbeeld.


ID: 86288 | Bouwkundig element

Hoeve Het Columbahof

Guido Gezellelaan 101 (Deerlijk)
Site reeds weergegeven in het landboek van Deerlijk uit 1747. Zuidelijke erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met ijzeren hek. Ten noorden boerenhuis geritmeerd door licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Twee opkamertraveeën links. Deuromlijsting van zwarte baksteen. Ten oosten, stalvleugel met geïncorporeerd wagenhuis, heden garage, en schuur.