Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

20953 resultaten


ID: 84622 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Papegaaistraat 20 (Dentergem)
Hoeve gelegen tegenaan de grens met Markegem, vlakbij de Saaisenbeek. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) met dezelfde configuratie (woonhuis en schuur) en een (nu verdwenen) poel aan de zuidwestkant.


ID: 84368 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen Hambosch hoek

Puymoortelstraat 18 (Dentergem)
Voormalige landarbeiderswoningen gegroepeerd rond een begraasd erf, gelegen op het einde van het doodlopende straatdeel van de Puymoortelstraat. Zogenaamd "HAMBOSCH HOEK" zie houten naambord, volgens zegsman slaat de (recent gegeven) naam op de omliggende landerijen. Naar verluidt waren dit oorspronkelijk drie wooneenheden, waarschijnlijk gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, aangepaste muuropeningen. Bakhuisje ten westen.


ID: 84441 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint Amandstraat 1 (Dentergem)
Verbouwde hoeve met losse bestanddelen. In 1689 wordt deze site reeds vermeld. Volgens het kadaster werd het woonhuis herbouwd circa 1941. Witbeschilderd verankerd bakstenen woonhuis onder pannen zadeldak.


ID: 84650 | Bouwkundig element

Samenstel van boerenarbeiderswoningen

Staatsbaan 29-31 (Dentergem)
Achterin gelegen samenstel van twee lage boerenarbeiderswoningen. Verankerde bruinrode baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak met nok dwars op straat. Gedateerd in zijgevel door middel van gevelsteen met witte cijfers op zwarte achtergrond "1898".


ID: 84384 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Statiestraat 101 (Dentergem)
Hoeve met losse bestanddelen. Waarschijnlijk gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw, na de aanleg in 1857 van de weg naar Aarsele. Bruine, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Het woonhuis is dwars op de straat georiënteerd. Rechts daarvan schuur met wagenhuis. Voorliggende weide met poel.


ID: 84373 | Bouwkundig element

Notariswoning

Statiestraat 16 (Dentergem)
Notariswoning, circa 1860 gebouwd en gelegen in een ruime tuin met fraai, smeedijzeren hekken aan de straatzijde. Statig bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder leien schilddak. Aan de Boulevard wordt de tuin afgesloten door een lange bakstenen, blinde muur halverwege onderbroken door een kapel, opgetrokken circa 1876. Rond 1899 wordt een koetshuis met stallen toegevoegd. Statig bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder leien schilddak. Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel van zes traveeën in neoclassicistische stijl boven een grijsgeschilderde plint.


ID: 84382 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning 't Lammersbrugske

Statiestraat 61 (Dentergem)
Laag dubbelhuis onder pannen zadeldak. Verankerde bepleisterde en witbeschilderde baksteen boven een grijze plint. Recentere muuropeningen.


ID: 84386 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Tieltseweg 50 (Dentergem)
Boerenarbeiderswoning, staat weergegeven op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Uit mutatieschetsen blijkt dat het huis verschillende malen wordt uitgebreid, opgesplitst in twee woningen en weer wordt samengevoegd (1836, 1850, 1864, 1943). Verankerd, witbeschilderd boerenhuis onder pannen zadeldak en met aandak. 19de-eeuws uitzicht maar met vernieuwd schrijnwerk.


ID: 84444 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve Goed Ter Hoyen

Tieltstraat 17 (Dentergem)
Historische omwalde hoeve met losse bestanddelen met opperhof-neerhofstructuur. Voormalige locatie van het kasteel van Markegem. In begin van oprit, aan zuidzijde, witbeschilderde pijlerkapel onder zadeldak, bekroond met smeedijzeren kruis en voorzien van beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw achter smeedijzeren hek. Ten oosten van het erf bevindt zich het woonhuis in verankerde baksteenbouw met beraapte voorgevel. Ten zuiden wagenkot en dwarsschuur. Ten westen, stal.


ID: 84445 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Ter Liere

Tieltstraat 25 (Dentergem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond gedeeltelijk onverhard en gedeeltelijk met beton verhard erf. Van aan de straat te bereiken via een onverharde oprit, aan weerszijden geflankeerd door populieren. Toegang via een ijzeren hek gevat in twee witbeschilderde vierkante bakstenen pijlers met uitgespaarde hoeken, bekroond door een piramidevormige gecementeerde constructie. Linkse pijler bevat een beeldnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind.