Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

9354 resultaten


ID: 72958 | Bouwkundig element

Herenhuis en voormalige brouwerij De Ram

Brouwersstraat 7 (Leuven)
Herenwoning met oudere kern die in oorsprong voorzien was van een twee bouwlagen hoge gevel in traditionele bak- en zandsteenstijl. Achter het woonhuis was van het midden van de 18de tot het midden van de 19de eeuw een brouwerij gevestigd.


ID: 307108 | Bouwkundig element

Afspanning

Brusselsesteenweg 2-4 (Leuven)
Voormalige afspanning teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw met parallel gelegen schuur, gelegen op de hoek van de Brusselsesteenweg en de ’s Hertogenlaan. De afspanning en de achterliggende schuur werden vermoedelijk gebouwd na de aanleg van de steenweg naar Brussel over Kortenberg in 1709.


ID: 42152 | Bouwkundig element

Sint-Elisabethgasthuis

Brusselsestraat 63, 63A-B (Leuven)
Het Sint-Elizabethgasthuis is de oudste hospitaalstichting in Leuven, aanvankelijk gelegen nabij de Sint-Jacobskerk. Het complex bevat gebouwen van de 13de tot de 18de eeuw, met binnenin enkele belangwekkende 18de-eeuwse interieurs.


ID: 307119 | Bouwkundig element

Pinxtermolen

Diestsesteenweg 517, Molenstraat 1-3 (Leuven)
De site van de Pinxtermolen bestaat uit de molenromp van een bakstenen korenwindmolen van het kettingkruiertype uit 1882, een mechanische maalderij die in 1887 aan de zijde van de Molenstraat werd toegevoegd, en uit een verbouwde molenaarswoning, eveneens uit 1882 en een schuur. De Pinxtermolen is de laatste korenmolen van Leuven.


ID: 41567 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Geesthof

Oaselaan 44 (Leuven)
Gesloten hoeve met lindendreef ten dele uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 42596 | Bouwkundig element

Jezuïetenhof

Rotselaarsesteenweg 85 (Leuven)
De voormalige Jezuïetenhoeve is één van de vier hoeves die oorspronkelijk gelegen waren langs de weg van Werchter naar Leuven (de huidige Henricus Wittebolsstraat met in het verlengde de Rotselaarsesteenweg). De hoeve heeft volgens onderzoek van E. Willekens een oorsprong in de eerste helft van de 17de eeuw en werd in de 18de eeuw in gebruik genomen door de jezuïeten. Het betreft een gesloten hoeve met woonhuis in de zuidwestelijke hoek, een poortgebouw in de noordwestelijke hoek, een haaks op de straat gelegen schuur in het noorden en een verbouwde stalvleugel op het zuiden. Het poortgebouw en het woonhuis worden langs de straatzijde verbonden door een recent volume.


ID: 305699 | Bouwkundig element

Burgerhuis met achterliggende schuur

Tervuursesteenweg 82 (Leuven)
Het burgerhuis met neo-Vlaamserenaissance-inslag, werd kadastraal geregistreerd in 1896 en opgetrokken in opdracht van Lodewijk Van Overbeek–Perdieus, landbouwer te Heverlee. Tegelijkertijd werd achterliggend op het perceel parallel aan de woning een schuur gebouwd.


ID: 305702 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Tervuursesteenweg 94 (Leuven)
De dorpswoning van twee bouwlagen in dubbelhuisopstand werd in 1905 gebouwd in opdracht van Guillaume Vergauw, landbouwer te Heverlee, naar ontwerp van architect Nicolas Decock. De woning is representatief voor de eerste bebouwing van de Tervuursesteenweg uit de vroege 20ste eeuw, die de aanzet gaf voor de verdichting van deze steenweg tot lintbebouwing na de Tweede Wereldoorlog. Met de achterliggende parallel gelegen schuur (geen bouwvergunning aangevraagd en niet kadastraal geregistreerd) sluit deze woning aan bij het landelijke karakter van de steenweg aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.


ID: 42494 | Bouwkundig element

Goed Don Juan

Tervuursestraat 71 (Leuven)
Naar verluidt tussen 1656 en 1659 in bak- en zandsteenstijl opgetrokken breedhuis dat deel uitmaakte van een oorspronkelijk groter geheel.


ID: 305723 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Tweekleinewegenstraat 18-20 (Leuven)
De bouw van twee gekoppelde dorpswoningen werd kadastraal geregistreerd in 1888. De woningen behoren tot de vroegste bebouwing van de straat en worden gekenmerkt door een sterk vooruitspringende rooilijn ten opzicht van de latere bebouwing. Het ensemble wordt gekenmerkt door een doorlopend parement en een repetitief gevelschema. De schuur die achter de woning op nummer 20 staat, werd kadastraal geregistreerd in 1958, maar is afgaande op het materiaalgebruik mogelijk ouder; bijgebouwen werden niet altijd dadelijk geregistreerd in het kadaster.