Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5925 resultaten


ID: 56943 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Vlaanderenstraat 44 (Oostende)
Neoclassicistisch breedhuis van drie bouwlagen, circa 1900. Aangepaste pui waarboven bepleisterd en witbeschilderd gevelparement onder rechte kroonlijst. T


ID: 56945 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Vlaanderenstraat 68 (Oostende)
Neoclassicistisch burgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Breedhuis van vier traveeën en drieënhalve bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 56946 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Vlaanderenstraat 70 (Oostende)
Neoclassicistisch burgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak waarin twee oeil-de-boeuf waartussen dakvenster tussen voluten en onder rondboogfronton.


ID: 56811 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Vrijhavenstraat 39 (Oostende)
Herenhuis van circa 1900 in neoclassicistische stijl, vanaf 1915 gebruikt als klooster van de Zusters van de Heilige Jozef, palend aan hun meisjesschool (zie nummer 39), later ingericht met klaslokalen. Enkelhuis van drie traveeën (bredere rechtertravee) en drie bouwlagen onder pannen zadeldak met twee dakkapelletjes.


ID: 56972 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekpand

Wittenonnenstraat 29A (Oostende)
Neoclassicistisch hoekpand, circa 1900. Vijf + drie traveeën en vier bouwlagen onder plat dak. Aangepaste begane grond.


ID: 36771 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Verschaffelt

Kasteelstraat 3-7, 10 (Oosterzele)
Gebouwd als buitenverblijf door de Gentse hofbouwkundige Ambroise Verschaffelt. Rechthoekig neoclassicistisch kasteel van 1869 naar ontwerp van architect Theophile Bureau. Oorspronkelijke parkaanleg in landschappelijke stijl naar ontwerp van tuinarchitect Edouard Pynaert-Van Geert, bekroond in 1873 met de eerste prijs van de internationale tuinbouwtentoonstelling te Gent. Vroegere personeelswoning en dienstgebouw, een bakstenen ensemble met eclectische inslag. Links aanleunend koetshuis en stallen, van één bouwlaag en drie traveeën. Ten zuiden van de vijver: grote ijskelder onder een heuvel met paviljoentje.


ID: 36784 | Bouwkundig element

Beeldbepalende dorpswoning op de hoek Vijverstraat

Sint-Antoniusplein 1 (Oosterzele)
Beeldbepalend dorpshuis ingeplant op de hoek Vijverstraat. Breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen en kunstleien), in kern waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw, in het tweede kwart van de 19de eeuw verbouwd tot notarishuis.


ID: 87844 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Schoonhove

Boudewijnlaan 85, Wilgenbroekstraat 76-78 (Oostkamp)
Uitgestrekt kasteeldomein bestaande uit een 18de-eeuws kasteel, een ten noorden gelegen koetshuis en hovenierswoning, een ten noordwesten gelegen oranjerie en een kasteelpark en -bos met waterpartij en waardevolle, hoogstammige bomen. Eertijds classicistische woning, in de tweede helft van de 19de eeuw verbouwd tot neoclassicistisch kasteel op een rechthoekige plattegrond. De oorspronkelijke, onderkelderde woning telt negen traveeën en twee en een halve bouwlaag, afgedekt door een schilddak.


ID: 87890 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Gaston Roelandtsstraat 25 (Oostkamp)
19de-eeuws breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen afgedekt door een zadeldak met groen/blauw gesmoorde pannen. Neoclassicistische gevelbepleistering met onder meer horizontale belijning, versierde lateien en geprofileerde vensteromlijstingen.


ID: 87905 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Erkegem

Hertsbergsestraat 2-4 (Oostkamp)
Het huidige kasteel van 1907, is ontworpen door architect Stephan Mortier in neo-Vlaamserenaissance-stijl op de plaats van het begin-19de-eeuws kasteel dat werd afgebroken circa 1906. Kasteel, gelegen in een uitgestrekt park met vijver, en bijhorend koetsgebouw, paardenstallen en jachtopzienershuis. Het bestaande kasteelpark wordt in het begin van de 20ste eeuw heraangelegd naar een ontwerp van de Brusselse landschapsarchitect Jules Buyssens. De 19de-eeuwse elementen in het park zoals het boothuis, de obelisk, het prieeltje, tuinbrug en een standbeeld blijven hierbij behouden. In het park zijn verschillende merkwaardige bomen aanwezig met dendrologische waarde vanwege hun omvang, ouderdom, soort of variëteit.