2577 resultaten
ID: 86247 | Bouwkundig element
Amerlinckweg 28 (Deerlijk)
Hoeve, gelegen op het einde van de straat. De hoeve was afhankelijk van de heerlijkheid "te Schruyters". Weergegeven op de kaart van de Sint-Pietersheerlijkheid (1778). Losse verankerde, gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Bekiezeld erf. Ten noorden boerenhuis met verhoogde linkertraveeën. Stalvleugel met centrale poort, heden garage. Voormalig wagenhuis rechts. Ten westen bakhuisje.
ID: 86248 | Bouwkundig element
Beekstraat (Deerlijk)
19de-eeuws hoevetje bestaande uit losse bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom verhard erf afgezet door bakstenen muurtje en pijlers.
ID: 86271 | Bouwkundig element
Desselgemknokstraat 10 (Deerlijk)
Dieperin gelegen boerenarbeidershuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. In de tuin gelegen tweeledig bakhuisje.
ID: 86284 | Bouwkundig element
Gaversstraat 59 (Deerlijk)
Hoeve, waarvan de recente naamgeving verwijst naar de nabijheid van de Gavers. Site weergegeven op de Atlas der Buurtwegen, maar in 1901 afgebroken en heropgebouwd met L-vormige opstelling, in opdracht van Astère Vercruysse. Het bakhuisje wordt bewaard. In 1930 wordt het woonhuis uitgebreid. Bakstenen boerenhuis aansluitend bij het langgestrekte type met geïncorporeerde stalvleugel rechts. Verankerde baksteenbouw met witgeschilderd parement op grijsgeschilderde plint.
ID: 86287 | Bouwkundig element
Groenstraat 42 (Deerlijk)
Het bureel van weldadigheid, het huidige O.C.M.W, gaf in 1903 de opdracht om de oude hoeve te slopen en te herbouwen, waarbij de huidige opstelling ontstond. In 1930 wordt de schuur uitgebreid alsook het noordelijke volume dat nu aansluit bij het boerenhuis. Tevens wordt in het zuidoosten een kippenren opgericht. Nu, semigesloten hoeve met verankerde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom onverhard erf gemarkeerd door bakstenen erfpijlers met ijzeren hek. Erf aan de straatzijde afgezet door populieren met betonnen kruis met Christusbeeld.
ID: 86303 | Bouwkundig element
Hoekstraat 6 (Deerlijk)
Historische hoeve Hof Houfstraete, waarvan de omwalling grotendeels bewaard bleef. Noordelijke erfoprit gemarkeerd door twee bakstenen pijlers, met tegen de linker erfpijler een houten kruis onder afdak. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten westen dwarsschuur en ten zuiden stalvleugel en rechts ervan bakhuis.
ID: 86399 | Bouwkundig element
Paanderstraat 108 (Deerlijk)
Historische hoeve "Siongoed", tijdens het ancien régime eigendom van het Sionklooster te Kortrijk en in leen van het Desselgemse Munkenhof dat op zijn beurt afhing van de Sint-Pietersheerlijkheid. De hoeve was gelegen in het vroegere Medelewoud, een grafelijke bezitting die tijdens de 10de eeuw aan de Gentse Sint-Pietersabdij werd geschonken en in de loop van de 11de en 12de eeuw wordt ontgonnen.
ID: 86480 | Bouwkundig element
Ter Donkt (Deerlijk)
In de 19de en 20ste eeuw is de hoeve eigendom van de familie Vercruysse de Solart. Ten noorden boerenhuis met bakstenen lijstgevel op gecementeerde en gepikte plint; gootlijst. Links, stallingen met toegang in de zijpuntgevel. Ten zuiden dwarsschuur met aanpalend twee wagenhuizen. Ten westen stalvleugel onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen, lijstgevel doorbroken door dakvenster. Tegen de muur aalpomp. Ten zuidoosten vervallen bakhuisje.
ID: 86493 | Bouwkundig element
Vichtesteenweg 111 (Deerlijk)
Aan de straat gelegen hoeve met 19de-eeuws uitzicht met L-vormige opstelling. Losse verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijler rechts met ijzeren hek.
ID: 38268 | Bouwkundig element
Aarseleweg 56 (Deinze)
Achterin gelegen hoeve met gewit bakstenen boerenhuis op gepikte plint van acht traveeën onder zadeldak, vermoedelijk met 18de-eeuwse kern..