Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

666 resultaten


ID: 9533 | Bouwkundig element

Lakenweverij Saey

Fabrieksstraat 19 (Sint-Lievens-Houtem)
Ontstaan in 1911-1913, met uitbreidingen in 1921 en tijdens de tweede wereldoorlog. Uit de beginperiode dateert nog het grotendeels ingebouwde ketelhuis, met een door middel van ijzeren banden versterkte ronde fabrieksschouw.


ID: 14939 | Bouwkundig element

Fabriekscomplex Twijnderij Schoeters

Antwerpse Steenweg 41 (Sint-Niklaas)
Fabriekscomplex, in 1903 opgericht als Twijnderij Schoeters, later uitgebreid met een ververij en katoenhandel. Aan de straat gelegen woonhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met linker inrijpoort naar achterliggende fabriek.


ID: 15049 | Bouwkundig element

Directeurswoning en kousenfabriek

Kleine Laan 28 (Sint-Niklaas)
Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links aangebouwde toegang tot fabrieksgebouwen.


ID: 15070 | Bouwkundig element

Textielfabriek N.V. Edmond Meert

Lamstraat 113 (Sint-Niklaas)
Textielfabriek, circa 1885 opgericht als weverij waarvan heden alleen het straatgebouw met toegangspoort en burelen van circa 1930 bewaard bleef. Strakke baksteenbouw van zeven traveeën op hoge arduinen sokkel, gemarkeerd door pilasters op de penanten. Rechthoekige vensters per travee aangebracht in functie van de achterliggende ruimten. Rechthoekige poort in hardstenen omlijsting met bovenaan paneel met firmanaam.


ID: 15077 | Bouwkundig element

Textielfabriek A. Cockelbergh S.A. Bonneterie N.V.

Lodewijk De Meesterstraat 30 (Sint-Niklaas)
Aan de straat gelegen woonhuis en achterliggende fabriek en klein park met vijver. In 1877 opgericht als brouwerij door J.B. Van Hecke, later voortgezet door De Sutter-Blankaert en na 1914 omgevormd tot breigoedfabriek door A. Cockelbergh.


ID: 15111 | Bouwkundig element

Breigoederenfabriek N.V. Mercator

Nijverheidsstraat 33 (Sint-Niklaas)
Voormalig breigoederenfabriek "N.V. Mercator" van oorspronkelijk negen traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, van 1926 naar ontwerp van architect Jan-Albert De Bondt voor rekening van de textielfabrikanten Verbreyt.


ID: 15114 | Bouwkundig element

Herenhuis met katoenfabriek

Onze-Lieve-Vrouwplein 5-6 (Sint-Niklaas)
Gebouwencomplex met straatvleugel en twee haakse vleugels uitziend op de binnenplaats, opklimmend tot de 17de eeuw met voornaamste bouwfase eind 18de eeuw. Straatvleugel: voormalig herenhuis in Lodewijk XVI-stijl van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met houten dakkapellen en driehoekig fronton.


ID: 15156 | Bouwkundig element

Weverij

Regentieplein 19-39 (Sint-Niklaas)
Gebouw aansluitend bij de Rijksnormaalschool, met lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met bekronend driehoekig fronton boven de middentravee.


ID: 15170 | Bouwkundig element

Tabaksfabriek Mignot & de Block

Regentiestraat 42-46 (Sint-Niklaas)
Tabaksfabriek, in het tweede kwart van de twintigste eeuw ondergebracht in de voormalige ververij en weverij Van Den Heuvel uit het derde kwart van de negentiende eeuw. Bakstenen gebouw met gecementeerde voorgevel van negen traveeën en vier bouwlagen onder zaagdak.


ID: 15177 | Bouwkundig element

Textielfabriek Ch. Reychler

Regentiestraat 66 (Sint-Niklaas)
Voormalige textielfabriek "Ch. Reychler" uit het derde kwart van de 19de eeuw, opgericht met weverij (laken, katoen, zijde), appretafdeling en ververij. Straatgevel van respectievelijk zes, een en zes traveeën, drie bouwlagen en zadeldak.