1206 resultaten
ID: 22491 | Bouwkundig element
Meylandtlaan 20 (Heusden-Zolder)
Neoclassicistisch kasteel van 1842, gelegen in een park met vijver, door de Mangelbeek van de straat gescheiden.
ID: 134638 | Landschappelijk element
Obbeekstraat 48 (Heusden-Zolder)
Parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, open gewerkt op het landschap, met vijver en moestuin, uit de tweede helft van de 19de eeuw, bij neoclassicistisch kasteel uit begin 20ste eeuw, gegroeid uit een oudere boerderij.
ID: 135407 | Landschappelijk geheel
Kemmel, Wijtschate, Wulvergem (Heuvelland), Hollebeke, Ieper, Voormezele, Zillebeke (Ieper), Mesen (Mesen), Zandvoorde (Zonnebeke)
Dit gebied omvat de bewaarde vestinggordel rond Ieper met de Verdronken Weiden en Zillebekebijver, de bossen rond 't Hoge en Zwarteleen, het domein De Palingbeek met het verwezen kanaal Ieper-Komen, de landbouwgebieden en bossen rond Voormezele, Sint-Elooi en Hollebeke en de Steenbeekvallei met de heuvelrug van Wijtschate-Mesen. Ook delen van de dorpskernen van Zillebeke, Voormezele en Wijtschate zijn opgenomen, evenals een deel van de stadskern van Mesen. Nabij de hoogste heuveltoppen komen brongebieden voor. Een groot deel van dit gebied behoorde tot het frontgebied van de Eerste Wereldoorlog, waardoor dorpen en hoeven vaak bestaan uit wederopbouwarchitectuur. Er komen talrijke oorlogsgedenktekens, militaire begraafplaatsen, bunkers en mijnkraters voor. Vanop de heuvelrij, de stadsvesten en enkele bijzondere gedenkplaatsen zijn er bijzondere vergezichten.
ID: 32617 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bergstraat 24 (Heuvelland)
Neorenaissance kasteel gebouwd in 1925 naar ontwerp van architecten C. Pil & H. Carbon (Oostende) in opdracht van Baron Jacques Bruneel de la Warande, burgemeester van Kemmel, op de plaats van een jachtpaviljoen. Omringend park met grote verscheidenheid aan loofbomen onder meer lijsterbes, es, esdoorn, zomereik, Amerikaanse eik, tamme kastanje, beuk... en met vijvertje gevoed door de Kasteel- of Willebeek en het zogenaamde "Sint-Laurentiusbronnetje" naar verluidt met geneeskundige kracht tegen oogpijn en brandwonden. Ten westen en oosten, begrinte opritten; toegangshekken tussen rechthoekige bakstenen pijlers.
ID: 134005 | Landschappelijk element
Bergstraat 24 (Heuvelland)
Warandepark in 1926 in landschappelijke stijl met riant karakter aangelegd bij een landhuis met dienstgebouwen in neorenaissancestijl, in 1925 opgericht naar ontwerp van de architecten Pil en Carbon.
ID: 32674 | Bouwkundig element
Dikkebusstraat 187 (Heuvelland)
Historische hoeve reeds in 1200 vermeld als "villa" van de heren van Loker; omwalde hoeve in 1582 verwoest door de Spanjaarden, nadien iets verder heropgebouwd zie Ferrariskaart van 1770-1778 en de 19de-eeuwse Poppkaart.
ID: 134356 | Landschappelijk element
Douanestraat 44-48 (Heuvelland)
Parkje uit de eerste helft van de 19de eeuw bij het zomerverblijf La Douve en heraangelegd tijdens het interbellum.
ID: 32630 | Bouwkundig element
Kriekstraat 2 (Heuvelland)
Hoeve heropgebouwd in 1923 zie jaartal in rechter zijgevel van de dwarsschuur. Naar verluidt, vooroorlogse hoeve dieper gelegen en teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw zie, opstelling.
ID: 32622 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Reningelststraat 10 (Heuvelland)
Landhuis in cottagestijl. Omringend park met walgracht, vijver en serpentinevijver, hek, talud met tuintrappen en monumentale bontbladige Ierse taxus, omhaagde gras-, bloemenperken en wetland; ten noordoosten, boomgaard; begrinte paden onder meer met bomen afgezoomde oprit. Heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Dumont in 1920.
ID: 307464 | Bouwkundig element
Wambekestraat 1 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve in regionalistische baksteenarchitectuur uit de jaren 1920, gelegen naast de Wambeek en aan een haakse bocht van de Wambekestraat. De hoevegebouwen worden gekenmerkt door decoratief baksteenmetselwerk. Aan de oostzijde van het erf staat een monumentaal wagenhuis.