Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1913 resultaten


ID: 303933 | Landschappelijk element

Noordelijke toegangsdreef met opgaande Amerikaanse eiken bij Kasteel van Welden

Veldstraat (De Pinte)
De noordelijke toegangsdreef tot het Kasteel van Welden bestaat uit twee rijen van jonge opgaande Amerikaanse eiken. Op verschillende plaatsen in de dreef is er ook zomereik aanwezig, het is echter niet duidelijk of deze als inboet werd aangeplant of ze resteren uit een vorige, mislukte aanplant. De bomen zijn aangeplant op een schrale zandige bodem met sporkehout, lijsterbes, Amerikaanse vogelkers, bramen en ratelpopulier in de struikenetage


ID: 38538 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Welden

Weldendreef 1-3 (De Pinte)
Waterkasteel gelegen binnen een dubbele omwalling, ten noorden en ten zuiden afgezoomd door dreven en ter hoogte van het kasteel een noordelijke dreef als verbinding met de vroegere Oudenaardse Steenweg en zuidelijke dreef naar Pont-Zuid. Nieuwe hoofdtoegang in het westen, met axiale dreef vanaf de Kriekestraat met heropgebouwde rococopoort aan de straat en vierkante hekpijlers met siervaasbekroning aan de buitenwal en neerhof.


ID: 300489 | Landschappelijk geheel

Heuvel van het Banhoutbos

Deerlijk (Deerlijk), Heestert, Zwevegem (Zwevegem)
Dit gebied omvat de boskern van het Banhoutbos gelegen op de heuvelkam van het Schelde-Leie-interfluvium met omgevend open akkerareaal. De boskern op de heuveltop wordt ingenomen door een dominant en beeldbepalend kasteelpark met aan de rand verschillende dreven. Vanop de restheuvel zijn er vergezichten naar de verstedelijkte Leievallei en naar het Kanaal Bossuit-Kortrijk.


ID: 135187 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Ooidonk en Leiemeersen

Astene, Bachte-Maria-Leerne, Deinze, Sint-Martens-Leerne (Deinze), Deurle (Sint-Martens-Latem)
De Leiemeersen tussen Deinze en Deurle omvatten het kasteeldomein van Ooidonk. De aanleg van het kasteeldomein is vervlochten met het Leielandschap. De kleinschalige dorpskern van Bachte-Maria-Leerne is via de Ooidonkdreef verbonden met het kasteeldomein. De door graslanden gedomineerde meersen bevatten enkele afgesneden Leiemeanders. In het oosten ligt het Kasteeltje Ter Laecke aan een Leiemeander. In het zuiden ligt de site van de sluis en balansbrug van Astene-Sas.


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.


ID: 135245 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Sint-Martens-Leerne en omgeving

Sint-Martens-Leerne (Deinze), Drongen (Gent)
Centraal in dit gebied ligt het kasteeldomein van Crombrugghe in een bosrijk park. Het kasteel heeft een U-vormige plattegrond, een ommuurde moestuin en een dubbele eiken- en beukendreef. Rondom het kasteel liggen vele oude hoevetjes met witgekalkte bakstenen gevels en een omhaagd erf. Ten zuidoosten van het kasteeldomein ligt een kouter, de andere zijden zijn door bulken begrensd. Ten noorden van het domein ligt Noordhout, een gehucht in het bulkengebied. Het landschap is er meer gesloten door het voorkomen van knotwilgen langs de percelen en populieren langs de wegen. De structuur van de agrarische nederzetting, de Noordhoutse teerling, is nog herkenbaar in het landschap.


ID: 38156 | Bouwkundig element

Hoeve Leen ter Kerke

Berg 1 (Deinze)
Huidige, ver achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, ingeplant ten noorden van de kerk bij de Kleine Reigersbeek, toegankelijk via een populierendreef, ten noordoosten, ijzeren hek tussen vierkante hekpijlers naar de weilanden. Ten noorden, woonhuis van heden zeven traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Links aanleunende stallen van tien traveeën onder doorlopend zadeldak. Ten zuiden, ruime, verankerde bakstenen schuur, omhaagde moestuin en bakhuis, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 35088 | Bouwkundig element

Stallingen van het kasteel De Kluize of Ter Motte

Borrewal 17 (Deinze)
Voormalige stallingen van het verdwenen kasteel De Kluize. De resten van de vroegere toegang tot het kasteelpark, namelijk ijzeren hek en bakstenen pijlers staan nog op het einde van de onverharde populierendreef, tussen de voormalige stallen en de vroegere kasteelhoeve.


ID: 35439 | Bouwkundig element

Domein Vlaanderenland

Broekstraat 13-14 (Deinze)
Oud omgracht domein; een jonge eikendreef leidt naar ijzeren hek tussen witgeschilderde bakstenen pijlers met bolbekroning en een tweede ijzeren hek tussen arduinen pijlers met lancetbekroning. Woonhuis, van nu zeven traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak. Ertegenover, vroeger wagenhuis. Ernaast, naar de straatzijde toe, landelijk huisje in dezelfde stijl. Aan de straatkant over de gracht, neogotisch arduinen kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw uit 1860.


ID: 307669 | Landschappelijk element

Kasseiweg Emiel Clauslaan

Emiel Clauslaan (Deinze)
Dit gedeelte van de Emiel Clauslaan is een relict van de oude, gekasseide steenweg (Gent-Deinze) met bijhorende straatbeplanting.