Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4910 resultaten


ID: 81155 | Bouwkundig element

Sint-Pietersbrug

Kraaibosstraat (Zwevegem)
Ophaalbrugje gelegen op een oude arm van het kanaal Bossuit-Kortrijk, te dateren in het laatste kwart van de 19de eeuw. Het ophaalbrugje is een zeldzaam geworden exemplaar van een ijzeren hefbrug met open vakwerkconstructie, illustratie van een bepaalde fase in de evolutie van de bruggenbouw. Tevens geeft de brug, inclusief de houten geleiders en dukdalven, een beeld van het kanaal Kortrijk-Bossuit in die tijd. De ophaalbrug bestaat uit volgende onderdelen: Bruggenhoofden: baksteenmetselwerk met arduinen delen. Val met rijdek (hout) opgehangen aan bovenbouw: ijzeren hameipoort (hameistijlen = geklonken open vakwerk met breed basis, door middel van bovenkoppelbalk in vakwerk in vakwerk verbonden) met balans bestaande uit hoofdliggers (open vakwerkbalken) door middel van diagonale verbanden (open vakwerkliggers) met elkaar verbonden. Valconstructie met geklonken hoofdliggers met volle in vakken versterkte lijfplaten. Handbediening met horizontale windas en reductiekamwielen.


ID: 80950 | Bouwkundig element

Sagendal

Laatste Oortje 9 (Zwevegem)
Site met U-vormige opstelling al weergegeven einde 18de eeuw Vandaag blijft enkel de schuur gedateerd 1804 behouden. Voormalige hoeve met woonhuis van 1972 naar ontwerp van J. en C. Vierin; lange zuidwestelijke erfoprit gemarkeerd door olmen.


ID: 81163 | Bouwkundig element

Het goed te Moen

Moenplaats 9 (Zwevegem)
Belangrijkste hoeve op het grondgebied van de gemeente, centrum van de heerlijkheid en het graafschap van Moen met leenhof. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in een pachtcontract van 1443. p de kaart van Sanderus (1641) en op de kaart van het landboek van Moen (1760) afgebeeld met losstaande bestanddelen. Hoeve vernield door brand op 4 april 1893. De kadastrale legger van 1893 beschrijft de hoeve als "maison en ruines". Nu volledig omwalde hoeve met vrij homogeen gebouwenbestand daterend uit de late 19de eeuw,. Erftoegang via 17de-eeuwse bakstenen tweebogige brug met gekasseid oppervlak en met deels 17de-eeuws poortgebouw met wapenschild. Twee lindebomen flankeren de brug. Woonhuis met pannen zadeldak doorbroken door klokkentorentje, stalvleugel en imposante dubbele dwarsschuur en vrijstaand in kern 18de-eeuws wagenhuis. Imposante tabaksast en bergplaats.


ID: 80994 | Bouwkundig element

Goederenstation Zwevegem

Otegemstraat 148B (Zwevegem)
Het station van Zwevegem was gelegen langs de spoorlijn Kortrijk-Avelgem-Ronse in gebruik van 1869.tot 1960. Dwars op de straat ingeplant eenvoudig bakstenen gebouwtje onder zadeldak. Gevel geritmeerd door segmentbogige nissen met bakstenensokkel afgelijnd door arduin.


ID: 81104 | Bouwkundig element

Hof ten Bossche

Stampkotstraat 9 (Zwevegem)
Vermoedelijk voormalige kasteelhoeve. Afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Vrijstaand woonhuis op een motte, nu met gedempte walgracht. Bedrijfsgebouwen met U-vormige opstelling en 19de-eeuws uitzicht, gegroepeerd rond een verhard erf met gekasseide erfoprit en aan het begin een kleine kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw opgetrokken in 1943.


ID: 81024 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale

Transfostraat 3-25, 28-40, 3A, 5A (Zwevegem)
De gemeente Zwevegem was één van de eerste gemeenten in België die de openbare verlichting met behulp van elektriciteit verzekerde en tevens deze nieuwe energievorm voor haar inwoners voorzag. De bouw van een elektriciteitscentrale vanaf 1912 gaf een enorme impuls aan de lokale economie. De site is een herkenbaar voorbeeld van de bedrijfsarchitectuur van een elektriciteitscentrale op technologisch en architecturaal vlak. De site bewaart administratieve en functionele gebouwen, zoals een machinehal en ketelhuis, opgericht circa 1912-1913, schoorstenen opgetrokken in 1925 en 1938, een betonnen watertoren van 1939, en diverse gebouwen uit het interbellum, namelijk de voormalige barenzaal, een overslaggebouw, ateliergebouw en administratief gebouw.


ID: 81122 | Bouwkundig element

Banhoutboshof

Vierkeerstraat 185 (Zwevegem)
Banhoutboshof, historische site, al aangeduid sinds 1770-1778. Hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een verhard erf (kiezel) met erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Woonhuis met omlijstingen in Doornikse steen, stal met slieten en troggewelven met houten draagbalken. Wagenhuis met aangrenzende schuur met twee steunberen. Poel, achter het woonhuis gelegen.


ID: 81363 | Bouwkundig element

Ferme de l'Arbre

Zandbeekstraat 14 (Zwevegem)
Historische hoeve, waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot de 15de eeuw. De oudste afbeelding dateert van 1779 in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse. Nu volledig omwalde hoeve met gesloten opstelling. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseid erf. Erfoprit gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugel. Aan de straat ijzeren hek tussen pijlers met aansluitend laag gebogen muurtje. Stalvleugel met steunberen. Boerenwoning, gedateerd 1779 door jaarankers met zadeldak bekroond door dakruiter met windvaan. Lijstgevel van vijf traveeën en twee opkamertraveeën met getraliede T-vensters en luiken. Lagere, vermoedelijk 19de-eeuwse stalvleugel onder geknikt zadeldak, dubbele dwarsschuur en wagenhuis.


ID: 14686 | Bouwkundig element

Station

Burchtsestraat 142-144 (Zwijndrecht)
Voormalig station op de spoorlijn Antwerpen-Sint-Niklaas, laatstgenoemde aangelegd in 1844.


ID: 14697 | Bouwkundig element

Station Zwijndrecht

Fortlaan 1 (Zwijndrecht)
Station van 1904, bakstenen gebouw met banden van gele baksteen, in totaal negen traveeën en één of twee bouwlagen onder zadeldak.