Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

773 resultaten


ID: 88252 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Sint-Elooisstraat (Oostkamp)
Begraafplaats, ontstaan in de jaren 1870. Centraal middenpad vertrekkende van de hoofdtoegang aan de Sint-Elooisstraat met aan het einde een calvarie met sokkel. Grafkapel van de familie van Outryve d'Ydewalle naar ontwerp van 1882. Achter de calvarie ligt een militair grafveld; middenpad leidend naar een arduinen herdenkingsmonument.


ID: 88143 | Bouwkundig element

Kerkhof Sint-Jansparochie

Wingensestraat (Oostkamp)
De aanleg gebeurt volgens het kadaster circa 1894. Gesloten geheel door bakstenen muur aan de straatkant en hagen aan de overige zijden. Aanleg getypeerd door rechtlijnige paden met grint. Een centrale weg loopt van de toegang van het kerkhof naar de calvarie van 1893, omgeven door enkele lindebomen. Quasi centraal, het imposante, blauwe hardstenen graf van de familie Rapaert de Grass.


ID: 87656 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Grotstraat (Oostrozebeke)
Volgens het kadaster koopt Jozef Decadt, pastoor te Oostrozebeke, circa 1946 een stuk grond dat echter wel beschreven blijft als "weiland". Recente aanleg met een centrale, geasfalteerde as leidend naar een calvarie.


ID: 87710 | Bouwkundig element

Wegkruis Callenskruis

Kruisstraat (Oostrozebeke)
Wegkruis zogenaamd Callenskruis op de hoek met een doodlopende zijsprong van de Kruisstraat. Geplaatst door de familie Callens circa 1880 uit dankbaarheid voor de veilige aankomst van enkele familieleden in Amerika halverwege de 19de eeuw. Houten kruis ingeplant in een driehoekig, bekiezeld plantsoen, beschaduwd door drie knotlinden.


ID: 87717 | Bouwkundig element

Wegkruis

Lijsterstraat (Oostrozebeke)
Het kruis staat op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1862, herzien in 1884 en 1910. Ingeplant in een trapeziumvormig bekiezeld plantsoen. Bruinbeschilderd kruis onder houten baldakijn met windveer. Beeld van gekruisigde Christus uitgevoerd in witbeschilderde plaaster met zwarte accenten.


ID: 87729 | Bouwkundig element

Wegkruis

Molstenstraat (Oostrozebeke)
Wegkruis, staat op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. Houten kruis onder houten afdakje, plaasteren beeld van de gekruisigde Christus in terracottakleur beschilderd. Beschaduwd door twee linden, ervoor een knielbankje.


ID: 87801 | Bouwkundig element

Wegkruis

Vijf Eikenstraat (Oostrozebeke)
Wegkruis in gietijzer met witbeschilderd beeld van Christus. Staat in een plantsoen.


ID: 214864 | Bouwkundig element

Klooster en rectorswoning der zusters van de Heilige Vincentius a Paulo

Kloosterstraat 48-50 (Opwijk)
Beeldbepalend kloostercomplex met neogotische straatvleugel van 1902-1904, haaks ingeplante kapel van 1933-1934, westvleugel van 1935-1936 en oostvleugel van 1947, oostelijk gelegen rectorswoning kadastraal geregistreerd in 1905, ten noorden een aangelegde kloostertuin met calvarie.


ID: 307047 | Bouwkundig element

Moordkruis

Vlierbeekstraat (Oud-Heverlee)
Kalkzandstenen moordkruis, ter herdenking van de moord op Jacobus Van der Els op 12 mei 1691. Het kruis is gelegen in de berm van de weg, naast het begin van een veldweg.


ID: 27439 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Eineplein (Oudenaarde)
Georiënteerde, in kern romaanse collegiale kerk met crypte en omringend ovaalvormig onderverdeeld kerkhof, volgens het tracé van de middeleeuwse omgrachting. Op het kerkhof, open Calvariekapel wellicht uit de 18de eeuw onder schilddak met kruisbeeld boven imitatierots en aan weerszij een laag muurtje en twee taxusbomen. In 1882 werd een nieuw bakstenen knekelhuis ten noordoosten op het kerkhof opgericht.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.