Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 72897 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Prins Albertlaan 70 (Oostende)
Beeldbepalende, half vrijstaand herenhuis gebouwd in 1861 in neoclassicistische stijl, in oorsprong eigendom van de Oostendse blekersbaas Franciscus Maes-Declercq. Onderkelderd breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder een zwart pannen schilddak. Statige lijstgevel met plint en volledig parement van arduin.


ID: 56757 | Bouwkundig element

Neoclassicistische herenhuizen

Raversijdestraat 24-32 (Oostende)
Oorspronkelijk aansluitende rij neoclassicistische herenhuizen van circa 1900, kenmerkend voor invoer van stedelijke bouwstijlen aan de kust. Breedhuizen van vier traveeën en drie of vier bouwlagen onder zadeldak.


ID: 56552 | Bouwkundig element

Samenstel van burgerhuizen

Rogierlaan 8 (Oostende)
Oorspronkelijk twee neoclassicistische breedhuizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, nu samengevoegd; ieder drie bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Gecementeerde en beschilderde lijstgevels verlevendigd met imitatiebanden op begane grond.


ID: 56369 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch pension

Schippersstraat 2 (Oostende)
Voormalig neoclassicistisch Pension Hollywood, uit het laatste kwart van de 19de eeuw; vermoedelijk in loop van het eerste kwart van de 20ste eeuw verhoogd met één bouwlaag. Hoekpand van twee maal vier traveeën en vier bouwlagen op kelderverdieping met een bepleisterd gevelparement.


ID: 77733 | Bouwkundig element

Burgerhuis met houten winkelpui

Sint-Sebastiaansstraat 35 (Oostende)
Handelswoonhuis uit de 19de eeuw gekenmerkt door een verzorgde neoclassicistische gevel met een mooie houten winkelpui, gedateerd balkon "1884" Het huis wordt gebouwd in 1884-1885 op de plaats van een pakhuis. De inbreng van de winkel op de gelijkvloerse verdieping is vermoedelijk een ingreep uit het interbellum, zie aanpassingen interieur en naam in de trede. Sindsdien werden er weinig aanpassingen gedaan aan het pand. Eind 20ste eeuw wordt het huis met respect gerestaureerd; het wordt volledig als woonhuis gebruikt.


ID: 56831 | Bouwkundig element

Gebouw van de havendirectie met directeurswoning

Slijkensesteenweg 1 (Oostende)
Gebouw van de havendirectie met woning, gelegen dichtbij de Demeybrug aan de Oostkaai-Vlotdok, te bereiken noord via aansluitende bakstenen trappen met natuurstenen bossage. In 1908 bereiken het Stadsbestuur en het Bestuur van Bruggen en Wegen een overeenkomst waarbij onder meer de stad zou instaan voor de bouw van een "havenmeesterij" aan de Oostkaai-Vlotdok. In 1909 wordt de opdracht toegewezen aan aannemer Joseph Sanders; afgewerkt in 1910. Vierkant losstaand gebouw van twee/drie bouwlagen onder plat dak met een neoclassicistische, sobere vormgeving.


ID: 56833 | Bouwkundig element

Douanegebouw

Slijkensesteenweg 3 (Oostende)
Alleenstaand gebouw van begin 1900; vijf/zes traveeën en twee bouwlagen onder plat zinken dak. Monumentaal neoclassicistisch gebouw van baksteen op arduinen plint, geritmeerd door gecementeerde, gesuperposeerde pilasters, geblokt op begane grond.


ID: 56834 | Bouwkundig element

Stapelhuis

Slijkensesteenweg 3A (Oostende)
Alleenstaande onderkelderde opslagplaats van begin 1900, in monumentale neoclassicistische bouwtrant; zeven/drie traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Bakstenen gebouw op arduinen plint waarin getraliede kelderopeningen.


ID: 56832 | Bouwkundig element

Koninklijk Stapelhuis en halfportaalkraan 2

Stapelhuisstraat 1, Westkaai-Vlotdok (Oostende)
Koninklijk Stapelhuis. Alleenstaande opslagplaats, als enige overblijvende van een reeks van zes, waarvan de grondvesten worden begonnen in 1906; tegelijk worden twee treinsporen op de kade aangelegd. Pakhuis van twintig/vier traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. De halfportaalkraan nr. 2 is de enige overblijvende kraan van de zes die in 1911 worden gemonteerd op de Westkaai van het Vlotdok en tot 1969 in werking bleven.


ID: 56677 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Torhoutsesteenweg 434 (Oostende)
Rijwoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Witgeschilderde, deels gecementeerde bakstenen lijstgevel op grijsgeschilderde gecementeerde plint met imitatievoegen. Neoclassicistische vormentaal, zie negblokken, diamantknoppen en omlijsting van muuropeningen met gecanneleerde pilasters en kroonlijst met muizentandlijst.