Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10238 resultaten


ID: 59697 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Hoveniersstraat 17, 17B (Kortrijk)
Vermoedelijk voormalige stallingen/magazijn horende bij Doorniksewijk nummer 10, opgetrokken in 1877. Heden verbouwd tot woonhuis. Recent aangepast gevelparement en tot deur verbouwd venster. Aansluitend poortgebouwtje.


ID: 61062 | Bouwkundig element

Watermolenhoeve

Izegemsestraat 242, 242A (Kortrijk)
Hoeve aangegeven op de Atlas der Buurtwegen van 1843 met semigesloten opstelling. Heden bleven enkel het woonhuis en verbouwde stalvleugel met ingewerkt wagenhuis bestaan. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Aan de straat gelegen boerenhuis van 1811.


ID: 60726 | Bouwkundig element

Hoeve Begijnhof

Izegemsestraat 355 (Kortrijk)
De oudste vermelding in het landboek van Heule van 1734. Huidige bestanddelen voornamelijk daterend van 1932. Heropbouw van woonhuis en schuur na brand op een andere plaats.


ID: 60727 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Mote

Izegemsestraat 362 (Kortrijk)
Historische hoeve gelegen ten westen van de Vlaanderenbeek. 18de-eeuwse hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (1843) met achtvormige omwalling die woonhuis en neerhof duidelijk van elkaar scheidt en die met elkaar in verbinding staan via een ophaalbrug. Circa 1900 gedeeltelijk demping van de wal onder meer achter schuur en stallen. Losse, lage bestanddelen van verankerde baksteen, U-vormig gegroepeerd rondom een bekiezeld erf, bereikbaar via westelijke erfoprit gemarkeerd door populieren.


ID: 60728 | Bouwkundig element

Historische hoeve 't Goed de Magerebeke

Izegemsestraat 373 (Kortrijk)
Naam verwijst naar de beek die ten zuiden van het erf loopt. De oudste vermelding gaat terug tot 1603. De site wordt aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met grosso modo gelijke opstelling. Losse baksteenbouw, U-vormig gegroepeerd rondom erf, bereikbaar via oostelijke erfoprit gemarkeerd door kapelletje van 1921, zie datumsteen.


ID: 60718 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Izegemsestraat 95 (Kortrijk)
Twee, dwars op de straat ingeplante boerenarbeidershuisjes met bijhorende schuur. Ertussen gekasseide oprit naar recentere schuur.


ID: 59797 | Bouwkundig element

Historische hoeve Goed ter Bede

Kapel ter Bede 88 (Kortrijk)
Losse lage bestanddelen van verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een onverhard erf met erfoprit ten zuiden gemarkeerd door twee bakstenen pijlers en beuk.


ID: 60459 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Nieuwenhove

Kapelhoekstraat 70-74 (Kortrijk)
Historisch hoeve gelegen ten noorden van de dorpskern op de grens Aalbeke-Marke-Lauwe.  De hoeve was het centrum van de gelijknamige heerlijkheid, een leen afhankelijk van het leenhof van Wakken, op haar beurt een leen van het grafelijk kasteel van Kortrijk. Van het leen hingen drie achterlenen af, waarvan twee eveneens op Aalbeeks grondgebied. Er was een baljuw en een volledige schepenbank die alle graden van rechtspraak en boeten tot drie pond parisis aankon.


ID: 60911 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Marke

Kasteeldreef 10-12 (Kortrijk)
Gelegen te midden van park in landschappelijke stijl en bereikbaar via lange zuidelijke erfoprit. Kasteel beschermd als monument en omgeving als landschap. Het domein wordt ten oosten begrensd door de Markebeek. Landhuis opgetrokken tussen 1802 en 1807 als zomerverblijf van lijnwaadhandelaar François van Ruymbeke en zijn echtgenote Marie-Thérèse Delebecq, de weduwe van Jean Bethune. Tot op heden nog steeds bewoond door de familie (de) Bethune. Het buitenverblijf werd ontworpen door de Gentse architect Jean-Baptiste Pisson en uitgevoerd door Benjamin Dewarlez (Rijsel), die eveneens het park met belangrijke parkbomen, waterpartijen, kronkelpaden en opmerkelijke ommuurde ovale moestuin, ontwierp.


ID: 60912 | Bouwkundig element

Neerhof ter Leie

Kasteeldreef 14 (Kortrijk)
"Neerhof ter Leie" naam verwijst naar de nabijgelegen Leie (ten noorden). Hoeve opgenomen in beschermd landschap. Historische hoeve waarvan de oudste vermeldingen teruggaan tot 1660. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843). De gebouwen werden sterk beschadigd tijdens de bombardementen van 16 maart 1944. Het wagenkot, zwingelkot en ovenbuur werden volledig vernield.