Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

558 resultaten


ID: 207696 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vichtseweg 120 (Waregem)
Eind 19de-eeuwse site van de familie Coppens bestaande uit een woonhuis dat in 1878 wordt gebouwd bij een bestaande woning die wordt omgevormd tot een cichorei-ast (later afgebroken).


ID: 32947 | Bouwkundig element

Hoeve

Artoisstraat 1 (Wervik)
Hoeve naar verluidt in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw en niet beschadigd tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Losse, lage bestanddelen van verankerde baksteen, gegroepeerd rondom een begrint erf, met siertuin aan straatzijde. Oprit gemarkeerd door witgekalkte, vierkante hekpijlers met gietijzeren hek. Paardenstal onder mank zadeldak ten zuidwesten, en afgezonderde tabaksast uit de jaren 1930 ten noorden van het boerenhuis.


ID: 32951 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Meersch

Beselarestraat 161 (Wervik)
Wederopbouwhoeve uit het begin van de jaren 1920, waarop mooi perspectief vanaf de A 19; teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 32956 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hemelrijk

Dadizelestraat 54 (Wervik)
Semigesloten hoeve uit het begin van de jaren 1920, qua bouwtrant en schikking aansluitend bij de Noord-Franse en Waalse wederopbouwhoeven van het type "cense"; naar ontwerp van architecten M. en E. Boom en O. Moreau van 1920. U-vormige opstelling van toegangspoort en hoevegebouwen rondom een gekasseid erf met boerenhuis ten noorden. Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Stalvleugel en dwarsschuur.


ID: 32848 | Bouwkundig element

Ter Walle

De Balokken 1 (Wervik)
Aan de Leie gelegen hoeve, thans met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Losse, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig opgesteld rondom een deels verhard erf; afgezonderd nutsgebouwtje en tabaksast ten zuiden, bakhuis met stal ten westen.


ID: 32957 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Dullaerde

Dullaardstraat 8 (Wervik)
Grotendeels omwalde hoeve met losse, U-vormige opstelling van bakstenen, lage bestanddelen onder zadeldak, uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw. Begrint erf, aan straatzijde afgesloten door middel van laag betonnen muurtje en gietijzeren hek. Behouden wal ten westen, noorden en oosten. Dubbele cichorei-ast uit de 20ste eeuw ten westen van de hoeve.


ID: 32960 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Geluwemolenstraat 10, 10A (Wervik)
Hoog gelegen wederopbouwhoeve ten zuidoosten van de tijdens de Eerste Wereldoorlog verdwenen Geluwemolen.


ID: 32820 | Bouwkundig element

Kasteelhof

Geluwesesteenweg 156 (Wervik)
Dieperin gelegen hoevetje te midden van weiland afgezoomd met bomen; aan de straat: doornhaag, bakstenen hekpijlers en wegkapelletje. Vijfzijdige, bakstenen Mariakapel onder ingesnoerd tentdak (leien) met ijzeren kruisbekroning; deels beglaasde kapeldeur met tralies. Losse, bakstenen hoevebestanddelen van één bouwlaag onder pannen (mechanische) zadeldaken, gegroepeerd rondom een begraasd erf met vaalt. Afgezonderde ast/bakhuis ten noorden.


ID: 32832 | Bouwkundig element

Cichorei-ast

Hoogweg 103 (Wervik)
Cichorei-ast uit de eerste helft van de 20ste eeuw, uitgewerkt als een verankerde baksteenbouw van drie bouwlagen onder plat dak.


ID: 32841 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Klijtbosstraat 27 (Wervik)
Wederopbouwhoeve volledig aanleunend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrind erf met bakstenen stoepen en ten zuidoosten toegangshek.