Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2133 resultaten


ID: 38091 | Bouwkundig element

Klooster met kleuter- en lagere school

Bachtekerkstraat 7 (Deinze)
Klooster, kleuter- en lagere school, gesticht in 1908 door de congregatie zusters van de Heilige Vincentius van Deinze, in 1922 uitgebreid met het Heilig Hart Instituut voor mentaal gehandicapten. Huidige aangepaste gevel uit de eerste helft van de 20ste eeuw met kleurrijk bakstenen parement.


ID: 35547 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Beentjesstraat 9-11 (Deinze)
Gemeenteschool voor jongens, daterend van 1854 en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Clarysse, tevens ontwerper van de toen nieuw gebouwde parochiekerk van Poesele.


ID: 35071 | Bouwkundig element

Gemeentelijke Jongensschool

Cyriel Buyssestraat 15 (Deinze)
Bakstenen gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), daterend van circa 1863 en vermoedelijk naar ontwerp van architect Auguste Van Assche.


ID: 38318 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Dentergemstraat 42-44 (Deinze)
Onderwijzerswoning; gebouwtje op T-vormige plattegrond met heden geschilderde bakstenen voorgevel van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechts ervan, poort naar de speelplaats en afzonderlijk gebouw met klaslokalen met hoge ramen. In Tabakstraat aangebouwd klein gebouwtje, bekend als oude celgevangenis.


ID: 38320 | Bouwkundig element

Lagere School

Dentergemstraat 55 (Deinze)
Gesubsidieerde vrije lagere school van de zusters van Sint-Vincentius van Deftinge, opgericht in 1905. Op de huidige rooilijn iets vooruitspringend dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1928.


ID: 37999 | Bouwkundig element

Stadstekenschool, later vredegerecht, ontworpen door A. Van Assche

Emiel Clausplein 4 (Deinze)
Neogotisch gebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van 1870-72 naar ontwerp van architect Auguste Van Assche, restaurateur van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.


ID: 38145 | Bouwkundig element

Klooster en school van de zusters maricolen

Grijsbulckstraat 1-3 (Deinze)
Bakstenen gebouwen achter voortuin met ijzeren hekken tussen bakstenen pijlertjes. Kloostergebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eerste kwart 20ste eeuw. Neotraditionele baksteenarchitectuur met zijtrapgevels. Schoolvleugel van zes traveeën en één bouwlaag.


ID: 38000 | Bouwkundig element

Sint-Hendrikscollege

Guido Gezellelaan 105 (Deinze)
Sinds 1865 op huidige plaats, eerst in 18de-eeuws herenhuis van stokerij Delaey bij de Leie, verbouwd tot kostschool en geïncorporeerd als centraal deel van de nieuwe neogotisch getinte bakstenen schoolgebouwen in U-vorm, heden nog de zogenaamde oude gebouwen met ingebouwde kapel, gewijd in 1867. Talrijke uitbreidingen in loop van de 19de en de 20ste eeuw.


ID: 210404 | Bouwkundig element

Tekenschool, stadswaag en vredegerecht

Guido Gezellelaan 55 (Deinze)
Modern gebouw van 1937 naar ontwerp van architect Herman Van Ooteghem, leraar aan de academie. In 1938 verhuisde de tekenschool, stadswaag en vredegerecht in 1870-72 naar deze locatie. Nog behouden oorspronkelijke zijgevel uitziend op de binnenplaats zijde Kalkhofstraat, opgetrokken uit platte gele baksteen met zogenaamde Dudokvoeg en brede vensters met vernieuwd aluminium schrijnwerk.


ID: 35225 | Bouwkundig element

Klooster en rustoord van Heilige Petrus

Hansbekedorp 30, 30A (Deinze)
Gebouwd in 1848 in opdracht van Jean Baptiste van de Woestyne d'Hansbeke en naar ontwerp van Ceukelaere, voor de verzorging van bejaarde mannen en vrouwen, wezen en zieken onder leiding van de zusters franciscanessen van Crombeen. Midden 19de eeuw bouw van een klooster ten oosten en oprichting van een kantwerkschool. Kapel vernieuwd in 1884 door F. Borluut-Kervyn. Complex met gebouwen in U-vorm rondom binnenplaats.